Ventetider til behandling er nu som før corona
Ventetiden til behandling i somatikken er faldet fra 40 til 38 dage. Samtidig bliver flere patienter udredt, og i 79 pct. af alle forløb blev udredningsretten overholdt i 3. kvartal 2024. Dermed er akutplanens målsætninger opfyldt.

For tredje kvartal i træk er ventetiderne til somatisk behandling faldet. Dermed fortsætter den positive udvikling, hvor ventetiderne er faldet siden udgangen af 2023.
I alt er den gennemsnitlige ventetid faldet med syv dage siden fjerde kvartal 2023. Danske Regioners formand, Anders Kühnau, glæder sig på patienternes vegne over den kortere ventetid.
- Jeg er rigtig glad for, at der er flere patienter, som får hurtigere udredning og behandling. Målet med akutplanen er at vende tilbage til situationen fra før corona, og det er vi stort set lykkedes med – med god hjælp fra de ekstraordinære midler, der har været indeholdt i akutplanen. Det vidner om en meget flot indsats ude på hospitalerne, og det understreger, at vores sundhedsvæsen igen står meget stærkt, siger han.
Flere udredningsforløb og operationer
Akutplanens målsætning omkring overholdelse af udredningsretten er nu opfyldt, idet overholdelsen ligger på 79 pct. i 3. kvartal 2024. Dermed er det høje niveau fra forrige kvartal bevaret og indenfor målsætningen, selvom der er sket en stigning i antallet af udredningsforløb.
I de første ni måneder af 2024 har der været 576.000 udredningsforløb. Samlet set er der desuden foretaget mere end 1,1 mio. operationer i perioden januar-oktober 2024, hvilket er 13.500 flere end i samme periode 2023.
- Tallene understreger, at der er høj aktivitet på hospitalerne. Rigtig mange patienter bliver udredt eller får den operation, som kan forbedre deres livskvalitet. Vi er fra regionernes side opmærksomme på, at der stadig er patienter, der venter for længe på udvalgte områder, og vi har fokus på, at det gode arbejde med at nedbringe ventetiderne skal fortsætte, siger Anders Kühnau.
Normalisering i brug af privathospitaler
Det samlede antal operationer i årets første 10 måneder er steget til i alt 1.105.685. Tallet har været stigende siden 2020 og det skyldes især flere planlagte operationer på de offentlige hospitaler.
Der har i perioden været ca. 75.000 offentlig finansierede operationer på privathospitaler, hvilket er 10 pct. færre end samme periode 2023, men 1 pct. flere end i 2022 og markant flere end i 2020 og 2021.
Normaliseringen i brug af privathospitaler skyldes, at presset på de offentlige hospitaler er blevet mindre i takt med at ventelisterne er blevet afviklet.
Samlet har der i januar til oktober været 170.862 henvisninger til privathospitaler, hvilket er færre end i 2023 og 2022, men fortsat markant over niveauet i 2019, inden corona-pandemien.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum