DI: Erhvervslivet skal bidrage til et stærkere beredskab
Et stærkere dansk kriseberedskab kræver et langt tættere samarbejde med erhvervslivet. Det mener landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, som i dag præsenterer et politisk udspil med 11 konkrete anbefalinger til, hvordan politikerne kan ruste det danske beredskab til fremtidige kriser med hjælp fra landets virksomheder. Udspillet bygger bl.a. på erfaringerne fra Covid-19 – de gode erfaringer, såvel som de dårlige.
- Private virksomheder kan spille en nøglerolle i håndteringen af alt fra cyberangreb til oversvømmelser. Der er en enorm ekspertise og erfaring i virksomhederne, som vi skal drage meget mere nytte af, end vi gør i dag, hvis vi skal sikre et mere robust og effektivt beredskab, siger politisk direktør i Dansk Industri, Morten Høyer.
- Håndteringen af COVID-19 viste, at nok kunne vi håndtere en stor uforudset krise, men det blev også tydeligt, at beredskabet ikke var tilstrækkeligt, og at virksomhederne blev involveret for tilfældigt, for ukoordineret og i nogle tilfælde alt for sent, siger Morten Høyer.
Kontrakter om beredskab
DI foreslår et langt tættere samarbejde mellem myndighederne og virksomhederne på en række områder. F.eks. anbefaler DI at indgå kontrakter med en række virksomheder om at levere en lang række samfundskritiske varer og services i tilfælde af kriser.
- Tidlig involvering af virksomheder er altafgørende for at håndtere kriser effektivt. Ved eksempelvis at indgå kontrakter med virksomheder om at levere energi, fødevarer, cybersikkerheds- og IT-løsninger, værnemidler og transportservices i krisesituationer kan vi sikre, at vi som samfund har adgang til helt nødvendige ressourcer, uden at skulle opbygge store og kostbare lagre af både varer og materiel, siger Morten Høyer, og fortsætter:
Samfundsøkonomisk fordelagtig
- Det er en løsning, der både er samfundsøkonomisk fordelagtig og kan spare dyrebar tid. Og som vi kender fra andre lande, der har en meget stærkere tradition og kultur for samarbejde mellem det offentlige og private, når det kommer til beredskab.
DI foreslår samtidig at oprette ”Erhvervslivets Beredskabsstab”, som skal sikre en hurtigere og mere struktureret involvering af de private virksomheder når kriserne opstår. Desuden anbefaler DI, at myndighederne holder regelmæssige kriseøvelser sammen med virksomhederne for at styrke samarbejdet og udnyttede den samlede ekspertise bedst muligt.
Anbefalingerne fra DI er blevet til i samarbejde med virksomhederne i erhvervsorganisationens Strategiske Beredskabsforum, der består af topledere fra BCG, Columbus, DSB, Energinet, Falck, ISS, Københavns Lufthavne, Mærsk, Securitas, Systematic og TDC Erhverv.
Bagtæppet for DI’s anbefalinger er, at Danmark sammen med resten af Europa står i en helt ny geopolitisk virkelighed. Trusselsbilledet indbefatter en stor risiko for fjendtlige cyberangreb og informations- og påvirkningsoperationer – trusler vi slet ikke er gearet til at håndtere.
Ny minister sikrer bedre koordinering
Med oprettelsen af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab er den nationale kriseindsats nu samlet ét sted, og det muliggør en langt bedre koordinering af indsatsen end tidligere. Det er et vigtigt skridt på vejen mod at sikre Danmark mod det nye trusselsbillede, hvor kriser er mere grænseoverskridende og berører flere sektorer ad gangen.
Ifølge DI bliver en af de vigtigste opgaver for ministeriet at lave en samlet, national beredskabsplan og få et overblik over, hvilke trusler vores samfund er mest sårbart overfor – og hvordan der skal sættes ind.
- Vi ser meget frem til at samarbejde med Torsten Schack Pedersen og ministeriet om at få et beredskab af højeste standard, hvor vi er bedst muligt forberedt, og hvor vi kan udnytte det offentlige og det privates kompetencer på bedst mulig vis, siger Morten Høyer.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Dansk Industri glæder sig over betinget ejerskab af Københavns Lufthavn2.12.2024 12:10:53 CET | Pressemeddelelse
Aktiemajoriteten i Københavns Lufthavn kan nu komme på danske hænder. Finansministeriet og ATP har lavet en betinget købsaftale af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne A/S. Det kan få betydning for hele Danmark, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).
DI: Erhvervslivet er klar til at spille aktiv rolle i det danske beredskab2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener, at erhvervslivet herhjemme skal spille en central og vigtig rolle i det danske beredskab. På den baggrund går DI nu sammen med en række medlemsvirksomheder aktivt med i initiativet ”Virksomhedsberedskabet”, som virksomheden Falck har taget initiativ til, og som lanceres i dag.
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum