Stor søgning til kompensation for brug af klimavenligt foder
Ansøgningsrunden til kompensations- og tilskudsordningen for metanreducerende foder er netop lukket, og stort set alle mælkeproducenter har søgt om kompensation. Det betyder, at mælkeproducenterne tager det nye effektive klimavirkemiddel i form af foderstilsætningsstoffer i brug fra næste år, og dermed bliver landbruget mere klimavenligt.
På kort tid er der blevet oprettet en kompensations- og tilskudsordning for metanreducerende foder, så de konventionelle mælkeproducenter allerede fra næste år kan tage det meget effektive klimaværktøj i brug.
Fra den 1. januar næste år bliver det et krav for mælkeproducenter at mindske udledningen af metan fra køernes fordøjelse. Det kan enten gøres ved brug af fodertilsætningsstoffet Bovaer eller ved at øge fedtindholdet i foderet.
Stort set alle mælkeproducenter har søgt kompensation til at gennemføre det nye krav. Konkret er der søgt svarende til cirka 92 procent af de støtteberettigede malkekøer.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, siger:
”Det er meget positivt, at vi nu har fået gang i et af de mest effektive klimavirkemidler, som i den grad kommer til at skabe et mere klimavenligt landbrug. Jeg er glad for, at så mange har søgt om kompensation, så vi kan understøtte den grønne udvikling.”
Mens søgningen til kompensation har været meget høj, er søgningen til tilskudsordningen begrænset – der er søgt svarende til cirka tre procent af de støtteberettigede malkekøer. Det er dog ikke unormalt i det første år for nye ordninger. En af forklaringerne kan være, at der har været en kort og forsinket ansøgningsperiode, blandt andet som følge af en indsigelse fra Østrig. En anden forklaring kan være, at det er en ny type klimaværktøj, som mælkeproducenterne skal vænne sig til.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, siger:
”Forandring tager tid, men tiden er knap, så derfor skal vi have sat endnu mere skub i søgningen til den her ordning. Vi er i dialog med de relevante parter, og vi har allerede nu flere konkrete idéer til, hvordan vi kan forbedre rammerne for ordningen, så vi kan få endnu flere til at søge.”
Formand for Landbrug og Fødevarer, Søren Søndergaard, siger:
”Mælkeproducenterne vil virkelig gerne gøre en forskel og bidrage i klimaomstillingen. Det er tydeligt, når vi nu kan se, hvor mange der har søgt kompensationsordningen.
Den ordning, hvor der fodres med metanreducerende foder hele året, er der færre, der har søgt. Det skal vi have lavet om på, og derfor kigger vi sammen med Ministeriet for Grøn Trepart på, hvordan vi kan optimere ordningen.”
Fakta:
- Anvendelse af fodertilsætningsstoffet 3-NOP, som indgår i Bovaer, er godkendt i EU i 2022 på baggrund af en risikovurdering foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) med fokus på effektivitet, dyresundhed og fødevaresikkerhed. På det grundlag vurderes 3-NOP ikke at medføre dyrevelfærdsmæssige forringelser og anvendes allerede i flere lande.
- På baggrund af et dansk forskningsprojekt er klimaeffekten under danske forhold ved anvendelse af fodertilsætningsstoffet 3-NOP, som indgår i Bovaer, fastsat til en reduktion på 27 procent af udledningerne fra malkekøers fordøjelse.
Kontakter
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS)
Tlf:21 84 35 92Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Nyt EU-tiltag skal dæmme op for arbejdsulykker i landbruget30.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sikkerhed i landbruget: Fra den 1. januar kan landbrugere blive trukket i landbrugsstøtten, hvis de ikke lever op til en række krav for sikkert arbejdsmiljø og ordentlige arbejdsvilkår.
Ny departementschef i Ministeriet for Grøn Trepart29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har besluttet at indstille til Hans Majestæt Kongen, at Maria Schack Vindum udnævnes som ny departementschef i Ministeriet for Grøn Trepart. Maria kommer fra en stilling som direktør i Økonomistyrelsen, hvor hun har været direktør siden 2021.
Bred politisk aftale om Den Grønne Trepart indgået: Den største forandring af det danske landskab i over 100 år18.11.2024 10:15:14 CET | Pressemeddelelse
Den Grønne Trepart bliver nu til virkelighed takket være et bredt flertal af Folketingets partier, der er blevet enige om en politisk aftale om implementering. Aftalen vil forandre det danske landskab markant, skabe mere natur og sikre et godt vandmiljø.
Pressemøde: Politisk aftale om Den Grønne Trepart17.11.2024 23:00:27 CET | Presseinvitation
Ministeriet for Grøn Trepart inviterer til pressemøde om politisk aftale om Den Grønne Trepart i ministeriet den 18. november kl. 10.15. Adressen er Vester Voldgade 123, 1552 København. Bemærk: Der kræves tilmelding og gyldigt pressekort for at deltage i pressemødet. For tilmelding send en mail til presse@mgtp.dk senest den 18. november kl. 9.45 med følgende oplysninger: Fulde navn, antal deltagere og medie. Tilmeldte journalister har adgang til Ministeriet for Grøn Trepart fra kl. 9.30. For yderligere oplysninger: Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon +45 2184 3592
Minister afsætter flere midler til mere biodiversitet på lysåbne arealer1.11.2024 15:41:31 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har modtaget mange ansøgninger fra forpagtere og landbrugere, der ønsker tilskud til at forbedre og beskytte biodiversiteten på de lysåbne arealer. Derfor giver minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S) nu flere midler til at imødekomme alle ansøgninger i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum