Falck

Erhvervslivets ressourcer skal styrke det danske beredskab

Del

Falck lancerer nu officielt Virksomhedsberedskabet, som har til formål at styrke det danske kriseberedskab ved at mobilisere de ressourcer, der findes i over 200.000 danske virksomheder. Dette vil sikre, at materiel, fødevarer, brændstof, køretøjer og fornødenheder langt hurtigere kan aktiveres ved regionale eller nationale kriser. Store virksomheder som Salling Group, OK og Arkil går forrest og er allerede en del af Virksomhedsberedskabet.

Geopolitiske spændinger, pandemier og ekstreme vejrforhold øger kravene til, at det danske beredskab skal kunne agere hurtigt og håndtere pludselige, uforudsete kriser, hvad enten det drejer sig om naturkatastrofer eller brud på kritisk infrastruktur. I Danmarks over 200.000 private virksomheder ligger en kæmpe ressource i form af materiel, fødevarer og medarbejdere. Disse ressourcer kan spille en afgørende og livreddende rolle, hvis de på forhånd er velorganiserede og hurtigt kan aktiveres lokalt for at understøtte det offentlige beredskab i nødsituationer.

"Danske virksomheder er en gigantisk muskel med to millioner ansatte og enorme ressourcer, men den store muskel fungerer kun, hvis vi er organiserede og koordinerede, så vi kender vores rolle i en krisesituation. Under coronakrisen så vi en stor vilje til at tage samfundsansvar, men mange virksomheder vidste ikke, hvordan de kunne hjælpe. Med Virksomhedsberedskabet kan vi stille et stærkt hold af private virksomheder, der kan løfte specifikke opgaver i en krisesituation og samarbejde effektivt med myndighederne," siger Jakob Riis, adm. direktør i Falck.

Formålet med Virksomhedsberedskabet er at understøtte det offentlige og kommunale beredskab ved at tilbyde hurtig og effektiv hjælp til landets mest sårbare borgere i krisesituationer. Initiativet skal medvirke til at sikre en fleksibel beredskabsstyrke, der kan træde til, indtil myndighederne kan implementere langsigtede løsninger.

Erhvervsorganisationerne bakker op

Der har fra start været et tæt samarbejde med Dansk Erhverv og Dansk Industri, der er med til at forankre initiativet bredt i erhvervslivet.

”Erhvervslivet kan spille en nøglerolle i at styrke det nationale beredskab. Private virksomheder har ekspertise inden for alt fra forsyning, transport og logistik, cybersikkerhed og produktion af fødevarer, energi og medicin. Det er helt oplagt, at den store muskelkraft tænkes ind, når vi skal ruste os mod kriser – om det så er klimahændelser eller deciderede sikkerhedstrusler,” siger adm. direktør Lars Sandahl, DI.

”Vi er glade for, at vi kan være med til at vise, hvad danske virksomheder vil kunne byde ind med, hvis der skulle opstå krisesituationer. Og vi opfordrer til, at så mange som muligt har lyst til at være med til at passe på Danmark. Virksomhedsberedskabet er et fremragende eksempel på et erhvervsliv, der går forrest og tager ansvar for både egen og landets sikkerhed. Og det er et godt eksempel på et erhvervsliv, der viser samfundssind,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Starter med de svageste borgere

Virksomhedsberedskabet arbejder med at kortlægge medlemsvirksomhedernes ressourcer og opererer ud fra adskillige scenarier, hvor det vil være relevant at aktivere de private virksomheder. Med et organisatorisk afsæt i eksisterende strukturer som politikredsene, vil Virksomhedsberedskabet starte med at se på, hvordan virksomhederne kan hjælpe institutioner som plejehjem, hospices og bosteder, hvor der er flere mennesker samlet, der kan have vanskeligt ved at forberede sig på at være selvforsynende i de tre dage, som myndighederne anbefaler.

"En stor del af vores arbejde handler om at skitsere forskellige scenarier og kortlægge, hvilke ressourcer der skal i spil i givne situationer. For eksempel, hvis vi ser på plejehjem, hvordan er deres beredskab, og kunne de have gavn af nogle af de generatorer, som entreprenørvirksomheden Arkil råder over, ved et længerevarende strømsvigt? Det er én ting at få generatorerne frem, men vi skal også sikre, at der diesel til generatoren og en lokal elektriker i området, der kan hjælpe med installationen – også hvis de normale kommunikationskanaler er nede," siger Kim Holst, ansvarlig for Virksomhedsberedskabet.

Virksomhedsberedskabet er et supplement til det offentlige beredskab, der beror på medlemsvirksomhedernes ønske om at hjælpe det samfund, som de er en del af. Lanceringen af Virksomhedsberedskabet tager plads på plejehjemmet Bøgeskovhus, et kommunalt udliciteret plejecenter drevet af Forenede Care, både fordi stedet repræsenterer en gruppe borgere, der som udgangspunkt har behov for hjælp, og fordi Bøgeskovhus’ styrke bygger på privat og offentligt samarbejde.  

Virksomhedsberedskabet er i tæt dialog med beredskabsmyndighederne med sigte på et formaliseret samarbejde, der både vil give myndighederne et bedre overblik over ressourcerne i de private virksomheder, ligesom det giver medlemsvirksomhederne bedre kommunikationskanaler til beredskabsmyndighederne.

Lanceringen foregår på plejehjem Bøgeskovhus mandag 2. december kl. 13.30, Skovlundgårdsvej 55, 8260 Viby J.

Deltagere:

  • Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab: Torsten Schack
  • Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune: Christians Budde
  • Adm. direktør i Falck: Jakob Riis (initiativtager til Virksomhedsberedskabet)
  • Ansvarlig for Virksomhedsberedskabet: Kim Holst
  • Adm. direktør i Dansk Erhverv: Brian Mikkelsen
  • Adm. direktør i Arkil A/S: Michael Hansen
    (Medlem af Virksomhedsberedskabet og tager en generator med)
  • Centerleder for Bøgeskovhus: Jesper Westphal
  • Forenede Cares direktør; Stine Louise Eising


Program: 
13:30-13:35: Velkomst v/ Christian Budde
13:35-13:45: Præsentation af Virksomhedsberedskabet v/Jakob Riis
13:45-13:55: Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab Torsten Schack
13:55-14:00: Erhvervsorganisationernes rolle v/Brian Mikkelsen
14:00-14:20: Spørgsmål

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Falck Danmark

Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne. Dette har gjort os internationalt førende inden for healthcare, ambulancetjenester og brandberedskab.

Falck har i dag aktiviteter i 26 lande og har omkring 25.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra Falck

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Falck

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye