28 talentfulde forskere skal løfte den frie forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt lidt mere end 85 millioner kroner til nogle af de allerdygtigste forskere på de tidlige karrieretrin. Midlerne er givet under Inge Lehmann-programmet, som er et talentprogram, hvis formål er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne.
Med en bevilling fra Inge Lehmann-programmet i ryggen, får de 28 forskere mulighed for at dykke ned i deres egen, originale idé og samtidig styrke deres karrieremuligheder på forskningsområdet.
Om Inge Lehmann-programmet siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:
»Flere kvinder finder vej ind i forskningsverdenen end tidligere, men vi er langt fra i mål. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi gennem Inge Lehmann-programmet giver flere kvindelige forskere mulighed for at forfølge deres egne idéer og gøre karriere inden for forskningsverdenen. Det kan forhåbentlig bane vejen for en bedre kønsbalance i dansk forskning til gavn for både det enkelte talent og for kvaliteten og diversiteten i dansk forskning.«
Forskningsprojekterne spænder bredt inden for de videnskabelige fagområder og er vurderet af de fem faglige råd. Der skal bl.a. forskes i, hvordan teknologivirksomheder præger udviklingen af digitale samfund og årsagerne til, at mennesker med svære psykiatriske lidelser lever 15-20 år kortere end gennemsnittet.
Se alle bevillingerne under Inge Lehmann-programmet her.
»Med Inge Lehmann-programmet understøtter fonden diversitet i de danske forskningsmiljøer, så flere dygtige forskere på de tidlige karrietrin kan sætte fart under deres forskerkarriere. Det er med til at sikre en stor talentmasse blandt forskerne, som skal bidrage til løsninger både på aktuelle og fremtidige udfordringer,« siger Søren Serritzlew, som er formand for Danmarks Frie Forskningsfond.
Læs casen: Hvordan påvirker gener og det sociale miljø børns evner i skolen?
Inge Lehmann-programmet er rettet mod de tidlige trin i forskerkarrieren, da det er der, at uligheden i kønsbalancen typisk opstår. Bevillingerne gives til ansøgere med potentiale for forskning og forskningsledelse på højt internationalt niveau.
Fakta om Inge Lehmann-programmet
Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget i alt 180 ansøgninger, og der er uddelt 85,5 millioner kroner. Midlerne er fordelt på 28 projekter, som alle skal ledes af kvinder. Succesraten er 16 % målt på antal ansøgninger.
Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2024.
Inge Lehmann-programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil fonden som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere. Dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.
Der tages forbehold for ændrede bevillingsbeløb og antal bevillinger ved den kommende administrative gennemgang.
Kontakter
Tine Sloth BækgaardFuldmægtig
Tlf:+45 72 31 83 79tsbd@ufm.dkOm Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Otte ph.d.-studerende skal forske uden for universiteterne5.12.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse
Otte kommende ph.d.-studerende har til sammen modtaget 22,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Stipendiatmodtagerne skal lave deres ph.d. på en anden offentlig forskningsinstitution end de danske universiteter.
Støtte til humanistiske tidsskrifter og styrket samarbejde mellem danske forskningsmiljøer4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har samlet uddelt lidt mere end seks millioner kroner under virkemidlerne ’Tidsskrifter’ og ’Eksplorativt Netværk’. Midlerne skal støtte udbredelsen af humanistisk forskning og styrke samarbejdet mellem danske forskningsmiljøer.
Skolarstipendier til studerende og midler til forskningsophold i udlandet27.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Otte studerende fra de sundhedsvidenskabelige uddannelser har modtaget samlet 1,5 millioner kroner til videnskabeligt arbejde. Tre forskere har desuden modtaget midler til at fremme internationaliseringen af samfundsvidenskabelig forskning og skal på forskningsophold i udlandet.
Grøn forskning løftes til nye højder med 132 millioner kroner26.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond støtter med uddelingen ’Fri grøn forskning’ den grønne og nysgerrighedsdrevne forskning. 132 millioner kroner er bevilliget til 42 nye, nybrudsskabende forskningsprojekter, som alle skal bidrage med viden til, hvordan vi kan løse de klima- og miljømæssige udfordringer, som hele verdenen står over for.
Over 28 millioner kroner til forskning i ældre22.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni originale forskningsprojekter med fokus på ældre ser nu dagens lys med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projekterne skal bl.a. understøtte praksisnær forskning inden for pleje og omsorg samt belyse den ældre borgers sociale, psykologiske og fysiske robusthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum