Næsten 55 millioner kroner til ny forskning som styrker børns og unges trivsel og udvikling
I år uddeler Partnerskab for Børneforskning ca. 48 millioner kroner til forskningsprojekter på 0-6 års området. Helt ekstraordinært uddeles i år også knap 6 millioner til forskning i børn og unges fritid. Projekterne skal blandt andet understøtte børns deltagelsesmuligheder i fællesskaber i dagtilbud, udvikle nye pædagogiske tilgange og undersøge børn og unges trivsel i pædagogiske fritidstilbud.
Hvordan kan pædagoger være med til at modvirke ulighed? Hvad kan fællesskaber gøre ved diskrimination og mistrivsel? Hvilken betydning har sprog i et lille barns liv? Og hvordan sikres alle forældres muligheder for at indgå i forældrefællesskaber?
5 nye forskningsprojekter i 0-6 års-området og 3 forskningsprojekter på det pædagogiske fritidsområde belyser netop spørgsmål som disse. Med bevillinger fra Partnerskab for Børneforskning kan projekterne nu komme i gang med at sikre et bedre udgangspunkt for gode børne-og ungeliv.
Læs om forskningsprojekterne her: https://borneforsk.dk/forskningsprojekter
Forskningsprojekterne i 0-6 års området undersøger børnelivet i dagtilbud. Herunder børns trivsel og fællesskaber, strukturerer, organisering pædagogisk ledelses betydning i dagtilbud. Desuden undersøges småbørns levevilkår.
”Vi ved, at de første år i et barns afgør, hvordan de klarer sig senere. Småbørn, der trives, lærer og udvikler sig, bliver glade voksne. Med de nye forskningsprojekter får vi mere viden, som kommer børnene til gode. Derfor er jeg og bestyrelsen glade for at kunne støtte forskningsprojekter som understøtter det gode småbørnsliv i projekter, hvor forskningsmiljøer, pædagogiske uddannelser og pædagogisk praksis arbejder tæt sammen” siger Agi Csonka, forperson for Partnerskab for børneforskning.
Det er første gang at Partnerskab for Børneforskning uddeler midler til fritidsområdet. Derfor er forperson Agi Csonka, meget glad for at forskningsområdet udvides:
”Fritidsområdet er et underbelyst tema. Og det er ærgerligt, for der er rigtig mange muligheder for at styrke børn og unges trivsel og give dem helt andre udviklingsmuligheder, end dem, der er i skoleregi. Så derfor er det godt, at vi nu får noget forskning, der kan kaste lys over de muligheder.”
Om uddelingen 2024:
- 5 nye forskningsprojekter undersøger aldersgruppen 0-6 år i samarbejde mellem forskningsinstitutter og uddannelsesinstitutioner og praksis.
- 3 nye forskningsprojekter undersøger det pædagogiske fritidsområde i samarbejde mellem forskningsinstitutter og uddannelsesinstitutioner og praksis. Projekterne undersøger aldersgruppen 6-18 år.
- Partnerskab for Børneforskning uddeler næsten 55. millioner kroner til forskning i børn og unge.
- I alle de nye projekter er der brede forskningssamarbejder bl.a. mellem flere forskellige typer forskningsinstitutioner og kommuner.
- Forskningsmiljøet styrkes med en kapacitetsopbygning med 6 nyoprettede ph.d.-stillinger og 1 nyoprettet post.doc.-stilling.
- Der er en god geografisk spredning, hvor børne-og ungelivet bliver undersøgt i det meste af Danmark
I år uddeles der også midler til forskning i børn og unges fritid, mens det er anden gang at Partnerskab for Børneforskning uddeler midler til forskningsprojekter i småbørnsområdet. Partnerskab for Børneforskning arbejder for at understøtte forskning, der bidrager til, at alle børn får de bedst mulige betingelser for at klare sig videre frem i livet. Partnerskabet er nedsat af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Bestyrelsen har konstitueret sig i efteråret 2022 og sidder for en fireårig periode.
Læs mere om Partnerskab for Børneforskning her: https://borneforsk.dk/om-partnerskab-for-boerneforskning
Nøgleord
Kontakter
Karoline FomsgaardPresse og kommunikation, Partnerskab for Børneforskning
Tlf:61260669karolinefoms@au.dkLinks
Partnerskab for Børneforskning
Partnerskab for Børneforskning arbejder for at understøtte forskning, der bidrager til, at alle børn får de bedst mulige betingelser for at klare sig videre frem i livet, bl.a. ved at alle børn i dagtilbud trives, lærer, udvikler sig og dannes.
Forskningen skal bidrage til et bedre børneliv, en styrket grundfaglighed i pædagoguddannelsen og i pædagogernes efteruddannelse, samt styrket viden om kvalitet i dagtilbud og betydningsfulde faktorer for børns udvikling.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum