Sunde fiskebestande giver igen fiskekvoter på højt niveau
Fire afgørende fiskeriaftaler mellem EU, Norge og Storbritannien er nu på plads, og der er udsigt til gode fangstmuligheder for dansk fiskeri i 2025

Dansk fiskeri ser frem til gode fiskekvoter i 2025 for flere af de vigtige fiskebestande i Nordsøen og Skagerrak.
Det stod klart torsdag aften, hvor EU, Norge og UK underskrev fire afgørende fiskeriaftaler.
Aftalerne er indgået på baggrund af rådgivningen fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), og de afspejler, at flere af de vigtige bestande har det godt og udvikler sig positivt.
Aftalerne sikrer fiskeriet i Skagerrak og Nordsøen og giver samtidig adgang til norsk og britisk farvand i 2025, og de vækker glæde i fiskerierhvervet.
– Det er godt nyt for dansk fiskeri, at aftalerne er på plads for 2025 med gode kvoter for mange bestande. Det er ikke nyt for os, at fiskebestandene i Nordsøen og Skagerrak har det godt, det oplever vi ude på havet hver dag, og det kan alle læse ud af den biologiske rådgivning fra ICES. Men det er overordentlig positivt, og jeg håber, det kan bidrage til en lidt mere nuanceret debat om vores havmiljø og fiskerimuligheder, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Konkret er EU, Norge og Storbritannien nået til enighed om, at kvoter for mørksej, rødspætte, hvilling og tunge hæves i forhold til indeværende år.
Kullerkvoten reduceres en lille smule oven på en voldsom stigning for indeværende år. Der er også reduktioner på sildekvoten, som reduceres med ca. 20 pct.
– Kvoterne er fortsat på et godt niveau, som betyder, at fiskeriet kan levere sunde og klimavenlige fødevarer til et europæisk marked, hvor selvforsyningsgraden er under pres. Det er rigtig positivt. Ikke mindst for vores havnesamfund, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle, siger Svend-Erik Andersen.
Uenighed om rådgivning for torsk
Selvom aftalerne er udtryk for en positiv udvikling, så er Danmarks Fiskeriforening sammen med kollegaer i Norge, Storbritannien og EU kritiske overfor den rådgivning, ICES giver for torsk i Nordsøen og Skagerrak.
ICES har valgt at give rådgivning ud fra, at der er tre beslægtede torskebestande i Nordsøen og Skagerrak.
De bestande er generelt i en fortsat positiv udvikling, men ICES anbefaler, at torsken i den sydlige del af Nordsøen bør beskyttes. Derfor skal der generelt fanges færre torsk i hele Nordsøen og Skagerrak, og på den baggrund har EU, Storbritannien og Norge valgt at reducere den samlede torskekvote i Nordsøen med 20 pct. fra 2024 til 2025.
– Der er ingen tvivl om, at temperaturstigninger og klimaforandringer påvirker fødekæderne, og det er tydeligt, at torsken ikke vil være i den sydlige del af Nordsøen længere. Men ICES mener, at den sydlige torskebestand kan genskabes på samme niveau som for 25 år siden, og derfor vil de altså lave denne ret voldsomme begrænsning af fiskeriet på de nordlige bestande. Vi mener, de tager fejl. Det lugter mere af politisk end af biologisk rådgivning, siger Svend-Erik Andersen.
Adgang til norsk farvand
Aftalerne sikrer også, at der er adgang til norsk farvand fra 1. januar. Endda med lidt større kvoter for vigtige arter i Nordsøen. Også det glæder Danmarks Fiskeriforening, for det indebærer adgang til historisk vigtige fiskepladser fra årsskiftet.
– Det er rigtig godt, at den fulde adgang til norsk og britisk farvand er på plads fra årsskiftet, for så kan fiskeriet for året planlægges optimalt. Det er positivt, at det europæiske fiskeri har stået sammen i hele forløbet, taget ansvar og bidraget konstruktivt til særligt at få aftalen med Norge plads, siger Svend-Erik Andersen.
Malurt i bægeret
De aftalte kvoteniveauer skaber grundlag for fortsat optimisme i EU's fiskeri.
Men den CO2-afgift, som alene Danmark indfører fra 1. januar 2025, skaber malurt i bægeret for dansk fiskeri.
- I en tid med relativt høje finansieringsomkostninger og brændstofpriser vil danske fiskere som de eneste fiskere i EU ved årsskiftet blive ramt af en CO2-afgift, som vil fordyre fiskeriet betydeligt. Samtidig får de franske og tyske fiskere fortsat brændstof-kompensation – det kan man bestemt ikke kalde level playing field, og der er ingen tvivl om, at danske fiskere på den baggrund er bekymret for fremtiden, siger Svend-Erik Andersen.
Fiskekvoterne vedtages og fordeles endeligt mellem EU-landene på ministerrådsmøde for fiskeri den 9.-10. december 2024
Kontakter
Svend Boye ThomsenKommunikationskonsulent
Tlf:24964116sbt@dkfisk.dkUffe TangKommunikationsdirektør
Tlf:+45 20 43 35 65ut@dkfisk.dkOm Danmarks Fiskeriforening:
Danmarks Fiskeriforening PO samler de danske fiskere. Det har vi gjort i over 130 år. Med et stærkt samarbejde med lokale fiskeriforeninger og mere end 550 fartøjsmedlemmer er vi en af de største fiskeriforeninger i EU.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
50 fiskere tænder frivilligt kameraerne25.4.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny ordning med kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat møder opbakning blandt fiskerne. Det viser med al tydelighed, at frivillige aftaler er vejen frem, påpeger Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriet lander overenskomst med 3F26.3.2025 13:02:00 CET | Pressemeddelelse
Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår. Det står klart, efter at Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og 3F har indgået aftale om en ny 3-årig overenskomst
Danmarks Fiskeriforening: Danske fiskere skal ikke betale for Fiskeristyrelsens fejl i forvaltning af motorkraft i Limfjorden17.3.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan ikke være rigtigt, at det skal gå ud over fiskerne, at forvaltningen har sejlet, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening om motorkraftsagen i Limfjorden
Danmarks Fiskeriforening: Vi skal udvikle, ikke afvikle dansk fiskeri3.2.2025 12:37:29 CET | Pressemeddelelse
Man udvikler ikke fiskeriet ved at lukke det. Det skal politikerne huske på, når de skal forhandle om fremtidens erhvervsfiskeri, påpeger Danmarks Fiskeriforening.
Dansk fiskeri ånder lettet op efter hjælpende hånd til CO2-afgiften31.1.2025 15:32:22 CET | Pressemeddelelse
Der skal lyde stor ros til politikerne for at lytte til dansk fiskeri og neutralisere CO2-afgiften indtil 2030, mener Danmarks Fiskeriforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum