10 kommuner får millioner til kamp mod ensomhed og mistrivsel
Længere tids ensomhed hos ældre kan medføre hjertekarsygdomme og depression samt øge risikoen for demens, alvorlig sygdom og tidlig død, viser nyere forskning. Nu udloves millioner til projekter, der bekæmper ensomhed og mistrivsel.

Omsorgs- og plejepersonale i 10 kommuner får nu styrket deres kompetencer til at arbejde med ensomhed samt til at skabe fællesskaber og fælles relationer for ældre i ældreplejen. Det er realiteten efter, at Ældreministeriet har givet tilskud til 10 projekter i form af over 15 millioner kroner.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
- Der findes ikke en pille mod ensomhed, og vi kan ikke lovgive mod ensomhed. Hvad vi kan er at skabe fællesskaber og sociale relationer, som bekæmper den. Jeg er meget stolt over, at vi nu giver muligheden for at opkvalificere vores plejepersonale i ældreplejen til at være i endnu bedre stand til at tackle ensomhed og mistrivsel.
De 15 millioner kroner kommer fra ansøgningspuljen til styrkede kompetencer for omsorgs- og plejepersonale i arbejdet med ensomhed og mistrivsel, som har haft til formål at ”forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel for ældre borgere i ældreplejen”.
Ansøgningspuljens midler har været målrettet medarbejdere samt ledere i ældreplejen, som nu kan få kendskab til metoder og redskaber til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel. Projekterne har enten fokus på både opsporing, forebyggelse og afhjælpning, eller fokus på en af de tre områder.
Vigtigt for både ældre og kommunens medarbejdere
I Greve Kommune glæder Liselott Blixt, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, sig over tilskuddet:
- Kommunens medarbejdere er ofte de første, der opdager, når ældre borgere kæmper med ensomhed, og pengene fra ministeriet betyder, at de nu får flere muligheder for at forbygge eller hjælpe tidligt. Det er først og fremmest afgørende for de ældre, der er ensomme, men det er faktisk også vigtigt for medarbejdernes arbejdsglæde
Hos ældrechef for Lemvig Kommune, Per Nielsen Elb, er der også glæde at spore over tilskuddet:
- I Lemvig Kommune ser vi frem til at kunne lave en fokuseret indsats for at bekæmpe ensomhed for vores ældre borgere. Projektet giver medarbejdere og ledere i hjemmeplejen, plejecentre og dagcentre mulighed for at opbygge kompetencer til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel for borgere i ældreplejen. Vi kommer til at implementere nye metoder og værktøjer til at screene for ensomhed og fremme relationer og fællesskaber b.la. ved at bygge bro til meningsfyldte aktiviteter i samarbejde med civilsamfundet.
Midlerne i ansøgningspuljen stammer fra SSA-reserveaftalen for 2024 til 2027.
Kommunerne, der har haft projekter, der har modtaget støtte, er Frederikssund Kommune, Sønderborg Kommune, Lemvig Kommune, Greve Kommune, Slagelse Kommune, Københavns Kommune, Nyborg Kommune, Silkeborg Kommune, Sorø Kommune og Fredensborg Kommune. Se vedhæftede for en samlet oversigt over de støttede projekter.
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Nu får Danmark et helt nyt ældretilsyn1.7.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmarks nye ældretilsyn i dag, den 1. juli 2025, slår dørene op i Gentofte, Silkeborg og Hjørring, er det ikke kun adressen, som er ny, men også måden at være tilsyn på. Fra i dag udskiftes kontrol af dokumentation med dialog og læring.
Ældreministeren markerer: Nu træder historisk ældrereform i kraft27.6.2025 13:40:22 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er en mærkedag for Danmarks ældre. Den nye ældrelov, som sætter de ældre i centrum, medarbejderne fri og minimerer krav om dokumentation i ældreplejen, træder i kraft. Ældreminister Mette Kierkgaard markerer dagen med en tur rundt i Danmark.
Ældreminister melder klar inden ny reform træder i kraft26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I april 2024 aftalte et bredt flertal Danmarks nye ældrereform, og i december vedtog Folketinget hele fem love, heraf tre helt nye. Med alle bekendtgørelser og vejledninger på plads er rammerne klar inden ikrafttrædelse 1. juli 2025
Ny stor undersøgelse fra Danmarks Statistik: Sådan oplever danskerne hjemmehjælpen22.6.2025 09:21:01 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks første brugertilfredshedsundersøgelse udsendt til samtlige ældre, som modtager hjemmehjælp, viser, at 78 pct. er tilfredse eller endog meget tilfredse med den hjælp, de får.
Europas største konference på ældre- og socialområdet afholdes i Aarhus20.6.2025 14:00:15 CEST | Pressemeddelelse
Danmark tager allerede nu hul på det danske EU-formandsskab, når Aarhus den 23. Juni lægger by til en konference om fremtidens velfærd og banebrydende velfærdsteknologi med over 700 deltagere fra hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum