Lav interesse for omlægninger efter udløb af opsigelsesfrist
De nyeste tal fra Finans Danmark viser, at få danske boligejere i november fik tilbud på omlægning af deres lån. Det kan hænge sammen med, at fristen for opsigelse af lån til udgangen af året udløb ved udgangen af oktober. I oktober så vi nemlig en forholdsvis stor interesse for omlægninger. Renteudviklingen bliver afgørende for, om det bliver attraktivt for flere boligejere at lægge deres lån om frem mod næste opsigelsesfrist.
I november blev der indhentet 7.116 lånetilbud til omlægning og tillægslån til ejerboliger og sommerhuse. Det er 23 pct. færre end samme periode i 2023, og er det laveste antal i en november måned siden statistikkens begyndelse i 2017.
”Man kan som låntager altid indfri et fastforrentet realkreditlån til markedskursen. Men man har også mulighed for at indfri lånet til kurs 100, selvom markedskursen er over 100. Det kan imidlertid kun ske til udgangen af en termin med to måneders varsel. Fristen for at opsige fastforrentede lån til kurs 100 til terminen 31. december var således udgangen af oktober. Det er derfor ikke overraskende, at danskernes interesse for at omlægge deres realkreditlån var lav i november, efter vi i oktober så en forholdsvis stor interesse for omlægninger,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Som udgangspunkt er det boligejere, der har et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon og en restgæld af en vis størrelse, som en omlægning kan være relevant for. For dem kan en omlægning til et lån med en lavere rente give en lavere månedlig ydelse. I starten af 2024 var der omkring 89.370 boligejere, med et fastforrentet lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr. Det tal er nu faldet med knap 11 pct., og der er aktuelt omkring 79.800 boligejere, der har et lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr.
”Næste frist for opsigelse af fastforrentede lån til kurs 100 er ved udgangen af januar. Har man et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon, er der dermed mulighed for at se tiden an for at se, om renten i den kommende tid falder yderligere. Omvendt kan man risikere at gå glip af muligheden for at lægge om til et lån med lavere rente, hvis renten stiger igen. Om det er attraktivt at omlægge et fastforrentede lån, afhænger af, hvor meget renten har ændret sig, siden man optog lånet. Det er især de boligejere, der optog et boliglån eller omlagde til et lån med en forholdsvis høj fast rente i slutningen af 2022 og i 2023, som det kan være interessant for at omlægge lån,” siger Peter Jayaswal.
Er man i tvivl, om det er fordelagtigt at omlægge sit boliglån, kan man tale med sin bankrådgiver om mulighederne.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Boligmarkedet overraskede i 2024: det var sælgers marked10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ved udgangen af 2024 havde huskøbere flere muligheder at vælge imellem, mens der var færre valgmuligheder for dem, der var på udkig efter en ejerlighed. Alle købere skulle dog være klar til at betale mere for det nye hjem end året før. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Mænd og kvinder ser forskelligt på investeringer i forsvarsindustrien9.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens hver anden mand synes, at investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarligt, så gælder det samme kun for knap hver fjerde kvinde. Kønsforskellen er formentligt blevet skærpet af krigen i Ukraine, selvom både mænd og kvinder er blevet mere positive over for investeringer i forsvarsindustrien efter krigens udbrud.
Finanstilsynet ændrer regnskabsregler for succesfulde vækstvirksomheder efter forslag fra Finans Danmark og DI3.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter forslag fra Finans Danmark og Dansk Industri tilpasser Finanstilsynet nu reglerne, så bankerne bedre kan understøtte en række vækstvirksomheder med lån.
Tre år i træk uden et eneste bankrøveri i Danmark3.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2024 blev der ikke begået et eneste bankrøveri i Danmark. Dermed fortsætter den positive tendens fra 2023 og 2022. I stedet er den økonomiske kriminalitet blevet digital – og røverierne foregår oftest via den enkeltes computer eller telefon.
Falske bankbude har svindlet sig til over 20 mio. kroner i år20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken i telefonen og lokker sine ofre til at overføre penge til de kriminelles konti, har været en stærkt stigende kriminalitetsform de senere år. Men de kriminelle stopper ikke der. Falske bagmænd banker i stigende grad på døren hos særligt ældre og franarrer dem betalingskort og kontanter. Med den metode stjal de kriminelle samlet over 20 mio. kroner i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum