Lif: Der bliver brug for flere kandidater i lægemiddelindustrien
Næsten 50 pct. af de nyansatte i lægemiddelindustrien i 2022 og 2023 har en kandidatgrad eller en ph.d. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Lif har fået trukket. Hos Lif frygter man, at den nye kandidatreform vil gøre det svært at fastholde væksten.

Der er både glæde og bekymring at spore i lægemiddelindustrien.
Glæde, fordi to tredjedele af Danmarks samlede vækst det seneste år kan tilskrives medicinalindustrien ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. Og bekymring, fordi det kan være svært at se, hvordan der fremadrettet skal være kvalificerede kandidater nok, hvis væksten skal fortsætte – især med udsigten til flere kortere kandidatuddannelser som konsekvens af kandidatreformen.
"Det bekymrer os, at der er lagt op til at uddanne færre kandidater på landets universiteter, og at en stor del af de kandidater, der bliver uddannet, vil få en kortere kandidatuddannelse. Det rimer meget dårligt med, at 50 pct. af de nyansatte i lægemiddelindustrien har en længerevarende uddannelse eller ph.d.," siger forskningspolitisk chef i Lif, Anders Hoff.
Der er nemlig mere end økonomisk vækst i lægemiddelindustrien – der er også jobvækst. De nye tal, som Danmarks Statistik har trukket for Lif, viser, at antallet af ansatte på bare to år er steget med 27 pct. Samtidig er andelen af ansatte i industrien med international baggrund steget fra 17 pct. i 2021 til 20 pct. i 2023.
"Lægemiddelindustrien er i høj grad en global industri, så det er positivt, at vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Vi skal dog helst ikke ende i en situation, hvor vi som land ikke selv uddanner de mennesker, der er brug for. For talent tiltrækker talent, og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft kræver gode uddannelser i Danmark," siger Anders Hoff.
Han peger på, at der er brug for en langt mere målrettet indsats på uddannelsesområdet.
"Vi har foreslået, at man med inspiration fra Irland kunne oprette et life science-uddannelsescenter, hvor forskellige uddannelsesinstitutioner går sammen om at skabe verdens bedste life science-uddannelser," siger han og fortsætter:
"Men det er nok en langsigtet løsning. I første omgang handler det om at få uddannet nok kandidater med de rette kompetencer. Vi må ikke gå på kompromis med kvaliteten af uddannelserne, og så skal vi uddanne nok – blandt andet inden for bioinformatik, data science, farmaci, men også ingeniørfag."
Fakta om tallene:
Danmarks Statistik har for Lif – Lægemiddelindustriforeningen – trukket specifikke tal på beskæftigelsen i lægemiddelindustrien i Danmark frem til 2023:
- Antallet af ansatte i lægemiddelindustrien i 2023 var 45.585. Det er en stigning på 9.731 personer siden 2021 (27 pct. stigning).
- 48 pct. af de ansatte har en kandidatgrad eller en ph.d.
- Laboranter og farmaceuter er stadig den største uddannelsesgruppe i lægemiddelindustrien.
Kontakter
Marie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkVedhæftede filer
Om Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif og LMI øger samarbejdet: Signum opkøber Farmastat og udvider til hele Norden2.7.2025 14:37:58 CEST | Pressemeddelelse
Signum Life Science køber aktiemajoriteten i den norske analyse- og datavirksomhed Farmastat. Opkøbet vil give lægemiddelindustrien i Norden endnu bedre muligheder for databaserede analyser og indsigter, og vil øge samarbejdet på tværs af landene.
Et stærkere EU begynder med en stærkere life science-sektor2.7.2025 13:25:43 CEST | Pressemeddelelse
EU har onsdag fået sin første life science-strategi, og med et solidt fokus på at forbedre konkurrenceevnen, er der grund til at glæde sig over de ambitioner, der er lagt for dagen med strategien, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Flertal af apotekskunder er klar til elektroniske indlægssedler24.6.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Papir eller digitalt? En ny undersøgelse har set på, om danske apotekskunder er klar til at udskifte de velkendte papirindlægssedler med en elektronisk udgave. Og i givet fald, hvordan kan information om lægemidler gives på den bedst mulige måde.
Stor ros til regeringen for en ambitiøs AMR-handlingsplan11.6.2025 11:22:37 CEST | Pressemeddelelse
“Et afgørende skridt mod den sundhedstrussel, vi potentielt står overfor.” Sådan lyder modtagelsen af regeringens nye handlingsplan for antimirobiel resistens (AMR) fra Lif.
Lif: Der er brug for en ny sammenhængende forskningsstrategi10.6.2025 10:58:13 CEST | Pressemeddelelse
Danmark står stærkt i den globale life science-konkurrence. Det momentum skal vi fastholde, og derfor er der, oven på sidste års life science-strategi, brug for at følge op med en national forskningsstrategi, der kan favne life science-branchen, mener Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum