Nyt liv i Kongeåen
Et af landets største naturprojekter er klar til at omdanne 780 ha landbrugsjord til natur og genslynge den gamle Kongeå. Det betyder store gevinster for både vandmiljø, klima og biodiversitet. Med et samlet budget på 137 mio. kr. og 5 års forberedelse står LIFE Naturprojekt Kongeåen på tærsklen til realisering. De tekniske undersøgelser er afsluttet, finansieringen er på plads, alle marker er kortlagt, og jorden er takseret. Det er nu, der skal laves aftaler med de 60 landmænd, som i dag ejer jorden.
Der er fuld gevinst på alle hylder. Naturgenopretning af Kongeåen vil reducere udledningen af kvælstof til Vadehavet med 35 tons, svarende til godt 30% af indsatsbehovet for vådområder for Knudedyb i Vadehavet. Projektet er dermed også et stort bidrag til at indfri målsætningerne i aftalen om Grøn Trepart.
Det gælder også i forhold til klimaet, naturen og biodiversiteten. Udledningen af CO2 kan blive reduceret med 260 tons om året, og dyr og planter får mange flere og bedre levesteder. Det gælder bl.a. den truede laksefisk, snæbel, laks, lampretter, brushane og mange andre fugle, planter og insekter.
Projektet vil genoprette enge, moser og søer og genslynge de sidste 3,5 km. af Kongeåen ud mod Vadehavet. I dag er åen udrettet, og løber som én lang, lige kanal gennem landskabet for at lede vand væk fra marker.
Med mere natur, renere vand og en genslynget å kan området også blive en ny naturattraktion for borgere i området og de mange besøgende og turister i Vadehavsområdet.
Lokalt samarbejde gør projektet muligt
LIFE Naturprojekt Kongeåen gennemføres ved at købe eller bytte jord i samarbejde med landmændene i området. Det betyder også, at jordejere får mulighed for bedre dyrkningsjord et andet sted udenfor området.
Projektet kan realiseres på grund af et flerårigt, godt samarbejde mellem Esbjerg Kommune, lokale landbrugsorganisationer, landmænd, EU-LIFE og private fonde. Den Danske Naturfond, Novo Nordisk Fonden og 15. Juni Fonden bidrager alle økonomisk til det store projekt. I samarbejdet deltager også Miljøstyrelsen og Nationalpark Vadehavet.
Borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, glæder sig over genopretning af Kongeåen.
”Vi er stolte af, at et af Danmarks vigtigste naturprojekter vil give nyt liv til hele området omkring Kongeåen. Det er resultatet af et unikt samarbejde mellem landbruget, myndigheder og fonde, hvor alle parter har set mulighederne i at skabe mere natur og bedre vandmiljø samtidig med at løse klimaudfordringer. Det er præcis sådan, vi skaber de bedste løsninger - når alle arbejder sammen om at nå målet,” siger Jesper Frost Rasmussen.
Han bakkes op af Niels Laursen, formand for Jysk Landboforening, som sammen med Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond står bag de første tanker om at genoprette naturen ved Kongeåen. Natur-projektet er nemlig ren win-win, siger han.
”Landbruget og naturen er omdrejningspunktet i projektet og sammen med andre aktører som Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond står vi med et projekt, der løser flere problemstillinger og som taler direkte ind i rammerne for den Grønne Trepart. I landbruget er vi kendt for at tage ansvar og finde løsninger, og det viser vi også her i naturgenopretningsprojektet ved Kongeåen”, siger Niels Laursen.
Den Danske Naturfond bliver ejer af mange af de nye naturarealer i området, når projektet er gennemført. Direktør for Naturfonden, Flemming Nielsen, er glad for, at projektet nu står på kanten til realisering.
”Det er en sand fornøjelse at se, hvad godt lokalt samarbejde kan føre til, og hvad fondene i Danmark i fællesskab kan bidrage med. Her er gevinst på alle hylder i et meget stort og ambitiøst projekt,” siger Flemming Nielsen.
FAKTA OM KONGEÅEN
- Projektareal: 780 ha
- Budget: 137 millioner kroner
- 60 landmænd og jordejere er med i projektet
- Bag projektet står Esbjerg Kommune, Jysk Landboforening, Den Danske Naturfond, Novo Nordisk Fonden, 15. Juni Fonden, EU’s LIFE Fond, Nationalpark Vadehavet og Miljøministeriet.
- Jordfordeling forventes gennemført i foråret 2025 og igen i 2026. Projektet står færdigt i 2030.
- Når projektet er gennemført, beskytter og forvalter Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond naturområdet i fællesskab.
Sådan hjælper naturgenopretningen natur, vandmiljø og klima
- Marker genoprettes til eng, mose og søer. Området beskyttes som natur fremover.
- De sidste 3,5 km af Kongeåen bliver genslynget, som den var engang. Åen bliver igen et bedre levested for mange fisk, dyr og planter. Det gælder bl.a. den truede laksefisk, snæbel, laks, lampretter, brushane samt et mylder af andre fugle, planter og insekter.
- Kvælstofreduktion til Vadehavet på 35 tons.
- Reduktion af CO2-udslip på 260 tons
- Området vil fungere som ’vandparkering’ ved ekstremregn og stormflod og er dermed også klimatilpasningsprojekt, der beskytter landbrugsarealer mod oversvømmelser.
Ny naturattraktion
- Alle kan nyde naturen i området med blandt andet nye vandrestier, fugletårne og formidling.
Bytte og købe jord
Projektet kan realiseres ved en såkaldt jordfordeling, der skal samle markerne til det nye naturområde. Her tilbydes lodsejere ved Kongeåen at sælge marker eller bytte dem til bedre dyrkningsjord andre steder.
Hent billeder og droneskud
https://share.skyfish.com/sh/cu7depm1/1b1f039a/2468585/sorting/created/order/desc
Læs mere
https://life-kongeaaen.dk/
Kontakter
Esbjerg Kommune
Jesper Frost Rasmussen, borgmester: 27241800 / jesra@esbjerg.dk
Morten Andersson, chef for Natur & Byrum: 24909719 / moand@esbjerg.dk
Jysk Landboforening
Niels Laursen, formand: 51272215/ niels@hedebois.dk
Den Danske Naturfond
Flemming Nielsen, direktør: 2466 1362 / fn@naturfonden.dk
15. Juni Fonden
Henriette Christiansen, adm. direktør: 25 67 23 70 / henriette.christiansen@15junifonden.dk
Billeder
Om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Lysfest i Det Internationale Kvarter13.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Oplev en eftermiddag fyldt med lys, varme og fællesskab, når Lysfesten igen lyser op på en torsdag i januar-mørket. Alle er velkomne, og det er gratis at være med.
Telefonrobotten vender tilbage med en række forbedringer10.1.2025 12:19:15 CET | Pressemeddelelse
Efter en række justeringer er Esbjerg Kommunes telefonrobot fra mandag igen klar til at tage telefonen, når borgerne ringer.
Frivillige rollemodeller skal hjælpe sårbare unge på vej i Esbjerg8.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vindmøllen, ved Jobcenter Esbjerg, søger frivillige til indsatsen, der støtter sårbare unge i alderen 16-29 år. Mange af de unge mangler trygge voksne i deres liv, og frivillige rollemodeller kan gøre en stor forskel ved at tilbyde støtte, inspiration og hjælp til at finde retning i tilværelsen.
Familie i fire generationer stiller op til Royal Run i Ribe - træningen er i gang3.1.2025 09:38:50 CET | Pressemeddelelse
Fra oldemor til oldebarn - alle kan de lide at være aktive og skal selvfølgelig til Royal Run i Ribe den 9. juni 2025. Sammen har de allerede taget hul på at træne op til den store begivenhed. I juleferien stod programmet på en One mile (1,609 km) i Ribe, inden den fælles familiejulefrokost.
Farver på facaden3.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Drømmer du om at udsmykke din egen bygning med kunst, så har Esbjerg Kommune gjort det nemmere for dig at komme i gang. Samtidig vil kommunen også fremme mere street art i bybilledet via en ny handleplan
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum