To nye forskningsbevillinger styrker indsatsen mod HPV-relaterede gynækologiske sygdomme
Universitetsklinik for HPV-relaterede gynækologiske sygdomme, Regionshospitalet Gødstrup har netop modtaget bevillinger fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond til projekter, der skal skabe ny viden om HPV-relaterede gynækologiske sygdomme.
2024 har været et særdeles givtigt år for den nye Universitetsklinik for HPV-relaterede gynækologiske sygdomme på Regionshospitalet Gødstrup. Klinisk projektjordemoder Joan Hansen og læge og ph.d.-studerende Ane-Kersti Knudsen har modtaget bevillinger til to forskellige projekter, der sætter fokus på udredning og behandling af kvinder med HPV.
Interviewstudie om kvinders oplevelse af HPV-screening
Den første bevilling på 100.000 kroner støtter et interviewstudie ledet af klinisk projektjordemoder Joan Hansen. Formålet er at undersøge, hvordan kvinder oplever at få konstateret HPV gennem rutinemæssig screening for livmoderhalskræft.
HPV er en seksuelt overført infektion, der ikke kan behandles, og beskeden om en positiv test kan sætte kvinder i en svær situation. Derfor ønsker vi at forstå deres tanker og følelser for at forbedre kommunikationen og støtten til dem, der rammes, uddyber Joan Hansen.
Interviewstudiet skal bidrage til at optimere screeningsprogrammet og den information, kvinder modtager, når de henvises til yderligere undersøgelse.
Klinisk studie og registerundersøgelse for bedre udredning og behandling
Den anden bevilling på 500.000 kroner går til læge og ph.d.-studerende Ane-Kersti Knudsen. Hendes projekt fokuserer på at forbedre diagnostik og behandling af forstadier til livmoderhalskræft. Bevillingen går til at færdiggøre et igangværende ph.d.-projekt, der afsluttes til februar 2026.
Projektet består af to dele:
Et klinisk multicenterstudie, hvor det undersøges, om det internationale scoringsværktøj Swede Score kan optimere udredningen og reducere behovet for unødvendige vævsprøver.
Et nationalt registerstudie, hvor andelen af kvinder, som er behandlet og kontrolleret efter en keglesnitsoperation, analyseres.
Målet er at skabe mere skånsomme og effektive udredningsforløb, hvilket er særligt relevant i takt med, at flere kvinder bliver HPV-vaccineret. Dermed stiger risikoen for overdiagnostik og overbehandling for de kvinder, der har forstadier til livmoderhalskræft.
"Ambitionen er at sikre, at kvinder med lav risiko undgår unødvendige indgreb, samtidig med at vi forebygger livmoderhalskræft,” forklarer Ane-Kersti Knudsen.
Universitetsklinikkens fortsatte fremgang
De to bevillinger markerer endnu et skridt i den rivende udvikling, som Universitetsklinik for HPV-relaterede gynækologiske sygdomme har oplevet i dens korte levetid siden juli måned. Blåstemplingen som universitetsklinik har været et resultat af et mangeårigt arbejde og en stadig stigende forskningsaktivitet i behandling af kvinder med HPV-relaterede gynækologiske sygdomme.
Tendensen fortsætter, for senest har Universitetsklinikken også fået en bevilling på 1,93 mio. kroner fra Kræftens Bekæmpelse til et ph.d.-projekt, der skal støtte kvinder i at træffe beslutninger om behandling af moderate celleforandringer.
Professor og leder af Universitetsklinikken, Anne Hammer, udtrykker stor begejstring over udviklingen:
"Det er fantastisk at se, hvordan vores forskning får kontinuerlig opbakning, så vi kan bidrage til bedre behandling og forståelse af HPV-relaterede gynækologiske sygdomme, hvilket desværre er et underprioriteret område. Udviklingen i bevillinger er helt i tråd med universitetsklinikkens ambition om at ville være spydspids i forhold til at forbedre og udvikle udredningen og behandlingen af kvinder med celleforandringer.”
Fakta om Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond
Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond yder økonomisk støtte til forskning inden for sundhedsområdet i Region Midtjylland.
Forskningsfondens formål er at bidrage til at styrke og udvikle forskningsmiljøerne på sundhedsområdet i Region Midtjylland på et højt internationalt niveau, så forskningsmæssig viden og tankegang udvikles og udbredes i hele sundhedsområdet i regionen. Yderligere er det et formål at understøtte nye forskere og spirende forskningsmiljøer, så der skabes muligheder for etablering af nye forskningsområder i Region Midtjylland.
Læs mere om Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond: https://www.fagperson.sundhed.rm.dk/forskning-og-innovation/puljer-og-fonde/region-midtjyllands-sundhedsvidenskabelige-forskningsfond/
Flere oplysninger om projekterne
Projektjordemoder Joan Hansen
E-mail: joan.hansen@goedstrup.rm.dk
Telefon: 41 65 56 75
Læge og ph.d.-studerende Ane-Kersti Knudsen
E-mail: Ane.kersti@midt.rm.dk
Telefon: 20 87 52 76
Kommunikationskonsulent Merete Friis Jeppesen (pressehenvendelser)
E-mail: mejepp@rm.dk
Telefon: 29 62 44 47
Nøgleord
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Millionbevilling skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer11.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kontrolforløb eller keglesnitoperation? Læge og ph.d. Kathrine Dyhr Lycke fra Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget 1.930.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til at udvikle et beslutningsstøtteværktøj, der skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer på livmoderhalsen.
To nye lektorater styrker forskning i brugen af PRO-data2.12.2024 10:44:51 CET | Pressemeddelelse
Forskningsansvarlig Liv Schougaard og seniorforsker Regine Grytnes ved AmbuFlex, Center for PRO, Regionshospitalet Gødstrup er begge nyudnævnte lektorer ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Effektiv mikrocirkulation giver bedre heling: 2,3 mio. kroner til kirurgisk forskning21.11.2024 09:42:03 CET | Pressemeddelelse
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi på Regionshospitalet Gødstrup har fået i alt 2, 3 mio. kroner til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
Regionshospitalet Gødstrup ansætter uddannelseschef23.10.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens uddannelsesopgave er under forandring. Derfor ansætter Regionshospitalet Gødstrup Vibeke Røn Noer som ny uddannelseschef fra den 1. december 2024. Vibeke Røn Noer kommer fra en stilling som forskningsleder, ph.d. ved VIA University College, Center for professionsstudier i Aarhus.
Kom og se akutklinikkerne og paramedicinerbilen indefra17.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. september kan du komme inden for i akutklinikkerne i Ringkøbing og Lemvig og se nærmere på en af Præhospitalets nye paramedicinerbiler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum