NOVANA-rapport giver indblik i god økologisk vandkvalitet
Dataene peger på en interessant tendens: Vandløb nær dambrug har generelt god-højere vandkvalitet. Dette viser at produktion af laksefisk i dansk dambrug, ikke i særlig grad påvirker kvaliteten af det oprindelige indløbsvand.
Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) bemærker, at den nye NOVANA-rapport fra 2023 samt udkast til delrapport til NOVANA Vandløb 2023 viser, at vandkvaliteten i danske vandløb er god. Rapporten der dækker perioden 2013-2022, vurderer tilstanden i danske vandløb og konkluderer, at deres økologiske status generelt er i god form. To tredjedele af de undersøgte vandløb er klassificeret som enten høj eller god økologisk tilstand, mens resten vurderes som moderate – ingen vandløb er kategoriseret som ringe.
En særlig interessant tendens, som DAPO har observeret i rapporten er, at den økologiske tilstand af vandet er af høj kvalitet omkring dambrug. Dette kan skyldes de danske dambrugs avancerede vandrensningsteknologi, som er med til at sikre, at vandet, der ledes tilbage til vandløbene, er af god kvalitet og efterlader en meget lille punktkildeforurening.
Dambrugene i Danmark, som især er koncentreret i Vestjylland og Himmerland, påvirker ikke vandløbene yderligere negativt. Tværtimod ser man, at disse områder har den højeste gennemsnitlige økologiske tilstand, hvilket yderligere styrker sammenhængen mellem ansvarlig akvakultur og sunde vandløb.
NOVANA-rapporten gør det også klart, at akvakultur kun bidrager med en lille del af den samlede punktkildeforurening, som primært stammer fra renseanlæg og regnbetingede udledninger. Faktisk fremgår det af NOVANA, at renseanlæg udgør den største del af udledningen af næringsstoffer til de danske vandløb.
Denne tendens styrker argumentet om, at moderne, bæredygtig akvakultur ikke forringer, men kan bidrage til gode økologiske vandmiljøer. DAPO opfordrer til, at denne observation bruges i debatten om akvakulturens rolle i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Winther KristensenPresse- og kommunikationsansvarligDansk Akvakultur Producentorganisation
Tlf:20150860cecilie@danskakvakultur.dkRené ChristensenDirektørDansk Akvakultur Producentorganisation
Tlf:52501118rene@danskakvakultur.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Dansk akvakultur - fremtidens fødevarer15.11.2024 08:47:53 CET | Pressemeddelelse
Når vi taler om fremtidens fødevarer, behøver vi ikke altid at se langt frem. Akvakulturindustrien, og især den danske del, tilbyder i dag klimavenlige alternativer, der kan bidrage væsentligt til både foder- og fødevareproduktionen.
Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt31.3.2023 12:44:59 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne, miljøeffektive fiskeopdræt på land, står planloven i vejen for en del af udviklingen.
René Christensen bliver direktør for Dansk Akvakultur26.1.2023 13:00:56 CET | Pressemeddelelse
René Christensen starter 1. februar som direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur.
Dansk Akvakultur vil beregne klimaaftryk fra fiskeopdræt27.4.2022 11:36:01 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Akvakultur har i samarbejde med Bureau Veritas udviklet et værktøj til at beregne klimaaftrykket fra opdrættet fisk.
Planloven står i vejen for grøn omstilling af fiskeproduktion7.4.2022 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen ønsker fiskeproduktion på land, og Danmark er foregangsland inden for grøn teknologi på området. Men den nuværende planlov står i vejen for udviklingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum