Fiskeopdræt på land
Nyt demonstrationsanlæg skal vise hvordan man kan opdrætte sunde og velsmagende fisk på land. Opdræt af fisk på land har desuden et lavt klimaaftryk, og kan blive et nyt “husdyr” i dansk landbrug. Udvalgsformanden ser en stor mulighed for landmændene, og for at opdrætte fisk til de danske forbrugere.

På uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster opstilles nu et demonstrationsanlæg, som skal vise mulighederne for at opdrætte fisk på land. Anlægget er en miniudgave af et kommercielt svensk anlæg, og målet er at opbygge lokal viden og ekspertise om fiskeopdræt på land, og på sigt levere sunde fisk til forbrugernes tallerkener.
”Vi skal have mere fiskeopdræt ind på land, hvor næringsstofferne kan udnyttes direkte i planteproduktionen, og vi samtidig kan udnytte de tomme stalde, som flere landmænd har stående. En stor del af de fisk vi spiser, er importerede – en del helt fra Asien, så målet er også at skabe kortere vej fra opdræt til spisebord, og samtidig styrke og udvikle lokale arbejdspladser” siger formand for Erhverv og Udviklingsudvalget John Brædder.
Demonstrationsanlægget bliver placeret i en pavillon på uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster, hvor eleverne på både gymnasiet og på fødevareuddannelserne kan få hands-on undervisning, og arbejde med fiskene i køkkenet. RUC og KU står også klar til at anvende testanlægget til projektarbejde.
De første fisk der skal opdrættes, hedder Clarias, og er en stor ferskvandsfisk, som oprindelig kommer fra det centrale Afrika. Den er god til at tilpasse sig de miljøer de lever i, og er meget robust. Af samme årsag har fisken ikke behov for medicin, hvilket både er godt for kvaliteten af fisken, og for fiskegyllen, der gerne skal spredes på markerne. Senere vil andre fisk som f.eks. regnbueørred også kunne give erfaringer i demonstrationsanlægget.
”Vi har meget fokus på at sikre en bæredygtig produktion i hele produktionskæden, og vi undersøger derfor hvordan fiskegyllen kan integreres i landbruget. Fordi vi ikke har tradition for at fisk kan være en integreret del af en landbrugsproduktion, skal vi have afklaret hvordan fiskegyllen kan håndteres og indgå i f.eks. gødningsregnskaber. Anlæggene giver også helt nye muligheder for vores landmænd. Mange har tomme stalde stående, som kan egne sig til at opdrætte fisk, og dermed udvikle et helt nyt forretningsområde for landmændene” siger udtagningskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe fra rådgivningsselskabet VKST.
I Sverige er de allerede godt i gang og har udviklet kommercielle anlæg, og fiskene er allerede ude i handlen.
”Vi ser et stort potentiale i opdræt af fisk i landbaserede anlæg, både de helt store anlæg som Skagen Salmons i Skagen samt mindre gårdanlæg. Opdræt af ferskvandsfisk bidrager med nye forretningsmuligheder for vores lokale landmænd, og samtidig udvikling af nye arbejdspladser her på Lolland-Falster. Vi glæder os til at være med i testfasen, til at samarbejde på tværs af organisationer og fagligheder, og være med til at sætte skub i denne spændende udvikling” siger Annette Løttrup-Moore, projektleder hos Business Lolland-Falster.
Demonstrationsanlægget er en del af to EU-projekter; TETRAS og Aqualoop. I TETRAS er samarbejdspartnerne Business Lolland-Falster, Blue Research og Guldborgsund Kommune, og et af målene er i samarbejde med det lokale HTX-gymnasium, at samle data til at udarbejde en livscyklusanalyse (LCA) og udvikle kommunikationsmaterialer til forbrugere, elever, studerende og erhverv. I EU-projektet Aqualoop er de lokale partnerne VKST og Guldborgsund Kommune. Formålet er at undersøge hvordan fiskeproduktion kan integreres på eksisterende landbrugsbedrifter. Den svenske virksomhed Gårdsfisk er også partner i projektet, og bistår med viden og erfaring.
I løbet af 2025 inviteres interesserede landmænd på en ekskursion til den svenske virksomhed, for med egne øjne at se og høre nærmere om mulighederne.
I Danmark serveres fisken Clarias både som gourmetmad og på Den Blå Planet, hvor den indgår i en fiskeburger, som kan købes i deres café.
FAKTA
Fisken Clarias er også kendt under navnet Afrikansk Ålemalle. Det er en stor ferskvandsfisk, der normalt hører hjemme i det centrale Afrika. Clarias er god til at tilpasse sig sine omgivelser og trives bedst i tætte stimer. Clarias er en varmtvandsfisk, men den bidrager selv til vandets temperatur når den omsætter foderet. Det kræver dog energi at holde vandets temperatur på ca. 27 grader, som er optimalt. Hvis man har koldtvandsfisk er der tilsvarende behov for energi til at køle vandet.
Ny fisk for det danske marked. Foreløbigt har det svenske marked taget rigtig godt imod Clarias, som kan købes i supermarkeder som hel filet, fars og små fiskefrikadeller, fisken og også er en del af skolemadsordninger. På professionshøjskolen Absalon har en gruppe studerende udviklet et convinience-produkt, og lavet smagstests i børnehaver og i familier. Der blev taget meget positivt imod den nye fisk, som blev rost for at have en meget neural smag og for at være “uden ben” (fisken har ingen tynde ben).
EU-projekter: Demonstrationsanlægget er en del af EU-projekterne TETRAS og Aqualoop, hvor der samles viden og erfaringer fra Sverige, Tyskland mv.
Gårdsfisk: Den svenske virksomhed Gårdsfisk har med hjælp fra svenske myndigheder udviklet et koncept, som WWF i Sverige anpriser som Sveriges mest bæredygtige opdrætsfisk.
Nøgleord
Kontakter
John BrædderFormand for Erhverv og Udviklingsudvalget
Tlf:25180390jobr@guldborgsund.dkMette JørgensenProgramkoordinator, Bioøkonomisk Vækstcenter, Guldborgsund Kommune
Tlf:25181833mej@guldborgsund.dkRikke Betak LundChefkonsulent, Cand.Comm.
Tlf:25180248rblu@guldborgsund.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune lancerer ny Børne- og Ungepolitik11.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Socialudvalget og Børn & Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune har netop vedtaget en ny Børne- og Ungepolitik. Den er resultatet af et omfattende samarbejde mellem politikere, fagpersoner, forældre og ikke mindst børn og unge i kommunen.
Guldborgsund Kommune indgår ny aftale med headspace5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune har siden 2021 samarbejdet med headspace om rådgivning af børn og unge. Nu har kommunen indgået en ny aftale med headspace, som også omfatter et samarbejde om headspace Family.
Guldborgsund Kommune støtter sommeraktiviteter på Kajen4.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Til sommer vil Kajen Nord på havnen i Nykøbing Falster igen fyldes af hygge, foodtrucks og musik. Økonomiudvalget har bevilliget kr. 200.000 til Vores Nykøbing, som skal stå for musik og events. Initiativet skal være med til at gøre havneområdet levende med masser af aktiviteter og besøgende.
Gode råd om regn og klimasikring på vej til alle, der bor i hus3.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning omdeler i denne uge en pjece til alle i Guldborgsund Kommune, som bor i hus. Pjecen indeholder en række gode råd og praktiske anvisninger til, hvordan man bedst muligt kan forberede sig på store regnmængder og klimasikre sin ejendom.
Beskæftigelsesudvalget tager hul på et nyt år28.2.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune fortsætter i 2025 deres rundtur til lokale virksomheder og samarbejdspartnere. Første møde blev holdt hos Business Lolland-Falster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum