EjendomDanmark

Ny analyse: Næsten en ud af fem ejendomsvurderinger på erhverv er sat for højt

Del

De nye erhvervsejendomsvurderinger rammer skævt, viser en ny analyse fra EjendomDanmark. Ifølge analysen er 17,7% af vurderingerne på erhverv sat for højt, hvilket svarer til en samlet overvurdering på 6,4 mia. kr. Desuden afslører analysen markante regionale forskelle på tværs af Danmark.

Foto: iStock, diegograndi
Foto: iStock, diegograndi

Når du ejer en ejendom, betaler du skat baseret på ejendomsvurderingen. I slutningen af 2023 kom de første foreløbige vurderinger af landets erhvervsejendomme efter flere års pause. Det er de vurderinger, der har bestemt ejendomsskatten i det forgangne år.

Nu viser en ny analyse fra EjendomDanmark, ejendomsbranchens samlede interesseorganisation, dog, at mange af vurderingerne ligger markant over ejendommenes reelle handelspris.

Analysen sammenligner handelspriserne på en bred vifte af erhvervsejendomme med de foreløbige 2023-vurderinger. Og i knap hver femte – eller præcist i 17,7% af tilfældene - er den offentlige vurdering alene af grunden højere, end hvad ejendommen reelt er blevet handlet for - selvom handelsprisen er for både grund og bygning.

Og i hele 12,6% af tilfældene ligger ejendomsvurderingen mere end 20% over den faktiske handelspris.

”Det er rystende, at et vurderingssystem, som burde sikre fair beskatning, angiveligt kan ramme så langt fra virkeligheden. Det er rigtig mange ejendomme, der er vurderet enormt skævt. Selvfølgelig skal ejere af erhvervsejendomme betale skat, men når vurderingerne er så langt fra markedet, bliver det på urimelige vilkår,” siger Peter Stenholm, der er adm. direktør i EjendomDanmark.

Hver anden vurdering overstiger handelsprisen

Der findes eksempler på for høje grundvurderinger i stort set alle danske kommuner, men analysen viser også tydelige regionale forskelle. Særligt i hovedstadsområdet er problemet markant.

I kommunerne under Vestegnens Politikreds vurderes 47% af de handlede erhvervsejendomme at have en grundværdi, der overstiger den samlede handelspris. Til sammenligning er tallet kun 14% i Hjørring Kommune.

”Det er helt ude af proportioner, at næsten halvdelen af grundvurderingerne på Vestegnen ligger over ejendommenes faktiske handelspris. Den nuværende model bør tilpasses, så vurderingerne bedre afspejler virkeligheden, siger Peter Stenholm og fortsætter:

”Det kunne for eksempel være ved at indføre en hybridmodel, der også inddrager reelle, handler med erhvervsejendomme i vurderingen. Fremfor nu, hvor der kun inddrages data fra solgte ejerboliger.”

Om analysen

Analysen er baseret på data fra ReData og omfatter 4.990 tinglyste handler med erhvervsejendomme fra 1. januar 2022 til 15. november 2024. Formålet er at undersøge, hvor ofte de foreløbige 2023-vurderinger af grunde overstiger ejendommenes samlede handelspris for grund og bygning.

Handelspriserne bruges som det mest relevante sammenligningsgrundlag, selvom de ikke altid er direkte sammenlignelige med vurderingerne.

De 872 erhvervsejendomme, hvor vurderingen i undersøgelsen overstiger salgsprisen, er i gennemsnitligt vurderet 7,3 mio. kr. for højt, svarende til en samlet overvurdering på 6,4 mia. kr.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

EjendomDanmark er den samlede brancheorganisation for ejere og administratorer. Vi repræsenterer ejendomsbranchen, der skaber rammerne om danskernes liv, understøtter 137.000 arbejdspladser i Danmark, og som hvert år bidrager til BNP med 161 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye