Energinet

Grøn energi hver time: Google, Better Energy og Energinet tester nye energicertifikater

Del

Granulære certifikater, der sammenholder produktion og forbrug af grøn energi time for time, tager et stort skridt fra udvikling til virkelighed, når Google, Better Energy, Flexidao og Energinet i december 2024 tester den nye opgørelsesmetode for grøn energi i Energinets Energy Track & Trace-platform med reelle målerdata fra produktion og forbrug i DataHub.

Granulære certifikater, der gør det muligt at matche produktionen af grøn strøm med elforbru-get hver eneste time, har været under udvikling på internationalt niveau i flere år. Store elfor-brugere, lovgivere, interesseorganisationer og transmissionssystemoperatører som Energinet har arbejdet hen imod en måde at spore og bevise grøn energiproduktion og -forbrug i de samme intervaller, som energi bliver handlet på markedet. 

Hvor meget grøn energi, der er i elnettet, svinger hen over døgnet og året, alt efter om solen skinner eller vinden blæser, og det samme gør det fleksible forbrug, alt efter hvornår strømmen er grønnere og dermed billigere. Granulære certifikater skal give markedet mulighed for at dokumentere produktion og forbrug tættere på virkeligheden i et elnet med flere udsving.  

Denne ambition tager et stort skridt ind i fremtiden i december 2024 med de første transaktio-ner af granulære certifikater i EU i en storstilet, virkelighedsnær test i december 2024 på Ener-ginets platform Energy Track & Trace, som håndterer granulære certifikater for både forbrug og produktion i Danmark. 

Viser grønne valg i markedet
Testen bliver udført i et partnerskab af store aktører på elmarkedet: Google med energiforbru-get og samarbejdspartneren Flexidao, som monitorerer Googles energiforbrug, Better Energy der leverer den vedvarende energi, og Energinet der har udviklet Energy Track & Trace. 

Formålet med testen er at vise hvordan de nye certifikater i praksis kan udveksles og dokumen-tere grønne valg på markedet i køb og salg af strøm. Muligheden findes allerede med oprindel-sesgarantier, det veletablerede og regulerede certificeringssystem, hvor energiproduktion og -forbrug bliver dokumenteret per megawatttime. Men her vil den nye metode kunne fungere som granulære oprindelsesgarantier. 

EU’s direktiv om vedvarende energi fra 2023 (REDIII), som er implementeret i dansk lovgivning i maj 2025, muliggør at energihandel i fremtiden kan dokumenteres med disse granulære oprin-delsesgarantier. 

Hele forsyningskæden – og masser af data
Google leverer forbrugsdata fra målere på danske steder til testen, men det er ikke kun geogra-fi, der er afgørende for, at testen bliver gennemført i Danmark. 

Det danske energisystem har en stor andel af vedvarende energi, og alle produktions- og for-brugsdata fra smarte målere er centraliseret i Energinets DataHub, hvilket letter adgangen til data og softwaresystemer bygget på det. 

Energy Track & Trace er et sådant system, der giver markedsdeltagere adgang til granulære certifikater baseret på deres målerdata som et af de første steder i Europa – og verden. 

Direktør for Energinet DataHub, Martin Lervad Lundø, ser stor værdi i at teste Energy Track & Trace i et virkeligt scenarie med virkelige data og partnere fra hele elmarkedets værdikæde.

”Energy Track & Trace kan give et sikkert bevis for, hvor og hvornår strømmen er produceret, og har potentiale til at ændre, hvordan produktion og forbrug af strøm bliver målt, fulgt og doku-menteret. Målet står primært på to ben. For det første ønsker vi at aktivere det fleksible for-brug, så det flyttes til tider med meget vedvarende energi. For det andet ønsker vi, at skabe mulighed for nye forretningsmodeller i elmarkedet og potentielt en ændret tilgang til investerin-ger og udviklingsplaner for vedvarende energi og energilagring. Herigennem ønsker vi at skabe en mulighed for de forbrugere, hvis behov ikke alene dækkes af de eksisterende oprindelsesga-rantier,” siger Martin Lervad Lundø.

Google deltager i Energy Track & Trace-testen som forbruger på virksomhedens danske lokatio-ner med et strategisk mål om 24/7 CO2-fri energi i 2030.

Niels Andersen, Googles politiske chef for datacentre i Norden, udtaler:
“Vi er begejstrede over udviklingen blandt myndigheder som Energinet, der udsteder oprindel-sesgarantier og nu muliggør mere granuleret sporing af grøn energi. Det er med til at øge tem-poet i omstillingen til CO2-fri energi 24/7, og vi håber at se mange flere udstedende myndighe-der bevæge sig hen mod granulære certifikater i de kommende år.” 

Det danske vedvarende energiselskab Better Energy leverer energi til Google og bidrager til pilottesten med produktionsdata, som skal matches med forbrug time for time. 

Peter Bjerregaard, vicepræsident for regulatoriske anliggender hos Better Energy, udtaler:
”Testen markerer et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Vi er i en fase, hvor timin-gen af elproduktion og elforbrug bliver stadig vigtigere, og det bliver afgørende, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger for at gøre elforbruget mere fleksibelt. Udover en øget elektrifi-cering og additionel VE-udbygning, så skal vi også sikre et mere dynamisk elforbrug for at nå vores klimamål.”

Flexidao monitorerer Googles globale energiportefølje og kobler sig i testperioden sammen med Energy Track & Trace for at matche granulære certifikater med forbrugsdata for hver time på vegne af Google. 

Fakta om granulære certifikater og Energy Track & Trace testen
Digitale muligheder og store mængder centraliseret data om forbrug og produktion betyder, at det nu er muligt på en sikker og effektiv måde at matche hver time grøn strøm, der produce-res, med forbruget i den aktuelle time og gennem transaktioner i markedet. 

Granulære certifikater giver pålidelig dokumentation for oprindelsen af den forbrugte energi og skal kunne bruges af virksomheder til at udregne deres klimamæssige fodaftryk. 

Energy Track & Trace følger markedsintervallet, som for det meste af elmarkedet vil sige en time med udsigt til at blive 15 minutter i fremtiden. 

Transmissionssystemoperatører på tværs af Europa samarbejder også om Energy Track & Trace med Energinet, estiske Elering, tyske 50Hertz og belgiske Elia Group blandt deltagerne.

Udviklingen af Energy Track & Trace følger de internationale standarder for granulære certifika-ter skrevet af NGO'en EnergyTag.

Energy Track & Trace platformen er designet til udvikling af individuelle løsninger og rapporte-ringsværktøjer baseret på platformen, for eksempel overvågning og dokumentation af energi-forbrug og ESG-rapportering.

Kontakter for yderligere information:
Google
Jesper Vangkilde, kommunikationschef, +45 22 57 59 55, vangkilde@google.com

Better Energy
Peter Bjerregaard, Vice President, Regulatory Affairs, +45 53 58 07 41, pbj@betterenergy.dk 

Flexidao 
Eloise Moench, Head of Marketing, e.moench@flexidao.com 
Annie Chen, Product Owner, Environmental Commodities, a.chen@flexidao.com 

Energinet 
Michael Gimm Holdensen, Product Owner, Energy Track & Trace, mil@energinet.dk, +45 93 99 29 08

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Første spadestik til ny Energinet-bygning i Erritsø16.9.2024 13:38:50 CEST | Pressemeddelelse

Arbejdet med at udvide Energinets domicil på Tonne Kjærsvej i Erritsø er nu officielt gået i gang. Fredag den 13. september blev første spadestik taget til byggeriet, som i løbet af de næste to et halvt år vil rejse sig på marken mellem Energinets nuværende hovedbygning og Kolding Landevej. Naboer og trafikanter på især Kolding Landevej har måske i løbet af august og september lagt mærke til mindre forberedende aktiviteter forud for byggeriet. Her er nogle få nedslag i vigtige begivenheder i tidsplanen: I denne uge begynder arbejdet med at etablere indkørsel til byggepladsen fra Kolding Landevej. I uge 40 bliver der opsat en skurby til de medvirkende i byggeriet. I uge 44 begynder opstillingen af den første tårnkran, hvorefter grave- og betonarbejdet går i gang. I nogle perioder vil der være mere aktivitet end i andre, for eksempel med jord- og betonarbejde, som muligvis vil give nogle støjgener for Energinets nærmeste naboer. Det er muligt at følge med i milepælene for byggeriet på en

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye