Sådan gør du julen lidt grønnere – uden at gøre op med traditioner og hygge
Genbrugsgaver under det økologiske juletræ, stofrester eller avispapir som gaveindpakning og LED-lys eller svanemærkede lys fremfor almindelige paraffinlys. Det er blot nogle af de små ændringer i julevanerne, der kan gøre din jul lidt mere miljøvenlig uden at gå på kompromis med traditioner og julehygge.
Julen kan nemt risikere at gå fra at være hjerternes fest til en forbrugsfest, der tærer på miljø og klima. Men der er faktisk flere små ting, man kan gøre, for at holde fast i julens hyggelige traditioner på en lidt mere bæredygtig måde.
”Vi kan alle sammen være med til at gøre en forskel for naturen og klimaet gennem de valg, vi træffer – også i juletiden. Og det behøver ikke gå ud over hverken julestemningen eller traditionerne”, siger Rina Ronja Kari, kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.
Eksempelvis kan man gå på julegavejagt efter gode genbrugsfund i den lokale genbrugsbutik, eller man kan lave personlige gavekort. Det kan fx være til en forårstur i skoven med picnickurv eller et ”jeg tager opvasken-klippekort" fra teenageren til mor og far.
Pak ind med omtanke
Et andet oplagt sted at skåne miljøet, mens man stadig bevarer forventningens glæde ved at åbne en fint indpakket gave, er netop gaveindpakningen. Når det traditionelle gavepapir har udtjent sin pligt som spændingsskaber, bliver det nemlig typisk degraderet til skrald. Og det er ikke bare synd – det er også spild af vand, energi, træ og kemikalier, der er brugt til at fremstille papiret.
”Først og fremmest er det en god idé at sige pænt nej tak til at få pakket sine gaver ind i butikkerne. Hvis man selv pakker dem ind derhjemme, kan man nemlig vælge mere bæredygtige alternativer til det almindelige gavepapir. Man kan fx bruge papir fra aviser, magasiner og ugeblade eller flotte stofrester, der ligger og gemmer sig i skabet, og som kan bruges til indpakning igen og igen”, siger Rina Ronja Kari.
Tænk før du køber
Også når det kommer til valg af juletræ, er der god grund til at tænke sig om. Traditionen med at fælde et træ for at have det stående i stuen i få dage er nemlig ikke særlig bæredygtig – og det er juletræsproduktionen heller ikke altid.
”Inden man suser ud og køber juletræ, kan man overveje, om man rent faktisk har brug for et juletræ i år. Det har man måske ikke, hvis man ikke holder juleaften derhjemme. Hvis man skal have et juletræ, kan det være en god idé at gå efter et økologisk et af slagsen. Man kan også købe et juletræ med rod, så det kan leve videre i haven efter jul”, siger Rina Ronja Kari.
Og der er meget mere, man kan tænke over, hvis man gerne vil gøre julen lidt mere bæredygtig. Her er 10 gode råd til, hvordan man kan skabe gode grønne julestunder:
10 tips til en grønnere jul
- Pynt op med naturpynt eller genbrugspynt – og brug først og fremmest den pynt, du allerede har.
- Erstat paraffinlys med LED-lys eller svanemærkede lys. Der er op til 60 % lavere klimabelastning ved valg af svanemærkede stearinlys i stedet for konventionelle paraffinlys.
- Gå efter et økologisk juletræ – og gerne et i potte, der kan plantes ud.
- Giv gavekort til oplevelser, der glæder, eller glæd modtager med en hjemmelavet gave. Du kan også kigge efter genbrug eller gå efter Svanemærket, hvis du køber nyt.
- Pak gaver ind i stofrester, der kan bruges igen og igen. Du kan også pakke fint ind i avispapir eller genbrugt gavepapir.
- Server mere grønt og vælg økologisk til julemaden. Og dæk bordet med svanemærkede servietter, der opfylder skrappe klima- og miljøkrav.
- Mindsk madspildet ved fx at lave indkøbsseddel, servere maden på mindre fade og gemme gode rester.
- Vælg økologiske råvarer til julesmåkagerne, og bag dem på svanemærket bagepapir, der lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav.
- Forny den velkendte pakkeleg med genbrugsgaver – eller drop de mange små gaver, og køb i stedet én større og attraktiv gave, som alle dyster om.
- Husk at affaldssortere. Julens øgede forbrug betyder også mere affald. Ved at sortere korrekt kan de forskellige materialer bruges igen til nye produkter, så der spares på jordens ressourcer.
Hent mere inspiration på https://www.svanemaerket.dk/forbruger/temaer/juletid-og-juletips
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Fremover skal også events kunne svanemærkes23.1.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
Hver gang der bliver afviklet en festival, et seminar, en messe eller et sportsstævne, bliver der sat et aftryk på miljø og klima. Derfor skal man i fremtiden som noget helt nyt kunne certificere events med Svanemærket – og branchen kan netop nu kommentere på Svanemærkets forslag til krav.
Svanemærket strammer kravene til rengøringsservice og vinduespolering14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Svanemærket hæver nu den grønne barre for rengøringsservice og vinduespolering yderligere. Det betyder skærpede krav på en række områder, bl.a. ift. rengøringsmidler, brændstofforbrug samt krav til vandforbrug ved vinduespolering.
Næsten halvdelen af danskerne bekymrer sig for miljø og klima, når de handler på Temu28.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Miljø, klima og uønsket kemi spiller generelt en vigtig rolle for danskerne, når de handler. Og det gør det faktisk også for rigtig mange af de danskere, der handler på Temu. Det viser en ny undersøgelse.
Svanemærket strammer kravene til kosmetik og plejeprodukter10.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mange danskere bruger Svanemærket som pejlemærke, når de vælger plejeprodukter. Og hele 35 % af danskerne ønsker flere miljømærkede plejeprodukter. Nu strammer Svanemærket kravene, hvilket kun forventes at gøre det officielle nordiske miljømærke endnu mere populært blandt forbrugerne.
Rekordvækst i antal miljømærkede produkter med EU Ecolabel5.12.2024 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af produkter og serviceydelser på det europæiske marked, der har opnået EU Ecolabel, er steget med mere end 10 procent på blot et år. Det betyder at de europæiske forbrugere nu kan vælge mellem knap 100.000 certificerede produkter og serviceydelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum