EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
BirdLife International, som DOF BirdLife er en del af, jublede, da Storbritannien 26. marts i år stoppede alt industrifiskeri efter stimerne af tobis i den britiske del af Nordsøen og i skotsk farvand.
Forbuddet blev indført for at sikre fødegrundlaget for en lang række arter af havfugle, som de senere år har været i dramatisk tilbagegang i kolonierne omkring Nordsøen primært på grund af fødemangel. I flere britiske havfuglekolonier er op imod 70 procent af ynglefuglene forsvundet.
Nu stiller Europa-Kommissionen spørgsmålstegn ved lovligheden i den britiske beslutning om at forbyde fiskeri efter tobis. Kommissionen vil have et voldgifttribunal til at afgøre, om forbuddet er et brud på Brexit-aftalen, der blandt andet skulle sikre danske fiskeres adgang til britisk farvand.
Havet har brug for genopretning
Men den beslutning vækker harme hos 35 britiske og europæiske naturbeskyttelsesorganisationer med BirdLife International i spidsen. I en fælles erklæring har de opfordret Europa-Kommissionen til at skifte kurs og i stedet gøre en indsats for at genoprette økosystemet i Nordsøen til gavn for både fiske- og fuglebestande.
- Det er helt afgørende for Nordsøens havfugle, at havets økosystem bliver genoprettet, og i den sammenhæng var det en sejr for naturen, da Storbritannien i foråret forbød industrifiskeriet efter tobis. Det er et svigt af vores fælles havområder, når Europa-Kommissionen nu forsøger at få genoptaget industrifiskeriet efter tobis, siger Jacob Jensen, der er leder af DOF BirdLifes naturfaglige afdeling.
Fra havet til foder for grise og kvæg
- Der er tale om et fiskeri, hvor fangsten end ikke bruges til menneskeføde, men går til husdyrfoder i industrilandbruget. I en tid, hvor EU og medlemslandene bør arbejde målrettet på at genoprette Europas tabte natur, og hvor Danmark netop har vedtaget Den Grønne Trepart, der blandt andet skal gavne det marine miljø, vil genoptagelse af tobis-fiskeriet i Nordsøen være et meget sørgeligt tilbageskridt i kampen-for havets biodiversitet, fugle og natur, siger Jacob Jensen.
Tobis er vitale led i fødekæden
De 35 fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer slår i deres henvendelse til Europa-Kommissionen fast, at de tager kraftigt afstand fra kommissionens anmodning om en voldgift, der skal bane vejen for tobisfiskeri i Nordsøen.
Tobis spiller en vital nøglerolle i havets fødekæder, og er afgørende ikke alene for en lang række havfugle, men også for sæler og hvaler og flere større fiskearter, der er vigtige som menneskeføde.
Den britiske fuglebeskyttelsesorganisation RSPB kalder Europa-Kommissionens beslutning et ”skandaløst forsøg på at omstøde en hårdt vundet sejr for truede havfugle”.
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse
Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
Danmarks solsorte hårdt ramt af dødelig virus1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife vurderer, at langt over 100.000 danske solsorte de seneste måneder er bukket under på grund af den myggeoverførte Usutu-virus. Siden sommeren er antallet af indberetninger af døde, døende eller svækkede drosler eksploderet. Statens Serum Institut har nu dokumenteret solsorte døde af Usutu-virus fra 24 kommuner landet over.
Ynglesucces med syv unger: Kronede tider for de danske kongeørne16.10.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års stilstand har Danmarks bestand af kongeørn haft medvind i 2024. Året har budt på seks ynglepar og to territorier besat af enlige ørne. Det stiller yderligere fremgang i udsigt de kommende år, lyder det fra DOF BirdLifes Projekt Ørn.
Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse
De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum