Nu får borgerne også adgang til sundhedsoplysninger fra speciallægerne på sundhed.dk
Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for borgernes og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed realiserer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform.

Mange danskere er allerede vant til at gå ind på den fælles sundhedsportal sundhed.dk, når de skal finde deres sundhedsoplysninger om alt fra laboratoriesvar til aftaler med lægen og sygehuset.
Nu bliver der endnu flere oplysninger at hente. Fra og med denne uge begynder de praktiserende speciallæger også at dele sundhedsoplysninger fra patienternes besøg på sundhed.dk.
På den måde undgår borgerne at skulle forklare til sygehuset eller deres egen læge, hvad speciallægen har fortalt dem, fordi oplysningerne nu sendes struktureret ind. Samtidig får de langt større indsigt i deres egen sundhed og hvad de fejler, og sygehusene undgår at skulle starte forfra og bruge ressourcer på dobbeltundersøgelser og på at stille diagnoser på ny. Det er et rigtig godt eksempel på det dataunderstøttede sundhedsvæsen, som sundhedsreformen lægger op til.
En ny milepæl inden deling af sundhedsoplysninger
Hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS), der repræsenterer ca. 1000 praktiserende speciallæger, kalder man det et stort og vigtigt skridt frem.
”Der er tale om en milepæl inden for den gode deling af sundhedsoplysninger og ambitionerne om et borgernært sundhedsvæsen, at speciallægerne nu også deler deres oplysninger. Sygehusene deler allerede alle oplysninger med de praktiserende speciallæger. Nu bliver oplysningerne så også delt den anden vej.”
”Det vil gavne såvel borgerne som sundhedspersonalet på sygehusene, på privathospitalerne og hos de praktiserende læger og øge effektiviteten i sundhedsvæsenet”, siger Lars Gaardhøj, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).”
Formanden for sundhed.dk, Trine Birk Andersen, fortsætter:
”Det er glædeligt, at sundhed.dk har taget endnu et skridt i retning af at blive det fælles sted, hvor danskerne kan gå hen og få alle oplysninger omkring deres sundhed, fordi sundhedsoplysningerne er samlet ét sted.”
Også hos formanden for FAPS, Ann-Louise Reventlow-Mourier, er der stor tilfredshed:
”Jeg er utrolig glad for, at regionerne og FAPS allerede nu er klar til at gennemføre den vigtige del af sundhedsreformen, som handler om et dataunderstøttet sundhedsvæsen. Det er afgørende, at patienternes sundhedsoplysninger er til stede for læger og andre medarbejdere, uanset hvor i sundhedsvæsenet patienterne skal behandles, så sundhedsvæsenet kan tilbyde den bedst mulige patientbehandling. Det er også en stor fordel for patienterne, at de selv kan følge med i deres patientforløb hjemme fra skærmen.”
Patienter kan begrænse adgangen
Oplysninger fra speciallægepraksis lægges ind i den løsning, Sundhedsjournalen, hvor sygehusene allerede deler journaloplysninger om borgerne. Der kan sundhedspersoner fra hele sundhedsvæsenet slå op og indhente oplysninger, men kun når det er til brug for aktuel sundhedsfaglig behandling af den enkelte patient.
Ifølge reglerne skal borgerne ikke give samtykke til, at deres sundhedsoplysninger vises på Sundhedsjournalen. Det gælder også de nye oplysninger fra de praktiserende speciallæger.
Borgerne kan dog vælge at markere specifikke oplysninger eller behandlingsforløb, så sundhedspersonale ikke har adgang til dem.
Alle opslag vil Sundhedsjournalen bliver logget, så borgerne altid kan se, hvem der har indhentet journaloplysninger om dem til brug for sundhedsfaglig behandling.
FAKTABOKS
Hvad får borgerne adgang til?
Borgerne får i første omgang mulighed for at se diagnosekoder og epikriser
Diagnosekoder er koder, der angiver hvilken sygdom eller skade, som er årsag til patientens kontakt med sundhedsvæsenet.
En epikrise er en skriftlig overlevering af lægefaglige oplysninger som den praktiserende speciallæge sender til patientens egen læge ved afslutning af et behandlingsforløb.
Senere vil der også blive adgang til de løbende journalnotater, som udfærdiges hver gang patienten har været hos en praktiserende speciallæge – ligesom det sker på sygehusene i dag.
FAKTABOKS
Hvilke speciallæger drejer det sig om?
Fremover vil alle praktiserende speciallæger sende sundhedsoplysninger til sundhed dk:
Øjenlæger, børne- og ungdomspsykiatere, plastikkirurger, psykiatere, neurologer, ortopædkirurger, kirurger, reumatologer, anæstesiologer, øre- næse- og halslæger, radiologer, dermatologer, børnelæger, interne medicinere og gynækologer
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Danske Regioner: Medfædre og surrogatmødre får nu løn under barsel23.5.2025 14:45:45 CEST | Pressemeddelelse
Medfædre og surrogatmødre får nu ret til løn under barsel. Retten til løn under barsel justeres i et administrationsgrundlag, som præciserer fortolkningen af overenskomstens bestemmelser på området. Formanden og næstformanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn glæder sig over, at det har været muligt at finde en løsning hurtigt.
Danske Regioner tager godt imod kræftplan23.5.2025 12:17:58 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop præsenteret Kræftplan V, og den bliver godt modtaget af Danske Regioner: -Kræftplanen styrker de rigtige områder. Regionerne er klar til at løfte ansvaret og føre planen ud i livet, siger formand, Anders Kühnau.
Danske Regioner: Der er brug for et nationalt samarbejde om et robust lægemiddelberedskab22.5.2025 07:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Knaphed på kritiske lægemidler kan blive en realitet, hvis Danmark rammes af en forsyningskrise på medicinområdet. Sundhedsvæsenet er afhængigt af lægemiddelforsyning fra omverdenen, og den stigende globale usikkerhed øger risikoen for uforudsete stop i leverancer. Danske Regioner mener, at der er brug for at lægge en plan for det offentlige lægemiddelberedskab, og det skal ske i samarbejde med staten.
Regeringen skærer én milliard af økonomien til sundhedsreform21.5.2025 10:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen skønner, at der med sundhedsreformen skal flyttes opgaver for 4,2 milliarder fra kommuner til regionerne. Det er 1,1 milliard mindre end tidligere vurderet, og det risikerer at stikke en kæp i hjulet på regeringens egne ambitioner for sundhedsreformen.
Danske Regioner: Ny aftale sikrer markant løft af psykiatrien og styrkelse af eksisterende tilbud19.5.2025 16:07:27 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt politisk flertal har indgået en aftale om den samlede 10-års plan for psykiatrien. Den samlede plan tilfører området i alt 4,6 milliarder kroner årligt fra 2030 og frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum