Oxfam Danmark

Oxfam: Stop Israels ulovlige bosættelser

Del

Siden oktober 2023 er der sket en alarmerende udvidelse af bosættelserne i de besatte palæstinensiske områder. EU og den danske regering bør forbyde enhver investering og økonomisk aktivitet i de ulovlige bosættelser og deres virksomheder

Alene i 2024 har Israel ulovligt beslaglagt lige så meget jord på Vestbredden, som der er blevet konfiskeret i de sidste 30 år tilsammen - siden Oslo-aftalen i 1993.
Alene i 2024 har Israel ulovligt beslaglagt lige så meget jord på Vestbredden, som der er blevet konfiskeret i de sidste 30 år tilsammen - siden Oslo-aftalen i 1993. Foto: Scanpix

I skyggen af krigen i Gaza stiger bosættervolden på den besatte Vestbred og i Østjerusalem, hvor Israel accelerer udvidelserne af bosættelserne til det højeste niveau nogensinde.

Alene i 2024 har Israel ulovligt beslaglagt lige så meget jord på Vestbredden, som der er blevet konfiskeret i de sidste 30 år tilsammen - siden Oslo-aftalen i 1993. Ifølge organisationen Peace Now er mindst 47 nye udposter blevet oprettet i løbet af det seneste år, ofte med direkte statsstøtte fra Israel. Det er mere en dobbelt så mange, som det tidligere rekordår i 2012.

”Før oktober sidste år var palæstinenserne fanger på Vestbredden. Nu er de fanger i deres eget hjem. Mens krigen raser i Gaza, hvor tusindvis af palæstinensere er blevet dræbt, sultet eller tvangsforflyttet, så sker der også en ødelæggende eskalering i resten af Palæstina. Det er fuldstændig uacceptabelt og noget, som både Danmark og det internationale samfund må sætte en stopper for nu,” siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark.

Oxfam har medarbejdere og kontor i både Gaza, Vestbredden og i Østjerusalem og har arbejdet i området siden 1950’erne.

I næste uge offentliggør Oxfam en ny rapport i samarbejde med Palestine Economic Policy Research Institute og Mother School Society, der viser, at siden oktober 2023 er der sket en stigning i konfiskering af jord og restriktioner på, hvor palæstinenserne må bevæge sig hen. Det har store økonomiske konsekvenser for befolkningen, da det begrænser adgangen til landbrugsjord og naturressourcer og yderligere forværrer palæstinensernes muligheder for at opretholde indkomst og arbejde.

Med de nye bosættelser følger også stigende voldelige angreb. Der er registreret tusindvis af tilfælde af vold mod landmænd og ødelæggelse af afgrøder på Vestbredden. FN har dokumenteret1.612 tilfælde af bosættervold, og næsten 8.000 palæstinensere er blevet fordrevet fra deres hjem siden januar 2023.

Den årlige olivenhøst, der er livsvigtig for over 100.000 familier og udgør 25 pct. af den palæstinensiske landbrugsøkonomi, er et centralt mål for bosætternes angreb. Ifølge FN er over 10.000 oliventræer alene i 2023 blevet brændt, ødelagt eller stjålet, og palæstinensiske bønder er blevet nægtet adgang til et område på 19.000 hektar med olivenlunde - et område næsten på størrelse med Møn.

Forbyd investeringer og økonomisk aktivitet i bosættelserne

”Bosættervold, restriktioner og konfiskering af jord er en systematisk strategi for at fordrive palæstinensere fra deres land. Det, vi er vidne til, er en de facto annektering af besat palæstinensisk land, som underminerer mulighederne for en fredelig løsning på konflikten. Vi er nødt til at stoppe de ulovlige bosættelser, hvis vi skal have nogen som helst chance for at skabe fred, så befolkningen kan få et værdigt liv,” siger Lars Koch.

Den internationale domstol, ICJ, har erklæret både besættelsen og bosættelserne ulovlige, det skal Danmark bakke op om.

Oxfam opfordrer til, at Danmark og andre retsstater lægger et maksimalt pres på Israel for at stoppe de ulovlige bosættelser, og som led i dette pres bør Danmark arbejde for, at EU suspenderer associeringsaftalen med Israel. Derudover bør EU og den danske regering forbyde enhver investering og økonomisk aktivitet i de ulovlige bosættelser og deres virksomheder.

En ende på bosættelserne er et vigtigt skridt i retningen mod frihed og lighed for både israelere og palæstinensere.

null
Foto: Dan Vernon

Baggrund:

  • Siden oktober 2023 er der registreret over 1.600 bosætterangreb, hvor palæstinensere er blev dræbt, såret, fået destrueret deres huse eller blevet fordrevet fra deres land, næsten 1.000 palæstinensere er blevet dræbt af enten bosættere og soldater, mere end 15.000 er blevet såret, mens mere end 10.000 palæstinensiske voksne og børn nu er fængslet af Israel - mange af dem uden formelle anklager eller rettergang.
  • International humanitær lov siger klart, at en besættelsesmagt ikke må lade sin egen befolkning bo på det land, den besætter. Loven forbyder også konfiskation af land for at bygge eller udvide bosættelser samt vold mod og drab på civile.
  • Oxfam har arbejdet i Palæstina siden 1950’erne, og gennem projekter på Vestbredden og i Østjerusalem kæmper vi for at styrke den lokale økonomi og sikre, at især unge palæstinensere kan blive uafhængige af bosættelserne.
  • Ifølge den nyeste rapport fra Peace Now er der blevet etableret 47 nye udposter siden oktober 2023. Budgettet for Ministeriet for Bosættelser og Bosættelsesmyndigheden er fordoblet. Et beløb svarende til ca. 13,6 milliarder kroner er afsat til at bygge veje mellem bosættelserne. Et beløb svarende til ca. 750 millioner kroner er tildelt specifikke bosætterprojekter, herunder turismeprojekter og restaurering i og omkring Østjerusalem.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Oxfam Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Oxfam Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye