Digital tvilling kan blive et vigtigt værktøj i klimasikringsindsatsen
Klimadatastyrelsen udvikler en 3D-visualisering af hele Danmark, der vil kunne bruges til klimasikring og varsling
De ekstreme vejrhændelser bliver hyppigere i Danmark, og over en bred kam efterlyses viden, der kan bidrage til arbejdet med at sikre vores kyster og byer mod de stigende vandmængder.
Klimadatastyrelsen er i gang med at udvikle Danmarks Digitale Tvilling. Det er en digital 3D-model over hele Danmark fodret med en masse forskellige data, og den kan give myndighederne noget af den viden, som der efterlyses.
”De danske myndigheder står i de kommende år over for massive opgaver med klimatilpasning, den grønne omstilling og omstilling af energisektoren. En national digital tvilling vil give både myndigheder og erhvervslivet et brugbart redskab med fri adgang til mange relevante data i samme model,” siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Klimadatastyrelsen.
Danmarks Digitale Tvilling kommer til at indeholde en lang række grunddata med informationer om veje og bygninger, og så kommer den også til at vise højder i landskabet, hvilket er en vigtig faktor, når myndighederne skal håndtere vand og potentielle oversvømmelser. Det mest afgørende er dog, at Danmarks Digitale Tvilling bliver et visuelt redskab.
”Mange af de data, som vi putter i modellen har vi i forvejen. Det banebrydende ved Danmarks Digitale Tvilling er, at vi kombinerer data og putter dem ind i en visuel model, så vi kan skabe et enormt brugervenligt redskab, hvor man så at sige kan se konsekvenserne med egne øjne,” siger Rikke Hougaard Zeberg.
En frit tilgængelig model med udviklingspotentialer
Visionen for Danmarks Digitale Tvilling er, at det skal være et fællesoffentligt grunddatasæt, der frit kan stilles til rådighed for alle. Dermed kan Danmarks Digitale Tvilling anvendes i mange forskellige sammenhænge af kommuner, regioner, statslige institutioner og virksomheder, og bidrage til at forsyne Danmark med den viden, som er så efterspurgt.
På længere sigt er det visionen at udvikle yderligere på modellen og tilføje flere informationer. Der vil være mulighed for at koble andre informationer til modellen, fx om bygninger anvendes til bolig, erhverv eller som plejehjem, eller om bygninger har kældre, hvilket kan være vigtigt for at vurdere konsekvenser af oversvømmelser. Disse oplysninger kan også være med til at understøtte prioritering og beslutninger vedrørende klimatilpasning.
En rapport fra forsommeren, som COWI har udarbejdet, underbygger, at der er store potentialer at indfri ved udviklingen af Danmarks Digitale Tvilling. Rapporten peger udover potentialerne ift. til klimasikring og varsling også på anvendelsesmuligheder inden for fx beredskabet og ved større anlægsprojekter.
Prøv prototypen i dag
Hovedparten af de data, som i første omgang skal udgøre Danmarks Digitale Tvilling er frie grunddata. Modellen benytter GeoDanmark-data med objekter som broer, vindmøller, master, lygtepæle og højspændingsledninger.
Højdedata kommer fra Danmarks Højdemodel, og til visualiseringen bruges både ortofotos og skråfotos.
Det er alle sammen data, som Klimadatastyrelsen i forvejen stiller frit til rådighed, og du kan derfor allerede nu se en prototype på Danmarks Digitale Tvilling på Klimadatastyrelsen Labs: https://dataforsyningen.dk/labs/2265
Klimadatastyrelsen forventer at lancere en helt grundlæggende model i foråret 2025, som vil kunne udvikles til mange forskellige anvendelser, bl.a. klimatilpasning og varsling af oversvømmelser
Kontakter
René ThunøPresse- og kommunikationskonsulentKlimadatastyrelsen
Tlf:+45 22 36 49 62retje@kds.dkBilleder
Klimadatastyrelsen
Vi arbejder for et klimarobust, grønt og sikkert Danmark. Vi er en arbejdsplads, som fagligt spænder bredt og er en del af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Stor graveaktivitet giver flere graveskader4.12.2024 12:50:51 CET | Pressemeddelelse
I 2023 steg antallet af overgravede ledninger i forbindelse med gravearbejder. Det viser ny graveskaderapport fra Klimadatastyrelsen
Nye målestationer skal styrke overvågningen af klimaforandringerne1.11.2024 10:39:55 CET | Pressemeddelelse
Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er en god indikator på, hvor hastigt klimaet forandrer sig. Seks nye GNSS-målestationer i Grønland skal styrke overvågningen af isafsmeltningen
Clever vinder Grunddataprisen 202425.10.2024 08:40:45 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheden Clever, der driver ladenetværk, vinder grunddataprisen 2024
Nu kan du skræddersy dit eget kort21.10.2024 09:37:24 CEST | Pressemeddelelse
Med teknologien Vector Tiles er det nu muligt at tilpasse Klimadatastyrelsens autoritative skærmkort til lige præcis dit behov
Hvem vinder Grunddataprisen 2024?14.10.2024 08:47:00 CEST | Pressemeddelelse
For tredje gang uddeles Grunddataprisen til en privat virksomhed, som har formået at skabe samfundsmæssig værdi med grunddata.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum