EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs

BirdLife International, som DOF BirdLife er en del af, jublede, da Storbritannien 26. marts i år stoppede alt industrifiskeri efter stimerne af tobis i den britiske del af Nordsøen og i skotsk farvand.
Forbuddet blev indført for at sikre fødegrundlaget for en lang række arter af havfugle, som de senere år har været i dramatisk tilbagegang i kolonierne omkring Nordsøen primært på grund af fødemangel. I flere britiske havfuglekolonier er op imod 70 procent af ynglefuglene forsvundet.
Nu stiller Europa-Kommissionen spørgsmålstegn ved lovligheden i den britiske beslutning om at forbyde fiskeri efter tobis. Kommissionen vil have et voldgifttribunal til at afgøre, om forbuddet er et brud på Brexit-aftalen, der blandt andet skulle sikre danske fiskeres adgang til britisk farvand.
Havet har brug for genopretning
Men den beslutning vækker harme hos 35 britiske og europæiske naturbeskyttelsesorganisationer med BirdLife International i spidsen. I en fælles erklæring har de opfordret Europa-Kommissionen til at skifte kurs og i stedet gøre en indsats for at genoprette økosystemet i Nordsøen til gavn for både fiske- og fuglebestande.
- Det er helt afgørende for Nordsøens havfugle, at havets økosystem bliver genoprettet, og i den sammenhæng var det en sejr for naturen, da Storbritannien i foråret forbød industrifiskeriet efter tobis. Det er et svigt af vores fælles havområder, når Europa-Kommissionen nu forsøger at få genoptaget industrifiskeriet efter tobis, siger Jacob Jensen, der er leder af DOF BirdLifes naturfaglige afdeling.
Fra havet til foder for grise og kvæg
- Der er tale om et fiskeri, hvor fangsten end ikke bruges til menneskeføde, men går til husdyrfoder i industrilandbruget. I en tid, hvor EU og medlemslandene bør arbejde målrettet på at genoprette Europas tabte natur, og hvor Danmark netop har vedtaget Den Grønne Trepart, der blandt andet skal gavne det marine miljø, vil genoptagelse af tobis-fiskeriet i Nordsøen være et meget sørgeligt tilbageskridt i kampen-for havets biodiversitet, fugle og natur, siger Jacob Jensen.
Tobis er vitale led i fødekæden
De 35 fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer slår i deres henvendelse til Europa-Kommissionen fast, at de tager kraftigt afstand fra kommissionens anmodning om en voldgift, der skal bane vejen for tobisfiskeri i Nordsøen.
Tobis spiller en vital nøglerolle i havets fødekæder, og er afgørende ikke alene for en lang række havfugle, men også for sæler og hvaler og flere større fiskearter, der er vigtige som menneskeføde.
Den britiske fuglebeskyttelsesorganisation RSPB kalder Europa-Kommissionens beslutning et ”skandaløst forsøg på at omstøde en hårdt vundet sejr for truede havfugle”.
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum