Sex & Samfund

Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld

Del

Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.

Et øget dansk engagement i global sundhed er afgørende – ikke kun for at redde liv i verdens mest udsatte områder, men også for at beskytte Danmarks sikkerhed og mindske risikoen for fremtidige sundhedskriser.

Globale kriser kræver dansk lederskab
Danmark har historisk set udviklet banebrydende løsninger på globale sundhedsudfordringer. Med ledende dansk ekspertise indenfor sundhedspartnerskaber, forskning og innovation har danske sundhedsløsninger både reddet liv og styrket den danske økonomi. Alligevel har investeringer i global sundhed ikke længere samme prioritet, og Danmarks tidligere rolle som foregangsland er truet.

I dag står verden over for alvorlige udfordringer. Klimaforandringer, pandemier, stigende ulighed og svækkede sundhedssystemer udgør en trussel mod menneskers trivsel på globalt plan. Samtidig er seksuelle og reproduktive sundhedsrettigheder under pres, mens demografiske og epidemiologiske ændringer kræver nye løsninger.

Ekspertgruppen understreger i rapporten, at danske investeringer i global sundhed ikke kun redder liv, men også bidrager til stabilitet og sikkerhed – en indsats, der også gavner Danmark. COVID-19-pandemien demonstrerede tydeligt, hvordan sundhedskriser kan udvikle sig til globale trusler med vidtrækkende konsekvenser. Ifølge en kommission under tidsskriftet The Lancet er der inden 2050 en 50% risiko for en ny pandemi, der kan koste mindst 25 millioner menneskeliv. Danmark kan og bør bidrage til at reducere den risiko.

Investeringer i sundhed kan desuden skabe økonomisk vækst og stabilitet i sårbare områder, hvilket er i tråd med Danmarks strategiske interesser og udviklingspolitik.

Danmark kan blive førende i global sundhed
Danmark har stærke forudsætninger for at tage lederskab som et land, der er er internationalt anerkendt for sin indsats indenfor seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, universel sundhedsdækning og styrkelse af sundhedssystemer og forsyningskæder.

Med EU-formandskabet næste år og en plads i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026 har Danmark en unik mulighed for at fremme global sundhed på den internationale dagsorden.

Ekspertgruppen anbefaler, at Danmark gentænker sin tilgang til globale sundhedsindsatser. Det handler ikke kun om øgede investeringer, men også om at skabe stærkere partnerskaber og udnytte synergier mellem offentlige og private aktører, forskningsinstitutioner og fonde. Gennem øget samarbejde kan Danmark udvikle løsninger, der både er globalt skalérbare og lokalt tilpassede.

Behov for en strategi og en ambassadør for global sundhed
For at realisere det danske potentiale anbefaler ekspertgruppen, at Danmark udvikler en dedikeret strategi for global sundhed. Strategien skal sikre, at global sundhed indarbejdes på tværs af udvikling-, udenrigs- og sikkerhedspolitik. Samtidig bør global sundhed prioriteres i den kommende danske udviklingsstrategi.

Ekspertgruppen foreslår endelig, at Danmark udnævner en ambassadør for global sundhed. Denne rolle vil styrke samarbejdet mellem ministerier, civilsamfund, forskningsinstitutioner, private aktører og internationale partnere. En sådan ambassadør vil også signalere, at Danmark tager sit globale ansvar alvorligt og engagerer sig aktivt i at fremme sundhed og retfærdighed for alle.

Ekspertgruppen for Global Sundhed:

  • Angela Y. Chang, lektor, SDU og medlem af lancet-kommissionen om investering i sundhed.
  • Anna Frellsen, administrerende direktør, Maternity Foundation 
  • Haifaa Awad, læge og forperson, Mellemfolkeligt Samvirke 
  • Justice Nonvignon, professor, University of Ghana 
  • Steven L. B. Jensen, seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder 
  • Tobias Alfvén, professor, Karolinska Institutet 
  • Ulla Elisabeth Müller, direktør, UNFPA Nordic 
  • Vibeke Brix Christensen, læge og rådgiver, Læger uden Grænser

 

Du kan læse hele rapporten og læse mere om ekspertgruppens arbejde på https://www.globalsundhed.org/ekspertgruppe.

Spørgsmål kan rettes til Mette Lybye, sekretariatsleder for Alliancen for Global Sundhed. Tlf: +45 23 93 53 11 / Email: mette@globalsundhed.org

Kontakter

Om Sex & Samfund

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Tuborgfondet støtter Sex & Samfunds nye indsats: Flere unge for samtykke1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Med støtte fra Tuborgfondet vil frivillige i Sex & Samfund de næste 2½ år engagere unge fra hele landet til dialog om, hvordan vi får skabt en ny samtykkekultur. Det skal ske gennem oplysende events, kampagner og samtaleaktiviteter. Projektet har særligt fokus på, at alle unge - på tværs af køn, geografi og holdninger - føler sig inkluderet og inviteret ind i samtalen om samtykke.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye