VIA åbner ny type IT-uddannelse
Fra 2025 er der mulighed for at uddanne sig til softwareingeniør, mens man er ansat som trainee i en virksomhed og samtidig modtager digital undervisning. Interesserede fra hele landet kan benytte det nye, fleksible uddannelsesformat, som VIA University College har udviklet sammen med en række erhvervsråd og virksomheder.
I august i år udvidede VIA University College sin vifte af traditionelle ingeniøruddannelser i Horsens, Aarhus og Viborg med et trainee-studieforløb, som er en helt ny vej til at blive maskiningeniør. Tiltaget er kommet så godt fra start, at VIA i 2025 også slår dørene op til en trainee-uddannelse til softwareingeniør.
Forløbet giver folk med en drøm at få stærke IT-kompetencer mulighed for at uddanne sig i en form for ’mesterlære-ordning.' Her har de ansættelse i en virksomhed suppleret med digital undervisning. Modellen er ikke alene målrettet unge mennesker, men også mere modne ansøgere, der ønsker at skifte karrierespor uden at skulle flytte væk fra den by, hvor de bor og måske har etableret sig med familie.
Med andre ord er ingeniør-traineeuddannelsen en mulig indgang til ingeniørfaget for nogle, der ellers ikke ville have muligheden. Eksempelvis er der på VIAs eksisterende traineeuddannelse til maskiningeniør studerende med baggrund som fængselsbetjent, sergent, cand.mag., finansøkonom, mekaniker og folkeskolelærer.
Trainee-konceptet er tillige en forbedret rekrutteringsmulighed for virksomheder, der ligger et stykke væk fra de byer, der uddanner ingeniører.
Ligeledes matcher trainee-uddannelsen regeringens oplæg til reform af professionsuddannelserne, som lægger vægt på, at der skal etableres nye, innovative måder at uddanne sig på – blandt andet med styrket fleksibilitet og med et mere praksisrettet fokus.
Ekstra fleksibel og praksisrettet
”Vores eksisterende ingeniørtrainee-uddannelse til maskiningeniør har trainees tilmeldt fra hele landet og har ligeså mange studerende, som vores ordinære maskiningeniøruddannelse i Horsens. En tilsvarende succes forventer vi for VIAs kommende ingeniørtrainee-uddannelse til softwareingeniør,” fremhæver uddannelsesdekan Lotte Thøgersen, der er ansvarlig for VIAs palet af ingeniøruddannelser.
Hun understreger, at de faglige kompetencer, som de studerende på ingeniørtrainee-uddannelsen til softwareingeniør får, er tilsvarende dém, de studerende på softwareingeniør-uddannelsen hos VIA University College i Horsens bliver rustet med ved fysisk fremmøde. I begge tilfælde er der tale om en diplomingeniøruddannelse.
”Forskellen er, at trainee-versionen er ekstra praksisrettet, fordi den gennem alle 3,5 år foregår i en virksomhed. Samtidig er trainee-forløbet ekstra fleksibelt, fordi de studerende følger den teoretiske undervisning digitalt. En betydelig del af undervisningen er optaget og dermed kan ses, når det tidsmæssigt passer,” forklarer Lotte Thøgersen.
Fordele for virksomheder
Samtidig fremhæver Lotte Thøgersen, at det nye uddannelseskoncept også giver erhvervslivet væsentlige fordele – fx mulighed for at uddanne nuværende eller nye medarbejdere til ingeniører lokalt, imens de løser opgaver for virksomheden under deres trainee-ansættelse.
”Dansk erhvervsliv oplever en massiv mangel på medarbejdere med specialiserede IT-kompetencer, og dét har bekymrende konsekvenser. Rekrutteringsudfordringen betyder, at mange virksomheder må sige nej til ordrer og dermed ikke kan udnytte deres potentiale for vækst og konkurrencekraft. Dén problematik reducerer ingeniørtrainee-modellen,” påpeger Lotte Thøgersen.
Særligt virksomheder i Vestjylland og andre steder uden for de store byer har over for VIA efterspurgt den slags utraditionelle uddannelsesformater, som ingeniørtrainee-uddannelsen til softwareingeniør bygger på. Formatet har VIA udviklet i tæt samarbejde med lokale erhvervsråd og virksomheder, som har budt ind med ønsker og forslag.
Start med eller uden ansættelseskontrakt
Konkret indebærer ingeniørtrainee-uddannelsen til softwareingeniør, at de studerende indgår en ansættelsesaftale med en virksomhed om at være trainee dér under uddannelsen. Det optimale er, at man selv har en ansættelsesaftale på plads, når man går i gang med traineeuddannelsen. Men det er også muligt at starte på uddannelsen med online undervisning hjemmefra, og så få hjælp af VIA til at lande en ansættelsesaftale.
Arbejdspladsen har som det fysiske studiested ansvar for at skabe en mentorordning og for at sikre den ansatte trainee sparring fra erfarne ingeniørkolleger i forhold til at løse opgaver, gennemføre projekter og eventuelt specialisere sig.
VIA University College har ansvaret for, at kvaliteten af uddannelsen er i top. Fx står VIA for al den digitale undervisning, ligesom VIA tilbyder vejledning og kurser undervejs på trainee-forløbet. Ligeledes kan VIA tage sig af at opkvalificere trainees før studiestart, hvis de fx ikke i forvejen har matematik på A-niveau, fortæller Helle Bloch, der er uddannelsesleder for VIAs uddannelse til softwareingeniør.
Det er også VIA, der afvikler de prøver og eksamener, de trainee-studerende skal bestå.
Går i luften fra august 2025
37-årige Mikkel Markvard Andersen fra Ry ved Silkeborg er et eksempel på en trainee, der er startet på VIAs traineeuddannelse til maskiningeniør uden at have en ansættelsesaftale med en virksomhed i hus fra første færd.
Han har i syv år arbejdet som folkeskolelærer, men besluttede at ville en anden vej.
”Ingeniørfaget har altid interesseret mig, og den fleksible traineemodel med online undervisning er ideel for mig med tre børn under seks år. Jeg gennemfører den teoretiske del af undervisningen online hjemmefra, og det er langt mere attraktivt for min livssituation med familie end at skulle møde op hver dag til fysisk undervisning,” fremhæver Mikkel Markvard Andersen.
Det første hold af studerende på ingeniørtrainee-uddannelsen til softwareingeniør begynder efter planen i august 2025. I øjeblikket er VIA University College i fuld gang med at udvikle den digitale undervisning og at være i dialog med virksomheder, der ønsker at ansatte ingeniørtrainees.
Ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgninger gennem Den Koordinerede Tilmelding (KOT) er 15. marts, og ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli.
Fakta om VIAs uddannelse til ingeniørtrainee
- Uddannelsen som ingeniørtrainee er en diplomingeniøruddannelse, der giver det helt samme kompetenceniveau og diplom, som ordinære ingeniørstuderende får.
- Ingeniørtrainees er ansat i virksomheder, hvor arbejde og studie er integreret. Langt størstedelen af uddannelsen foregår på arbejdspladsen. Her bidrager virksomheden med praksisnære opgaver, projekter og en mentorordning for den ansatte trainee.
- Trainee-forløbet giver mulighed for at arbejde på deltid i virksomheden sideløbende med uddannelsesforløbet.
- VIAs undervisere står for al faglig undervisning – digitalt og understøttet af videoformater. Undervisningen er en kombination af online fjernstudie og selvstudie. VIA varetager tillige rollen som vejleder for hver trainee.
- Læs mere om forløbet som ingeniørtrainee på via.dk/ingeniørtrainee.
Yderligere oplysninger og interview hos:
Lotte Thøgersen, uddannelsesdekan for ingeniør- og businessuddannelserne ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 41 91. E-mail: lot@via.dk
Helle Bloch, uddannelsesleder for softwareingeniøruddannelsen ved VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 44 46. E-mail: hblo@via.dk
For yderligere baggrund og kontakt til virksomheder og samarbejdspartnere, kontakt: Andreas Boesen, chefkonsulent på VIAs ingeniøruddannelser. Mobiltelefon: 87 55 42 89. E-mail: anbo@via.dk
Kontakter
Anders Ankerstjerne KristensenPR og Intern Kommunikation
Tlf:87551532aank@via.dkFakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerende på flere end 40 videregående uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved at uddanne og efteruddanne blandt andet lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, ingeniørere, bygningskonstruktørere og designere – i samarbejde med arbejdslivet og med afsæt i forskning og et globalt udsyn.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i 10 forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
Grønt lys til fuld læreruddannelse i Holstebro3.12.2024 14:17:08 CET | Pressemeddelelse
Fra sommeren 2025 kan lærerstuderende på læreruddannelsen i Holstebro tage en fuld uddannelse i byen. Det har Uddannelses- og Forskningsministeriet netop givet grønt lys til.
Ny uddannelsesleder for HF i Nørre Nissum28.11.2024 08:48:01 CET | Pressemeddelelse
Søren Højris Jensen er ny uddannelsesleder for HF i Nørre Nissum. Han er i forvejen et kendt ansigt, da han siden 2012 har været tilknyttet stedet, først som underviser og siden 2018 som faglig-pædagogisk leder. Karen Haahr Larsen er desuden fastansat i stillingen som kostskoleleder.
VIA vil arbejde for fortsat ungdomsuddannelse i Nr. Nissum11.10.2024 11:17:31 CEST | Pressemeddelelse
Med regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne lægges der op til at lukke det nuværende HF. Men står det til VIA University College, bør ungdomsuddannelsen i Nr. Nissum alligevel have mulighed for at fortsætte.
VIA University College: Nye reformudspil baner vejen for et vigtigt løft af professionsuddannelserne8.10.2024 15:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er gode takter i regeringen udspil til en reform af de erhvervs- og professionsrettede uddannelser. Det mener Gitte Sommer Harrits, rektor for VIA University College, som kommenterer på reformudspillet her.
Fejring og reception for den nye XR-softwareuddannelse i Viborg1.10.2024 08:41:36 CEST | Pressemeddelelse
Kom med, når vi fejrer af åbningen af Viborgs nye softwareuddannelse med fokus på XR. Du får her mulighed for at møde de nye studerende, undervisere og samarbejdspartnere, og får et indblik i de teknologier, der arbejdets med på uddannelsen. Samtidig får du eksempler på, hvordan teknologien kan benyttes i industrien nu og i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum