Besparelser rammer idrætsforeningers børn og unge hårdt
Det lokale idræts- og foreningsliv i Københavns Kommune står over for en udfordrende tid i 2025 med færre midler og besparelser på vej til de københavnske foreninger. De økonomiske besparelser sætter spørgsmålstegn ved, om kommunen værdsætter den daglige indsats, som foreningerne yder for børn og unge i København.
FÆLLES PRESSEMEDDELELSE FRA DGI STORKØBENHAVN, HOVEDSTADENS SVØMMEKLUB, KU STUDENTERIDRÆT OG PAN IDRÆT
Foreninger rammes hårdt og uden varsel
Først og fremmest rammer besparelserne foreningerne hårdt på evnen til at fastholde aktiviteter for deres medlemmer, men også på evnen til at holde kontingenterne i ro i det kommende år.
Dernæst kommer en nedgang på over 18 % i det generelle gennemsnitlige medlemstilskud for børne- og unge foreningsmedlemmer – en nedgang, der kommer helt uden varsel og på et meget sent tidspunkt, hvor alle foreninger har lagt budgetter for 2025.
Lars Sørensen, der er klubdirektør i Hovedstadens Svømmeklub siger i den sammenhæng: ”Vi synes, at det er mangel på respekt for foreningernes arbejde, at en så stor reduktion af medlemstilskuddet planlægges af forvaltningen uden tanke på, at informationen er væsentlig for foreningerne for at kunne planlægge næste års aktiviteter. Hovedstadens Svømmeklub rammes med en reduktion på cirka en halv million kroner i alt. Der har ingen involvering eller varsling været og i praksis har Københavns Kommune endnu ikke skrevet ud til foreningerne om det lavere tilskud pr. medlem.”
I tillæg til besparelserne på børnemedlemmerne bliver foreninger med mange medlemmer i aldersgruppen 21 -24 år ekstra hårdt ramt økonomisk. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede tidligere i år, at unge foreningsmedlemmer i aldersgruppen 21 – 24 år fra 2025 kun skal modtage det halve medlemstilskud ift. hidtidig praksis.
Én af de idrætsforeninger, der har rigtig mange foreningsmedlemmer i denne aldersgruppe, og som derfor bliver ramt af både faldet i medlemstilskuddet og de nye besparelser fra næste år, er Københavns Universitets Studenteridræt, hvor Helle Greve Barslev er sekretariatsleder.
Hun udtaler om de kommende besparelser: ”Jeg er stadig både skuffet og chokeret over den nye alderskategori og de besparelser, som rammer unge medlemmer i foreninger som vores. Sammen med det generelle fald i medlemstilskuddet vil det koste os anslået 350.000 kr. næste år og har krævet mange timers administrativt arbejde for at opgøre et medlemstal i en ny alderskategori. Samtidig blev besparelsen gennemført uden inddragelse af foreninger, idrætsorganisationer eller Folkeoplysningsudvalget, hvilket er frustrerende og kritisabelt.”
Som om det ikke var nok, er der også blevet besluttet en besparelse på i alt 750.000 kr. på Udviklingspuljen, hvorved man gradvist fjerner noget af fundamentet under foreningsinitiativer, der skaber innovation på nye områder og udvikler byens frivillige foreningsfællesskaber.
En af de foreninger, der tidligere har haft glæde og gavn af udviklingspuljen, er Pan Idræt, hvor forperson Christian Bigom udtaler: ”Ved at skære i Udviklingspuljen svækker man foreningernes muligheder for at støtte de nyskabende projekter, der kan styrke byens foreningsliv. Det sender et uheldigt signal om, at udviklingen af nye fællesskaber og sociale initiativer ikke længere prioriteres så højt som tidligere, selvom netop dette er afgørende for et dynamisk og inkluderende foreningsmiljø i København.”
DGI Storkøbenhavns forperson, Peder Nedergaard, udtaler opsummerende i forhold til alle de forskellige besparelser: "Det er problematisk, at politikere på den ene side har høje ambitioner på foreningsidrættens vegne i forhold til at øge foreningsidrættens medlemstal, men samtidig gennemfører besparelser, der gradvist undergraver foreningernes daglige drift. Samtidig ser vi, at der afsættes betydelige kommunale midler til at tiltrække og afholde store internationale sportsevents i byen, hvilket viser, at der er penge nok i kommunekassen til andre idrætsformål. Det handler derfor om de politiske prioriteringer. Vi opfordrer derfor politikerne til at genoverveje besparelserne og sikre en tilskudsmodel, der tager højde for den demografiske medlemsudvikling , så vi ikke risikerer at svække det frivillige foreningsliv og forringe deres vilkår i hverdagen.
Fakta og overblik over besparelserne
- Reduceret medlemstilskud: Tilskuddet til folkeoplysende foreninger lider under, at tilskuddene ikke er demografiregulerede. Det betyder, at midlerne ikke følger den medlemsvækst, som foreningslivet i København oplever i disse år. Resultatet er et markant lavere medlemstilskud pr. medlem, svarende til en nedgang på over 18 pct. i gennemsnit pr. medlem. Dette oplever foreningerne i praksis som en generel besparelse. Denne besparelse påvirker alle folkeoplysende foreninger med børne- og ungemedlemmer, men rammer især de største foreninger.
- Besparelse i ny aldersgruppe: Dertil besluttede Kultur- og Fritidsudvalget tidligere i år, at medlemstilskuddet til unge foreningsmedlemmer i aldersgruppen 21 – 24 år fra 2025 kun skal modtage det halve medlemstilskud fremover. Dette svarer til en besparelse på 1,6 mio. kr.
- Besparelse på udviklingspulje: Dertil er der i alt sparet 1,5 mio. kr. på udviklingspuljen, hvor 750.000 kr. er blevet hentet i børne- og ungeforeningernes samlede, økonomiske ramme.
- Dele af besparelserne skyldes, at der har været større udgifter til lokaletilskud end budgetteret og at disse udgifter dækkes indenfor Folkeoplysningsudvalgets samlede, økonomiske ramme.
Kontakt for yderligere kommentarer:
Lars Sørensen, Klubdirektør, Hovedstadens Svømmeklub: 3114 6178
Helle Greve Barslev, Sekretariatsleder i KU Studenteridræt: 6055 8599
Peder Nedergaard, Forperson i DGI Storkøbenhavn: 4255 7550
Nøgleord
Billeder
DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6700 foreninger har over 1,8 mio. medlemmer.
Følg pressemeddelelser fra DGI
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DGI
DGI: Største undersøgelse om grænseoverskridende oplevelser i idrætsforeningerne28.9.2024 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang er der udarbejdet en national undersøgelse af omfanget af grænseoverskridende oplevelser i landets idrætsforeninger. Langt de fleste oplever, at det er trygt at være i en idrætsforening. Men et mindre antal har haft grænseoverskridende oplevelser.
Dedikeret nordjyde er Årets Træner i DGI: Uden Heidi ingen svømmeklub24.9.2024 18:50:41 CEST | Pressemeddelelse
Heidi Gornitzka Olesen fra svømmeklubben SMUT i Rebild Kommune realiserer medlemmernes drømme, sætter gang i nye svømmetilbud og får flere i vandet. Tirsdag blev hun overrasket til træning og kåret som Årets Træner i DGI blandt 231 kandidater.
1715 gratis cykler ruller til Landsstævnet til sommer23.9.2024 15:19:30 CEST | Pressemeddelelse
Til DGI Landsstævne får deltagere, frivillige og borgere en ekstraordinær mulighed for helt gratis at hoppe på en cykel for at komme rundt i området. Efter Landsstævnet har foreninger og organisationer over hele landet mulighed for at overtage cyklerne.
Solsikken skal hjælpe idrætsforeninger og børn med usynlige handicaps11.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De 6.700 idrætsforeninger i DGI kan nu blive en del af Solsikkeprogrammet, så flere børn og unge med usynlige handicaps får gode oplevelser og mærker fællesskabet i foreningerne.
X Factor-vinder Helene Frank synger den nye Landsstævnesang29.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nye Landsstævnesang ’Se op’ synges af Helene Frank og får verdenspremiere live til Vejle Kulturnat 6. september. Allerede fra 29. august kan sangen høres på Spotify.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum