Lav interesse for omlægninger efter udløb af opsigelsesfrist
De nyeste tal fra Finans Danmark viser, at få danske boligejere i november fik tilbud på omlægning af deres lån. Det kan hænge sammen med, at fristen for opsigelse af lån til udgangen af året udløb ved udgangen af oktober. I oktober så vi nemlig en forholdsvis stor interesse for omlægninger. Renteudviklingen bliver afgørende for, om det bliver attraktivt for flere boligejere at lægge deres lån om frem mod næste opsigelsesfrist.
I november blev der indhentet 7.116 lånetilbud til omlægning og tillægslån til ejerboliger og sommerhuse. Det er 23 pct. færre end samme periode i 2023, og er det laveste antal i en november måned siden statistikkens begyndelse i 2017.
”Man kan som låntager altid indfri et fastforrentet realkreditlån til markedskursen. Men man har også mulighed for at indfri lånet til kurs 100, selvom markedskursen er over 100. Det kan imidlertid kun ske til udgangen af en termin med to måneders varsel. Fristen for at opsige fastforrentede lån til kurs 100 til terminen 31. december var således udgangen af oktober. Det er derfor ikke overraskende, at danskernes interesse for at omlægge deres realkreditlån var lav i november, efter vi i oktober så en forholdsvis stor interesse for omlægninger,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Som udgangspunkt er det boligejere, der har et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon og en restgæld af en vis størrelse, som en omlægning kan være relevant for. For dem kan en omlægning til et lån med en lavere rente give en lavere månedlig ydelse. I starten af 2024 var der omkring 89.370 boligejere, med et fastforrentet lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr. Det tal er nu faldet med knap 11 pct., og der er aktuelt omkring 79.800 boligejere, der har et lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr.
”Næste frist for opsigelse af fastforrentede lån til kurs 100 er ved udgangen af januar. Har man et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon, er der dermed mulighed for at se tiden an for at se, om renten i den kommende tid falder yderligere. Omvendt kan man risikere at gå glip af muligheden for at lægge om til et lån med lavere rente, hvis renten stiger igen. Om det er attraktivt at omlægge et fastforrentede lån, afhænger af, hvor meget renten har ændret sig, siden man optog lånet. Det er især de boligejere, der optog et boliglån eller omlagde til et lån med en forholdsvis høj fast rente i slutningen af 2022 og i 2023, som det kan være interessant for at omlægge lån,” siger Peter Jayaswal.
Er man i tvivl, om det er fordelagtigt at omlægge sit boliglån, kan man tale med sin bankrådgiver om mulighederne.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Færre og dyrere lejligheder til salg10.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske ejerlejlighedskøbere havde færre og dyrere valgmuligheder ved udgangen af november måned i år sammenlignet med samme måned sidste år. Det gælder især Danmarks største ejerlejlighedsmarkeder: København og Frederiksberg. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Overholdelse af nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse10.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis vi som samfund skal i mål med den bæredygtig omstilling og frigørelse fra russisk olie og gas, skal energiforbruget i danske boliger reduceres, og den energi, der bruges i boligerne, skal produceres bæredygtigt. Det er vi godt i gang med. Vedtagelsen af nye EU-regler for bygningernes energieffektivitet, det såkaldte bygningsdirektiv, sætter endnu mere fokus på den vigtige samfundsdagsorden. En ny analyse fra Finans Danmark viser, at de danske huse kan overholde direktivets krav i 2030, hvis udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og installation af varmepumper i de kommende år bliver gennemført i et tilstrækkeligt hurtigt tempo. Men der skal meget mere til, hvis de danske boliger skal nå bygningsdirektivets langsigtede mål og blive nulemissionsbygninger om 26 år.
Høringssvar - forslag til lov om Nemkonto9.12.2024 08:22:07 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Digitaliseringsstyrelsen om forslag til lov om Nemkonto.
Finans Danmarks nye bestyrelse2.12.2024 10:16:00 CET | Pressemeddelelse
På den årlige generalforsamling i Finans Danmark mandag den 2. december 2024 blev der valgt en ny bestyrelse og givet genvalg til formandsskabet.
Danskernes investeringer i forsvarsaktier er tidoblet på tre år2.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske privatinvestorer har siden Ruslands invasion af Ukraine i den grad øget deres investeringer i forsvarsaktier. Nye beregninger fra Finans Danmark viser, at værdien af danskernes investeringer i forsvarsaktier er mere end tidoblet siden september 2021. Og det er netop krigen i Ukraine, der har ændret danskernes syn på investeringer i forsvarsindustrien, viser nye tal fra Epinion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum