Danmark er nummer 22 på verdensplan over de mest innovative lande på forsvarsområdet
Målt på antallet af patentansøgninger på verdensplan hører danskerne til i den tunge ende inden for forsvarsteknologisk udvikling. Men hvis vi som samfund ikke snart går op i gear, sakker vi bagud, mener direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Et lands forsvarsevne bliver ikke kun målt på antallet af kampvogne og soldater, men i høj grad på, om man kan følge med den teknologiske udvikling og det internationale kapløb om at opfinde den bedste forsvarsteknologi.
En måde at måle et lands innovationsmuskler på er blandt andet på antallet af patentansøgninger per indbygger. Og her rangerer danskerne på en global 22. plads, viser en ny rapport fra Teknologisk Institut med titlen ”Mod fremtidens forsvarsindustri: Teknologi- og forretningstrends blandt forsvarsvirksomheder i Danmark”.
Rapporten, der er medfinansieret af Nationalt Forsvarsteknologisk Center og innovationsklyngen CenSec, har kigget på knap 20.000 patentansøgninger indgivet mellem 2010 og 2022.
Resultatet viser USA’s ubestridte dominans inden for udvikling af nye forsvarsteknologier med 41 procent af patentansøgningerne i perioden indgivet af amerikanere. Herefter følger kineserne og europæerne med henholdsvis 24 procent og 23 procent af den samlede ansøgningsmængde.
Siden 2010 er det samlede antal patentansøgninger på globalt plan næsten tredoblet på forsvarsområdet. Teknologisk Instituts fremskrivninger i rapporten viser, at puljen af patentansøgninger ventes at vokse eksponentielt og frem mod 2030 nå næsten 5.500 patentansøgninger sammenlignet med 2.157 ansøgninger i 2022.
Spørgsmålet er, hvem der i fremtiden dominerer bunken af godkendte patenter. Særligt Kinas teknologiske fremskridt er noget, der bliver fulgt tæt i Europa og USA. Inden for droneområdet er der i disse år meget stor innovationsvækst.
I 2020 blev der indgivet 40 gange så mange patentansøgninger som i 2010, viser rapporten. Og det er kinesiske virksomheder, der indtager både første- og andenpladsen i det globale patentkapløb.
De over 500 forsvarsvirksomheder i Danmark bliver også mere teknologisk avancerede og udvikler flere højteknologiske produkter end tidligere. Og autonome dronesystemer til vands, til lands og i luften er en dansk spidskompetence.
Men selv om vi i Danmark er internationalt førende inden for innovation på teknologiske områder som energi, fødevarer og miljø, har det ikke slået igennem på forsvarsområdet endnu. Men det haster, hvis vi skal kunne gøre en forskel i Ukraine og for vores NATO-partnere på den lange bane. Det siger Lars Bo Larsen, direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center:
- Danmark er på 100 år gået fra at være råstof- til produktions- og nu videnssamfund. Vi skal på 10 år tage samme rejse inde for forsvarsindustrien. Danmark har opbygget et stærkt videnssamfund, der kan blive en central leverandør til NATO og andre allierede. Men det kræver fokus og investeringer fra dansk side.
Kontakter
Pola Rojan BaggerKommunikationsrådgiver, Nationalt Forsvarsteknologisk Center
Tlf:6196 7206pola@nfc.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum