Ny afgørelse fra Landsskatteretten: Kørselsfradrag kan begrænses ved valg af længere rute
Landsskatteretten har med en nylig afgørelse skærpet fokus på, hvilken rute der kan danne grundlag for kørselsfradrag. I sagen blev en længere rute via Storebæltsbroen ikke godkendt, da en kortere og mere økonomisk rute via Odden-Aarhus/Ebeltoft vurderedes som "den normale transportvej".
I en nylig afgørelse fra Landsskatteretten godkendte man ikke befordring, som en person foretog fra bopælen i Jylland over Storebæltsbroen til sit arbejde i København. Landsskatteretten godkendte kun en rute via Odden-Aarhus/Ebeltoft. Forskellen mellem den ”lange rute” og den ”korte rute” var ca. 340 km. Normalt kan man få fradrag for den strækning, man faktisk kører, og den hurtigste, som ikke nødvendigvis behøver at være den korteste vej. Det fremgår fx på Skat.dk’s hjemmeside:
"Du skal bruge din reelle kørselsafstand mellem din officielle adresse (folkeregisteradresse) og din arbejdsplads. Det behøver ikke være den korteste rute. [...] Er afstanden mellem bopæl og arbejdsplads usædvanlig lang, er der skærpede krav om dokumentation eller sandsynliggørelse.”
Med den nye afgørelse understreger Landsskatteretten, at skattevæsenet kan tilsidesætte borgerens valg af rute, hvis den anses for "usædvanlig lang". Det er en vigtig påmindelse om, at det ikke alene er den faktiske afstand, men også økonomi og tidsforbrug, der spiller en rolle for godkendelsen af fradraget.
“Uden at gå nærmere ind i en vurdering af, hvor ”grænsen” for, hvornår en transportvej anses for at være ”usædvanlig lang”, går, og dermed risikoen for, at det foretagne befordringsfradrag bliver ændret, er det givet, at hvis transportvejen er rimelig set ud fra anvendt tidsforbrug og økonomi, så skal befordringsfradraget gives for den faktiske befordring – også med fradrag for anvendelse af færge eller flytransport,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.
I afgørelsen lagde man vægt på, at den normale transportvej i bil var via Odden-Aarhus/Ebeltoft, og at brændstofforbruget med broforbindelsen var betydeligt dyrere grundet den længere rute.
Er der mere end 12 kilometer til arbejdet (samlet over 24 km til og fra arbejde), kan man få et kørselsfradrag. I 2024 og 2025 er fradraget på 2,23 kr. pr. km for kørsel mellem 25 og 120 km og 1,12 kr. pr. km for kørsel over 120 km. Der gælder særlige regler, hvis man bor i en "yderkommune".
Nøgleord
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Investorer: AI vil ikke fjerne behovet for medarbejdere18.12.2024 08:05:39 CET | Pressemeddelelse
7 ud af 10 investorer opfordrer virksomhederne til at investere i både AI og opkvalificering af medarbejdere. Investorer ser således vigtigheden i at investere i mennesker sammen med teknologi, og 74 % forventer, at virksomhederne vil øge investeringerne i opkvalificering. Det viser PwC’s Global Investor Survey 2024.
Høje skattefrie fradrag ved udlejning i både Danmark og udlandet17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye regler åbner for midlertidige bundfradrag ved udlejning gennem bureauer – også for fritidsboliger i EU-lande. Fradragene gælder allerede fra 2023, men kræver dokumentation for udlejning via et bureau med indberetningspligt.
Nye rentesatser fra Skat: Kan det betale sig at betale restskatten for 2024 inden årets udgang?10.12.2024 14:41:41 CET | Pressemeddelelse
Skat har netop lanceret de nye rentesatser for restskat i 2025, og det er værd at overveje, hvordan du bedst håndterer en eventuel restskat for 2024. For langt de fleste kan det nemlig betale sig at betale restskatten.
Forsigtig optimisme at spore på ejendomsmarkedet9.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er forsigtig optimisme at spore på det europæiske ejendomsmarked, på trods af voksende geopolitisk usikkerhed og bekymringer omkring økonomisk vækst. London, Madrid og Paris står øverst på listen over de foretrukne byer for investeringer og udviklingspotentiale i Europa, mens København går 2 pladser frem til en 16. plads. Det viser en ny rapport om ejendomsmarkedet fra PwC og Urban Land Institute (ULI).
Danskerne ser øget risiko for krisesituationer – men kun hver tredje har forberedt sig5.12.2024 07:53:44 CET | Pressemeddelelse
Flertallet af danskere er bekymrede for potentielle krisesituationer, mens færre føler sig godt forberedte til at håndtere dem. På trods af en bred erkendelse af vigtigheden af personlig forberedelse, har kun en mindre del af befolkningen taget konkrete skridt for at være klar, hvis uventede kriser skulle ramme. Det viser en ny tillidsmåling fra PwC i samarbejde med Epinion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum