Faldende lejepriser og stigende SU: Det er blevet billigere for studerende at bo i Aarhus
De studerende i Aarhus synes, at prisen for studievenlige lejeboliger er urimelig høj. Ny data tegner dog et andet billede, viser nye tal fra Danmarks største portal for lejeboliger.
I de senere år er der skudt mange nye byggerier op i Aarhus – også særligt målrettet de studerende. Med dem er der fulgt en udbredt fortælling om, at lejepriserne er steget til et niveau, hvor SU-budgettet ikke længere rækker.
Men er det egentlig også faktuelt korrekt, at huslejepriserne er steget for de studerende?
Ser vi alene på forholdet mellem lejepriserne og SU-indkomsten, er der mere luft i økonomien for studerende nu end for blot få år tilbage. For mens SU’en er sat op, er lejepriserne på 2-værelses lejligheder i Aarhus faldet svagt siden 2017. Det viser data fra BoligPortal, Danmarks største portal for lejeboliger.
Faldende husleje
De nye tal for lejeboligmarkedet viser, at huslejen for en 2-værelses lejlighed i Aarhus er faldet 3 pct. fra 2017-2024 målt på medianlejen. Modsat er SU’en i samme periode steget 9 pct.
Differencen på lejepriserne og SU’en er altså faldende, hvilket giver studerende et større rådighedsbeløb, når udgifterne til husleje er dækket.
Men hvorfor synes de studerende så, at det er blevet urimelig dyrt at finde lejebolig i Aarhus?
Opfattelsen kan bunde i andre faktorer
Trods faldende lejepriser og højere SU kan det fortsat være svært for studerende at få økonomien til at hænge sammen. Forbrugerøkonom peger på en forklaring – og på konkrete overvejelser til et studiebudget.
Huslejen er ikke det eneste, der påvirker økonomien. Prisstigninger på dagligvarer, energipriser m.m. kan ifølge Forbrugerøkonom hos Nordea, Ida Moesby, være en af forklaringerne på, at studerende står tilbage med en følelse af at have færre penge mellem hænderne:
”SU’en bliver løbende reguleret op, men den er ikke fulgt med de høje prisstigninger, som vi har set, særligt i de seneste 2 år. De unge har derfor ikke decideret færre penge, men deres penge rækker ikke lige så langt mere – og det gør ondt i et studiebudget, der i forvejen er skåret ind til benet.”
I den forbindelse anbefaler Ida Moesby de studerende at lægge et budget og få overblik over, om der er steder at spare. Derudover kan man overveje, om timerne på studiet går op med et studiejob, der kan supplere SU’en.
Uden for centrum er der penge at spare
Ifølge Ida Moesby er bolig klart den største udgiftspost i budgettet for langt de fleste studerende, og det kan gøre en stor forskel, hvis der kan spares netop hér.
Hun fremhæver to konkrete overvejelser, der kan lette boligudgiften.
”En mulighed for at spare på boligudgifterne er at flytte lidt længere uden for centrum af studiebyen. Det er også en rigtig god idé at overveje at dele bolig med andre, så I er flere om at dele huslejen,” siger Ida Moesby.
Søg bredere
Det er administrerende direktør hos BoligPortal, Anders Hyldborg, helt enig i.
”Vi ser, at de studerende, der ikke nødvendigvis har specifikke præferencer, men søger bredt i en given by, som oftest kan spare gode penge.”
Kigger man på Aarhus Kommune er det tydeligt, at man kan spare en betragtelig sum penge ved blot at flytte få kilometer væk fra centrum.
I en radius af 3-4 kilometer fra centrum er den gennemsnitlige medianleje f.eks. 1.000 kroner lavere pr. måned end i midtbyen.
“Har man mod på at flytte endnu nogle kilometer væk, falder prisen yderligere – og er det inden for cykelafstand, hvor der ikke er ekstra udgifter forbundet med offentlig transport, er der en del penge at spare,” siger Anders Hyldborg.
Flere studerende deles om boligen
Han peger ligesom Ida Moesby på, at budgettet hænger bedre sammen, hvis man er flere om at dele én lejlighed.
“Kan man være flere, der deles om udgifterne til køkken, bad og vaskefaciliteter, vil det som oftest være billigere end at bo for sig selv.”
De senere år er områder som Frederiksbjerg og Trøjborg blandt de mest populære blandt de studerende. Men flere studerende har også fået øjnene op for områderne lidt længere væk, og efterspørgslen stiger i f.eks. Vejlby Risskov, Tilst og Viby J.
Det samme billede tegner sig i andre større studiebyer – og i samfundet generelt. ”Vi ser også tendensen blandt befolkningen helt generelt. Flere vil bo i byerne, og det resulterer i højere huslejepriser end uden for byerne,” fortæller Ida Moesby.
Nøgleord
Kontakter
Katrine BjerreCMO, MarketingchefBoligPortal A/S
Tlf:+4523321512katrine.bjerre@boligportal.dkBilleder
BoligPortal er Danmarks største online lejeboligportal. Siden 1999 har vi sat udlejere og lejere i forbindelse med hinanden og hjulpet hundredetusindvis af danskere videre til et nyt hjem.
Følg pressemeddelelser fra BoligPortal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra BoligPortal
Historisk høj boligbyrde i København: Her er fordelene ved at bo til leje frem for at eje25.6.2024 07:03:20 CEST | Pressemeddelelse
Nordea peger på fordele ved at vælge at bo til leje, hvis man ikke har råd eller lyst til at eje. Hos landets største portal for lejeboliger mærker man en øget efterspørgsel på lejeboliger i København.
BoligPortal indgår partnerskab med DOMUTECH29.8.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Øget fokus på energiøkonomi og lovgivning om synligt energimærke på annoncerede lejemål er årsagen til et nyt og spændende samarbejde mellem DOMUTECH og BoligPortal.
10 gode råd til studerende på boligjagt3.8.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Højsæson for boligsøgning: Undgå boligpanik og få en god start på dit studie. Danmarks største lejeboligportal giver dig 10 gode råd til din boligsøgning.
Boligjagten går ind: Få overblik over hvad det koster at bo til leje28.7.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Er du blevet optaget på drømmestudiet, og skal i den forbindelse finde en lejebolig i din nye studieby? Danmarks største lejeboligportal, BoligPortal, har lavet en ny opgørelse på lejeboligpriser i Danmarks 10 største byer. Få overblik over, hvad den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger på i de danske studiebyer.
Skal du flytte efter sommerferien? Så meget koster det at flytte i lejebolig7.7.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hen over sommeren flytter tusindvis af unge hjemmefra. Ny opgørelse fra BoligPortal viser, hvad det i gennemsnit koster at flytte i lejebolig i studiebyerne. Nordeas Forbrugsøkonom, Ann Lehmann Erichsen, kommer med gode råd til hvordan man får en god start, når man flytter hjemmefra.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum