Lav interesse for omlægninger efter udløb af opsigelsesfrist
De nyeste tal fra Finans Danmark viser, at få danske boligejere i november fik tilbud på omlægning af deres lån. Det kan hænge sammen med, at fristen for opsigelse af lån til udgangen af året udløb ved udgangen af oktober. I oktober så vi nemlig en forholdsvis stor interesse for omlægninger. Renteudviklingen bliver afgørende for, om det bliver attraktivt for flere boligejere at lægge deres lån om frem mod næste opsigelsesfrist.
I november blev der indhentet 7.116 lånetilbud til omlægning og tillægslån til ejerboliger og sommerhuse. Det er 23 pct. færre end samme periode i 2023, og er det laveste antal i en november måned siden statistikkens begyndelse i 2017.
”Man kan som låntager altid indfri et fastforrentet realkreditlån til markedskursen. Men man har også mulighed for at indfri lånet til kurs 100, selvom markedskursen er over 100. Det kan imidlertid kun ske til udgangen af en termin med to måneders varsel. Fristen for at opsige fastforrentede lån til kurs 100 til terminen 31. december var således udgangen af oktober. Det er derfor ikke overraskende, at danskernes interesse for at omlægge deres realkreditlån var lav i november, efter vi i oktober så en forholdsvis stor interesse for omlægninger,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Som udgangspunkt er det boligejere, der har et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon og en restgæld af en vis størrelse, som en omlægning kan være relevant for. For dem kan en omlægning til et lån med en lavere rente give en lavere månedlig ydelse. I starten af 2024 var der omkring 89.370 boligejere, med et fastforrentet lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr. Det tal er nu faldet med knap 11 pct., og der er aktuelt omkring 79.800 boligejere, der har et lån med en kuponrente på 5 pct. eller mere og en restgæld på over 1 mio. kr.
”Næste frist for opsigelse af fastforrentede lån til kurs 100 er ved udgangen af januar. Har man et fastforrentet realkreditlån med en høj rentekupon, er der dermed mulighed for at se tiden an for at se, om renten i den kommende tid falder yderligere. Omvendt kan man risikere at gå glip af muligheden for at lægge om til et lån med lavere rente, hvis renten stiger igen. Om det er attraktivt at omlægge et fastforrentede lån, afhænger af, hvor meget renten har ændret sig, siden man optog lånet. Det er især de boligejere, der optog et boliglån eller omlagde til et lån med en forholdsvis høj fast rente i slutningen af 2022 og i 2023, som det kan være interessant for at omlægge lån,” siger Peter Jayaswal.
Er man i tvivl, om det er fordelagtigt at omlægge sit boliglån, kan man tale med sin bankrådgiver om mulighederne.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
Høringssvar - ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.14.4.2025 15:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har afgivet høringssvar vedr. ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum