Forstærkning skal fremtidssikre kritisk kystbeskyttelse i Hvide Sande
Hyppigere og kraftigere stormfloder kræver, at beskyttelsen ved Hvide Sande afvandingssluse skal istandsættes og forstærkes. Som led i regeringens klimatilpasningsplan 1 er arbejdet nu i gang.
Vildere vejr og hyppigere stormfloder, som rammer hårdere og hårdere.
Det er virkeligheden langs kysterne over hele Danmark i takt med, at konsekvenserne af klimaforandringerne bliver tydeligere år for år.
Klimaforandringerne presser også kystbeskyttelsesanlæggene på vestkysten af Jylland, der skal håndtere kraftigere vind og højere vandstande.
”Den nye klimavirkelighed betyder, at vi skal have flere værktøjer i brug, bygge flere diger, sandfordre kysterne og sikre, at vores kystsikringsanlæg kan holde til udfordringerne. Det gør vi nu ved Hvide Sande, hvor stenkastningerne ved afvandingsslusen forstærkes, så den fortsat kan beskytte området mod oversvømmelser” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Med Klimatilpasningsplan 1 afsatte regeringen og et bredt flertal af partierne 1,1 milliard kroner til at beskytte vestkysten gennem sandfodring og investeringer i kritiske kystbeskyttelsesanlæg.
Der blev særskilt afsat 46,7 mio. kr. til hovedistandsættelse af anlæg i tilknytning til sluserne i Thorsminde og Hvide Sande, som trods løbende vedligeholdelse trænger til en gennemgribende istandsættelse.
”Afvandingslusen i Hvide Sande beskytter et stort område omkring Ringkøbing Fjord ved bl.a. at regulere vandstanden i fjorden. Og det er netop et af de kritiske steder, hvor det efter en grundig analyse er vurderet, at der er behov for istandsættelse. Anlægget skal være helt opdateret, hvis det skal kunne modstå fremtidige stormfloder” siger Magnus Heunicke.
Konkret drejer hovedistandsættelsen sig om erosionsbeskyttelse af afvandingskanalen i Hvide Sande og den nordligste af molerne i Thorsminde, som er vigtig for slusedriften i Thorsminde mellem Vesterhavet og Nissum Bredning.
Fakta:
- Med klimatilpasningsplan 1 afsættes godt 1 milliard kroner til sandfodring iperioden 2025-2029, som skal beskytte store dele af den jyske vestkyst. Indsatsen finansieres af staten og de lokale kommuner i fællesskab.
- Uden sandfodring og kystsikring vil ca. 10.000 ejendomme med en samlet ejendomsværdi på ca. 13,6 mia. kr. være truet af erosion og oversvømmelse inden for en 25-årig tidshorisont.
- Staten har siden 1983 bidraget til beskyttelsen af dele af den jyske vestkyst via fællesaftaler med kommunerne. På den mest erosionsudsatte del af kysten var der fra 1954-1995 en tilbagerykning på ca. 160 m. Tilbagerykningen har været stoppet siden 1995 ved hjælp af sandfodring
- Staten ejer desuden en række infrastrukturanlæg på den jyske vestkyst, som blandt andet har til formål at beskytte mod havets påvirkning. Disse istandsættes og vedligeholdes løbende.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum