Libanon: Mineryddere tilbage i arbejdstøjet
Langt de fleste mennesker, der er flygtet på grund af krigen mellem Israel og Hizbollah, vender nu tilbage til deres hjem i Libanon efter ny våbenhvile. Folkekirkens Nødhjælp rydder op efter endnu en krig i landet.

Trods den skrøbelige våbenhvile mellem Israel og Hizbollah er langt de fleste fordrevne libanesere vendt tilbage til deres hjem. Men for de færreste er det et glædeligt gensyn.
Ifølge Verdensbanken er op mod 100.000 bygninger ødelagt eller beskadiget, en femtedel af landet har været udsat for israelske evakueringsordrer og luftangreb i krigen mod Hizbollah, og store områder er forurenet af ueksploderet ammunition, klyngebomber og missilaffald.
”Vi har enormt travlt med at rydde op efter endnu en krig. Vi har fået den første melding om et barn, der omkom ved hjemkomsten, da han samlede klyngeammunition op fra jorden. Det skal vi for alt i verden forhindre. Vores mineryddere, der selv har været fordrevet fra krigen, er tilbage i arbejdstøjet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær.
Folkekirkens Nødhjælp arbejder i Beirut og omegn og skruer op for minerydning og genopbygning i den sydlige del af Libanon, hvor Folkekirkens Nødhjælp planlægger at genåbne organisationens kontor i byen Tyre, der har været lukket ned i en længere periode. Det er den sydlige del af Libanon, der grænser op til Israel, der er allerhårdest ramt.
”I syd er der meget store mængder farlige efterladenskaber fra de seneste tre måneders krig, der venter på at blive fjernet, inden folk kan vende sikkert tilbage. Derefter skal vi hjælpe med genopbygningen. Så hvis våbenhvilen holder, så kan vi komme i gang, og forhåbentligt få flere donorer til at støtte arbejdet. Vi er i tæt dialog med FN, den danske ambassade, de lokale myndigheder og lokalsamfund,” siger Jonas Nøddekær.
Endnu en krigs efterladenskaber
Folkekirkens Nødhjælp har de seneste 20 år arbejdet med humanitær minerydning i Libanon. Indsatserne i det sydlige Libanon har været koncentreret langs den såkaldte Blue Line, en midlertidig grænse etableret af FN i år 2000, der markerer Israels tilbagetrækning fra det sydlige Libanon.
Her ligger stadig titusindvis af miner og klyngeammunition, og nu er hele området blevet yderligere forurenet med den seneste krigs efterladenskaber, der udgør en alvorlig trussel mod civile og forhindrer landbrug, handel og genbosætning. Så mange libanesere må væbne sig med tålmodighed.
”Før delte vi dagligt 3.000-4.000 måltider ud til internt fordrevne, der var indkvarteret i centre i Beirut og i kystbyen, Saida. Nu kommer vi til at gøre det samme i den sydlige del af landet, indtil folk igen kan flytte tilbage til deres hjem. Men det kommer til at tage tid,” slutter Jonas Nøddekær.
Kontakter
Poul KjarPressechef
Tlf:+45 41865975pkja@dca.dkOm Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp er tilstede, hvor nøden er størt. Vi er hjælper mennesker i verdens brændpunkter. Vi giver akut nødhjælp, når katastrofen rammer, og vi arbejder for at sikre langsigtet og bæredygtig udvikling i verdens fattigste lande.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Frivillige samlede 13 millioner ind i det lune forårsvejr9.3.2025 18:01:54 CET | Pressemeddelelse
Dagens resultat oversteg forventningerne hos Folkekirkens Nødhjælp, der holdt landsindsamling søndag. 'Jeg er helt blæst bagover,' siger generalsekretæren.
Historisk mange unge samler ind til mennesker i nød7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rekord mange unge har tilmeldt sig til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling søndag d. 9. marts.
Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent
Lokale ildsjæle samler ind, hvor Trump lukker ned13.2.2025 13:01:13 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis går på gaden i deres hjemby, når Folkekirkens Nødhjælp samler ind. Behovet for lokal opbakning er større end nogensinde, efter verdens rigeste mænd har straffet verdens fattigste lande.
Folkekirkens Nødhjælp advarer: USA's bistandsstop truer globale nødhjælpsindsatser21.1.2025 12:32:41 CET | Pressemeddelelse
Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, udtrykker stor bekymring over Trumps beslutning om at indefryse den amerikanske udviklingsbistand. "USA er en stor og vigtig donor, som hjælper millioner af mennesker i verdens brændpunkter, og deres bidrag er afgørende for et stærkt civilsamfund," siger Jonas Nøddekær. Han understreger, at USA ikke blot er en vigtig bidragsyder til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer, men også en essentiel støtte for mange lokale samarbejdspartnere. "Folkekirkens Nødhjælp modtager ca. 150 millioner kroner i støtte fra den amerikanske regering. Hvis indefrysningen af amerikansk bistand bliver en permanent løsning, vil det ramme civilbefolkninger i de lande, hvor vi og vores partnerorganisationer arbejder, ekstremt hårdt. Det kan ikke understreges nok, hvor alvorlige konsekvenserne vil være," udtaler han. Jonas Nøddekær opfordrer EU og Danmark til at tage lederskabet i kampen for global udvikling: ”EU, og d
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum