9 ud af 10 patienter med hoftebrud får hjælp af pårørende
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at patienter efter hoftebrud modtager mere hjælp fra de pårørende på tre måneder end de modtager fra kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Omfanget overrasker forskerne.
Et hoftebrud er alvorligt for et ældre menneske. Hverdagen ændrer sig brat, og selv små praktiske ting i hjemmet kan være umulige uden hjælp.
Et nyt studie fra SDU viser, at cirka 90 procent af patienter med hoftebrud får hjælp af deres pårørende, når de er blevet udskrevet. De får faktisk mere hjælp fra de pårørende på tre måneder, end fra den kommunale hjemmehjælp på seks måneder.
Studiet viser, at de pårørende bruger meget tid på at hjælpe patienterne. Med de økonomiske briller på er tid en ressource og har en værdi.
-Når vi generelt ser på, hvad patienter bruger af ydelser og tid på sygehuse, hos praktiserende læger, medicin og andre sundhedsydelser, så overser vi den værdi, som deres pårørendes hjælp udtrykker. Vi ser ikke på værdien af privat hjælp, når der ikke betales for den, heller ikke når vi laver økonomiske analyser, forklarer Eva Draborg, lektor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning:
-Her har vi en sjælden gang opgjort ”det gratis arbejde” de pårørende leverer. Ikke i kroner, men i tid. Tid, der kunne have været brugt på andet, måske at arbejde. Tid, der har en værdi.
Omkostningerne til disse rehabiliteringsforløb er altså reelt meget større, end det der fremgår af de regionale og kommunale regnskaber.
Omfanget af hjælp fra pårørende overrasker
-Det overraskede os, at det var så stor en del af patienterne, som får hjælp fra de pårørende efter udskrivelsen. Det kan være en indikation på, at den opgaveglidning, der sker fra sygehus til kommune, også sker til de pårørende, siger Jonas Ammundsen Ipsen, fysioterapeut og ph.d. ved Institut for Regional Sundhedsforskning.
Opgaveglidning i sundhedsvæsenet er, når arbejdsopgaver flytter sig fra én faggruppe til en anden – for eksempel for at frigøre ressourcer eller tilpasse sig manglen på bestemte faggrupper.
-Der er et stort fokus på samarbejde og sammenhængende forløb mellem sygehuset og kommunen, men hvis det er de pårørende, som hjælper efter udskrivelsen, burde man måske se på, hvordan det samarbejde kan gøres bedre, siger Jonas Ammundsen Ipsen.
I studiet har Jonas Ammundsen Ipsen og hans forskerkolleger fundet frem til, at patienterne efter udskrivelsen får mere hjælp fra de pårørende på tre måneder, end de får fra den kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Patienterne har ført dagbog om, hvor meget praktisk hjælp de modtager fra deres pårørende efter indlæggelsen.
Pas på de pårørende
I Danmark har sygehusene ansvaret for plejen under indlæggelsen efter hoftebruddet. Når patienterne udskrives, ligger ansvaret hos kommunerne, og der er et stort fokus på at få det samarbejde til at køre godt.
Der er dog ikke noget formaliseret hjælp til at støtte de pårørende i forhold til den opgave, de påtager sig.
Det er positivt, at de pårørende vil hjælpe med at løse plejeopgaverne, men for nogen bliver plejeopgaven for stor og have negative konsekvenser for den pårørendes eget helbred eller livskvalitet. Det viser tidligere studier.
- Vi skal have mere opmærksomhed på, om byrden bliver for stor, så de pårørende kan få støtte og aflastning. Det er ikke rimeligt, hvis de pårørende bliver slidt op af at levere plejeopgaver, siger Jonas Ammundsen Ipsen.
Om projektet
- 245 patienter medvirkede.
- De boede alle i eget hjem.
- Patienterne har ført dagbog, og beskrevet hvor meget hjælp de får fra pårørende.
- De pårørende leverer cirka 36 timers hjælp på 12 uger, mens kommunerne leverer cirka 25 timers hjemmehjælp på 26 uger.
Kontakter
Jonas Ammundsen IpsenFysioterapeut, Ph.d.
Tlf:+45 2392 5264jonas.ammundsen.ipsen@rsyd.dkNana Olejank HansenKommunikationsmedarbejder Klinisk Institut/Institut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:65 50 30 64nolejank@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum