Nyt EU-tiltag skal dæmme op for arbejdsulykker i landbruget
Sikkerhed i landbruget: Fra den 1. januar kan landbrugere blive trukket i landbrugsstøtten, hvis de ikke lever op til en række krav for sikkert arbejdsmiljø og ordentlige arbejdsvilkår.
Landbruget er et af de farligste erhverv at arbejde i. De seneste fem år er der i Danmark årligt blevet anmeldt over 1.000 arbejdsulykker i branchen for landbrug, fiskeri og skovbrug heraf cirka fem dødsulykker.
Men et nyt tiltag, kaldet social konditionalitet, fra EU skal nu dæmme op for de mange arbejdsulykker samt understøtte bedre arbejdsvilkår for branchen.
Tiltaget, der træder i kraft den 1. januar 2025, betyder, at landbrugere, der ikke overholder en række arbejdsgiverforpligtelser med hensyn til arbejdsmiljø samt gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår, kan blive trukket i landbrugsstøtten.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), siger:
”Desværre oplever vi i dag alt for mange arbejdsulykker i landbrugserhvervet. Derfor er det her tiltag helt essentielt. Det er vigtigt, at det får konsekvenser, hvis man som arbejdsgiver ikke lever op til sit ansvar. Antallet af arbejdsulykker i landbruget skal reduceres markant - det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde.”
Beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), siger:
”Ingen skal risikere liv og lemmer ved at gå på arbejde. Det er altid arbejdsgiverens ansvar, at sikkerheden og arbejdsmiljøet er i orden. Det bliver understreget med det nye tiltag. Landbruget er i dag et af de allerfarligste steder at arbejde, og det kommer nu til at kunne mærkes endnu mere på pengepungen, hvis man ikke har styr på arbejdsmiljøet.”
Hvis landbrugere overtræder kravet, vil man som hovedregel blive trukket tre procent i landbrugsstøtten i overtrædelsesåret. Hvis overtrædelsen gentager sig, vil man som udgangspunkt blive trukket ti procent i landbrugsstøtten.
Gylle, maskiner og fald
Det er især dampe fra gylletanke, dyr, der går til angreb under arbejdet, ulykker med maskiner og bigballer samt fald fra stiger eller traktorer, der er årsagen til arbejdsulykkerne.
Hos Arbejdstilsynet har man længe arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge ulykker i landbruget, og her ser man positivt på det nye tiltag fra EU.
Souschef i Arbejdstilsynet, Lars Uldall Beck, siger:
”Vi ser desværre stadig, at der sker mange alvorlige ulykker i landbruget. Vi håber derfor, at det nye tiltag fra EU kan være med til at skabe incitamenter og større fokus på sikkerhed. God planlægning, hvor sikkerhed er tænkt ind i alle opgaver på gården, og alle ved, hvad de skal gøre, særligt hvis der sker noget uventet, er en vigtig del af en god sikkerhedskultur.”
Formand for Den Grønne Gruppe i 3F, Allan Busk, siger:
"Det nye tiltag fra EU stemmer godt overens med den styrkelse af arbejdsmiljøet som 3F og GLS-A fik forhandlet ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2024, hvor parterne blev enige om i fællesskab at ansætte en arbejdsmiljøkonsulent til at forebygge flere ulykker i landbruget. Med disse nye tiltag, tror jeg på, at vi ser ind i en mere tryg og sikker fremtid for de ansatte i landbruget, hvad angår deres arbejdsmiljø.”
Formand for GLS-A, landbrugets arbejdsgiverforening, Helle Reedtz-Thott, siger:
”Landbrugets virksomheder kan fra det nye år blive sanktioneret, hvis der foreligger overtrædelser. Derfor bliver det også vigtigere end nogensinde, at virksomheder, der måtte være i tvivl om reglerne, søger råd og vejledning fra specialister inden for disse områder. Det har vi fra arbejdsgiverside et meget stort fokus på at levere.”
Fakta: Her sker der ulykker i landbruget
Det er især inden for disse områder, at ulykkerne i landbruget sker – og også her, at ulykkerne kan forebygges.
Dyr: Arbejdet med kvæg og svin er en af de hyppigste årsager til ulykker i landbruget. Ulykkerne er ofte meget alvorlige og kan medføre skader, der kan give mén resten af livet.
Maskiner: Maskiner er skyld i ulykker, hvor arbejdere bliver klemt, mast eller påkørt. I perioden 2017-2022 har 16 personer mistet livet på denne måde.
Gylle: Dampe fra gylle kan indeholde den giftige gas svovlbrinte, der ved indånding kan give alvorlige hjerneskader eller føre til bevidstløshed. I perioden 2017-2022 er der sket tre dødsulykker efter udsættelse for svovlbrinte.
Bigballer: Fra 2017-2022 er der sket 15 ulykker i forbindelse med, at personer er blevet ramt af bigballer – enten under stabling eller ved nedtagning af bigballer.
Fald fra højden: 838 ulykker og to dødsulykker efter fald fra højden er der blevet anmeldt i perioden 2017-2022. Typisk er det fald fra stiger, maskiner eller fra tage.
Kilde: Arbejdstilsynet
Mere information på linket her: https://lbst.dk/bedrift/konditionalitet-social-konditionalitet-og-krydsoverensstemmelse/social-konditionalitet
Yderligere oplysninger:
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon: +45 2184 3592 (kan ikke modtage SMS)
Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Stor søgning til kompensation for brug af klimavenligt foder10.12.2024 12:30:48 CET | Pressemeddelelse
Ansøgningsrunden til kompensations- og tilskudsordningen for metanreducerende foder er netop lukket, og stort set alle mælkeproducenter har søgt om kompensation. Det betyder, at mælkeproducenterne tager det nye effektive klimavirkemiddel i form af foderstilsætningsstoffer i brug fra næste år, og dermed bliver landbruget mere klimavenligt.
Ny departementschef i Ministeriet for Grøn Trepart29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har besluttet at indstille til Hans Majestæt Kongen, at Maria Schack Vindum udnævnes som ny departementschef i Ministeriet for Grøn Trepart. Maria kommer fra en stilling som direktør i Økonomistyrelsen, hvor hun har været direktør siden 2021.
Bred politisk aftale om Den Grønne Trepart indgået: Den største forandring af det danske landskab i over 100 år18.11.2024 10:15:14 CET | Pressemeddelelse
Den Grønne Trepart bliver nu til virkelighed takket være et bredt flertal af Folketingets partier, der er blevet enige om en politisk aftale om implementering. Aftalen vil forandre det danske landskab markant, skabe mere natur og sikre et godt vandmiljø.
Pressemøde: Politisk aftale om Den Grønne Trepart17.11.2024 23:00:27 CET | Presseinvitation
Ministeriet for Grøn Trepart inviterer til pressemøde om politisk aftale om Den Grønne Trepart i ministeriet den 18. november kl. 10.15. Adressen er Vester Voldgade 123, 1552 København. Bemærk: Der kræves tilmelding og gyldigt pressekort for at deltage i pressemødet. For tilmelding send en mail til presse@mgtp.dk senest den 18. november kl. 9.45 med følgende oplysninger: Fulde navn, antal deltagere og medie. Tilmeldte journalister har adgang til Ministeriet for Grøn Trepart fra kl. 9.30. For yderligere oplysninger: Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon +45 2184 3592
Minister afsætter flere midler til mere biodiversitet på lysåbne arealer1.11.2024 15:41:31 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har modtaget mange ansøgninger fra forpagtere og landbrugere, der ønsker tilskud til at forbedre og beskytte biodiversiteten på de lysåbne arealer. Derfor giver minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S) nu flere midler til at imødekomme alle ansøgninger i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum