Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.

En flyvende værktøjskasse. Sådan beskriver professor Emad Samuel Malki Ebeid den robot, som han og hans kollegaer forventer at have klar om bare tre år.
I det nyopstartede projekt Robots4Green vil forskere fra SDU sammen med Aarhus Universitet, Develco, WeFly og Energinet udvikle nye teknologier til vedligehold af højspændingsledninger. Helt konkret er der tale om en række såkaldte IoT-sensorer, der kan holde øje med ledningernes tilstand og sende informationer direkte tilbage til Energinet, og så en flyvende robot, der kan reparere og udskifte dele på ledningerne.
Den flyvende robot kommer til at bestå dels af en drone, som kan flyve op til ledningerne, dels af en robot, som kan sættes af på ledningerne og arbejde på dem, inden dronen så igen henter den. Begge kommer til at veje maksimalt 10 kilo og vil formentlig være på størrelse med en flyttekasse.
Og der er mange gode grunde til at gå i gang med sådan et projekt, lyder det fra Emad Samuel Malki Ebeid.
- Mange af vores elledninger stammer tilbage fra 1970’erne, så der er mange små dele på dem, som trænger til at blive udskiftet. F.eks. vibrationsdæmpere, adskillere, fugleafledere og gamle sensorer. Energinets egen data anslår, at omkring 300.000 komponenter trænger til at blive skiftet, siger professoren.
Som det er i dag, bruger man helikoptere og kraner til at udføre arbejde på elledninger, men med den enorme vedligeholdelsesopgave, der venter forude, er det ikke nogen særlig god løsning.
- Med et robotsystem vil man kunne gøre det hurtigere, langt billigere og allervigtigst mere grønt, fordi man vil kunne køre robotterne ud til ledningerne i almindelige personbiler – endda i elbiler – hvor de store kraner i dag bliver kørt rundt med lastbiler, siger Emad Samuel Malki Ebeid.
- Og en anden væsentlig detalje: Med robotten vil man også kunne vedligeholde ledningerne uden at skulle slukke for strømmen.
Femdobling af elforbruget
Projektet er støttet af Energistyrelsens udviklingsfond (EUDP) med 16 millioner kroner, det har et samlet budget på 20 millioner og bliver et led i at gøre det danske elnet parat til den grønne omstilling.
Fordi antallet af elbiler stiger, huse opvarmes med varmepumper, og der skal bygges power-to-X-anlæg, regner Energinet med, at belastningen af nettet kommer til at femdobles frem mod 2050.
- For at gøre elnettet klar til den belastning, kan vi med fordel bruge robotteknologi til vedligehold, men også de nye smarte sensorer, som kan monitorere elledningerne i langt højere grad, og som robotterne også vil kunne installere, siger Emad Samuel Malki Ebeid.
Og professoren er overbevist om, at det er realistisk, at de kan have robotsystemet og sensorerne klar allerede om tre år.
Forskerne kommer nemlig til at trække på erfaringerne fra tidligere forskningsprojekter som Drones4Energy og Drones4Safety, hvor de – som de første nogensinde – udviklede droner, der kan lande på højspændingsledninger og lade deres batterier.
- Den største udfordring her er at operere i det spændingsfelt, som er omkring højspændingsledninger, uden at elektronikken går i stykker. Men det ved vi allerede, hvordan man gør, siger han.
- Så ja, jeg er meget optimistisk.
Kontakter
Emad Samuel Malki Ebeid
Professor, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 65 50 24 81
esme@sdu.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 20 13 52 12
sewitt@tek.sdu.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum