Medierådet opfordrer forældre til at bruge 'Den rette indstilling'
Ny indsats fra Medierådet for Børn og Unge sætter fokus på forældreindstillinger og den digitale forældrerolle.
Forældre bærer ikke ansvaret for børn og unges digitale tryghed og beskyttelse alene. Det er et samfundsansvar, som også skal placeres på tech-virksomheder og løftes ved lovgivning og håndhævelse. Men forældre spiller en vigtig rolle og kan være med til at sikre børn bedre beskyttelse online. Ved at bruge forældreindstillinger kan man gøre det mere trygt for ens barn at bruge digitale enheder.
Børn skal føle sig trygge, når de er online. Men i dag er mange apps og digitale tjenester ikke indrettet med børns bedste for øje. Alt for mange børn oplever noget, der kan skade dem.
Derfor har Medierådet for Børn og Unge lanceret indsatsen 'Den rette indstilling', der fokuserer på den digitale forældrerolle og muligheden for at anvende såkaldte 'forældreindstillinger'. Mens vi venter på bedre håndhævelse og børnebeskyttelse, er der noget, forældre faktisk kan gøre.
Hvad er forældreindstillinger?
Forældreindstillinger giver forældre mulighed for at justere, hvad deres børn kan gøre, se og få adgang til, når de bruger digitale enheder.
Forældreindstillinger kan blandt andet bruges til at:
- Blokere for bestemte apps og funktioner – for eksempel muligheden for køb.
- Blokere indhold, som ikke passer til barnets alder.
- Sætte tidsgrænser på specifikke apps.
Ved at bruge forældreindstillinger kan man rammesætte et mere trygt digitalt forbrug for sine børn.
'Den rette indstilling' guider forældre til, hvordan man bruger forældreindstillinger på iPhone/iPad, på Android-produkter samt i forbindelse med spil og gaming.
Fire råd til den digitale forældrerolle
Forældreindstillinger kan være en hjælp og gøre en reel forskel for børns digitale tryghed. Men det er vigtigt at have for øje, at forældreindstillinger ikke kan stå alene.
Når det kommer til forældres rolle og deres barns trivsel, er det først og fremmest vigtigt med en god dialog mellem barn og forælder – også når det handler om det digitale. Det kan ingen indstilling erstatte.
Forældre skal tale med deres børn om børnenes brug af digitale tjenester og enheder – både om konkrete oplevelser og rammer og aftaler for brug. En proaktiv samtale om et sundt digitalt liv kan være med til at opbygge gode digitale vaner i familien og skabe tillid mellem barn og forælder.
Derfor indeholder 'Den rette indstilling' også fire grundlæggende råd til den digitale forældrerolle. Rådene kan hjælpe forældre med at tage aktiv stilling til og del i deres barns digitale liv.
Rådene er:
1. Vær med, når dit barn bruger digitale medier
2. Hold jer til de anbefalede aldersgrænser
3. Lav aftaler om skærmbrug i familien, som alle følger
4. Vær en god rollemodel
"Tech-giganterne og politikerne har naturligvis et gigantisk ansvar, når det kommer til børn og unges digitale tryghed, trivsel og rettigheder. Men forældre har også en rolle at spille. Og forældre kan gøre en forskel," siger Miriam Michaelsen, forperson for Medierådet for Børn og Unge, og fortsætter:
"'Den rette indstilling' giver forældre indblik i nogle konkrete værktøjer, som de kan bruge til at indstille de digitale enheder, som deres børn bruger. Der er faktisk muligheder for forældre, der blandt andet kan planlægge skærmfri tid og blokere for køb i apps. Men det allervigtigste er, at forældre engagerer sig i barnets digitale liv, forholder sig til, hvor barnet færdes online, og taler med barnet om både muligheder og risici i det digitale rum."
Nøgleord
Kontakter
Christian Fangel WolkoffKommunikationsrådgiverMedierådet for Børn og Unge
Tlf:+45 2157 6640chfw@slks.dkLinks
Om Medierådet for Børn og Unge:
Medierådet arbejder med aldersmærkning af film samt på danske tv- og streamingtjenester. Medierådet vejleder også om spil og formidler viden og materialer om børn og unges brug af digitale medier.
Følg pressemeddelelser fra Medierådet for Børn og Unge
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Medierådet for Børn og Unge
Børn skal ikke bruge kunstig intelligens, mener flertal af forældre18.11.2024 10:56:15 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danske forældre til 5-16-årige mener ikke, at kunstig intelligens bør bruges af børn, viser Medierådets nye undersøgelse.
Se det fulde program til årets Gaminguge17.10.2024 14:27:47 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 4.-10. november kan børn og deres forældre deltage i en række sjove og kreative events til årets Gaminguge.
Medierådet: Sådan bliver digitale spil etisk forsvarlige1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Medierådet for Børn og Unge lancerer etiske retningslinjer, som digitale spiltjenester skal overholde, hvis de vil tage ordentligt hensyn til børns rettigheder.
Ny undersøgelse: Næsten halvdelen af danske børn og unge gamer dagligt20.3.2024 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Medierådet for Børn og Unge, DR og DFI står bag ny undersøgelse, der afdækker danske børn og unges spillevaner. Tidsforbrug er den største årsag til uenigheder mellem børn og forældre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum