Millionstøtte skal hjælpe med at opspore kræft blandt mænd med etnisk minoritetsbaggrund i Region Midtjylland

Del

Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers har sammen med Aarhus Universitetshospital netop modtaget en million kroner fra Kræftens Bekæmpelse. Pengene går til et forskningsprojekt, der skal få flere mænd med etnisk minoritetsbaggrund til at deltage i kræftscreeninger.

Anne Mette Fløe Hvass er seniorforsker hos Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers.
Anne Mette Fløe Hvass er seniorforsker hos Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers. Helle Brandstrup Larsen

Mænd med etnisk minoritetsbaggrund deltager sjældent i nationale screeningsprogrammer for kræft, men det skal et forskningsprojekt nu forsøge at ændre på. Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt en million kroner til Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers og Aarhus Universitetshospital, der står bag projektet, som har til formål at få flere mænd med etnisk minoritetsbaggrund i Region Midtjylland til at deltage i kræftscreeninger.

- Mulighederne for at behandle kræft er bedre, jo tidligere sygdommen opdages. Derfor er vi enormt taknemmelige for støtten fra Kræftens Bekæmpelse, som gør, at vi kan forsøge at sætte ind i forhold til at opspore kræft tidligere blandt mænd med etnisk minoritetsbaggrund, siger Anne Mette Fløe Hvass, der er seniorforsker og speciallæge hos Afdeling for Folkeundersøgelser.

Det er særligt mænd med etnisk minoritetsbaggrund i aldersgruppen 50-74 år, som Anne Mette Fløe Hvass og kollegerne skal forsøge at nå ud til og få til at deltage i undersøgelser om tarmkræft. Forskerne er interesserede i at blive klogere på mændenes erfaringer og holdninger til kræftundersøgelser, og derfor spiller mændene en aktiv rolle i projektet.

- Hele projektet handler om at inddrage mændene og gøre dem til aktive medskabere. Vi kommer derfor til at besøge mændene i deres boligområder i hele regionen og nå ud til dem via hjælp fra lokale foreninger, så vi kan få gode input og på den måde tilpasse vores kræftindsats, fortæller Anne Mette Fløe Hvass.

Gode erfaringer fra lignende kræftprojekt
Det er ikke første gang, at Afdeling for Folkeundersøgelser skal forsøge at få en svær målgruppe til at deltage i kræftscreeninger. Sidste år blev der nemlig sat gang i et lignende projekt, der skulle få flere kvinder med etnisk minoritetsbaggrund til at deltage i undersøgelser om livmoderkræft, og det har ført gode resultater med sig.

- Vi har haft rigtig stor succes med at oprette et ambassadørkorps af kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som er med til at formidle om livmoderkræft, brystkræft og tarmkræft og hvorfor det er vigtigt at deltage i kræftscreeningsundersøgelser. Det har givet os en masse ny og brugbar viden, og nu håber vi, at vi også kan få gode resultater ved at inddrage mændene, siger Anne Mette Fløe Hvass.

Det er Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers med UNICCA (Universitetsklinik for kræftscreeing), der er tovholder på projektet, mens Aarhus Universitetshospitalet primært agerer sparringspartner. Støtten fra Kræftens Bekæmpelse uddeles via forebyggelsespuljen Prevention Lab, der er finansieret af indsamlede midler fra KnækCancer 2023.

Nøgleord

Kontakter

Anne Mette Fløe HvassSpeciallæge, Ph.d., seniorforsker.Afdeling for Folkeundersøgelser

anhvas@rm.dk

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye