Uddannelses- og Forskningsministeriet

Uddannelses- og forskningsministeren er rejst til Bruxelles for at drøfte Europas konkurrenceevne

Del

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til Bruxelles, hvor hun blandt andet skal drøfte Mario Draghis rapport om Europas konkurrenceevne, der giver anbefalinger til, hvad Europa skal gøre for at undgå at sakke bagud i forhold til Kina og USA.

En øjenåbner. Sådan beskriver flere den rapport, som blev præsenteret i september af den tidligere italienske premierminister og formand for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi. Rapporten opridser billedet af et EU, som sakker bagud i forhold til vækst og produktivitet, hvor en af hovedårsagerne er manglende innovation – især inden for tech-området.

På forsknings- og innovationsområdet kommer rapporten med en række anbefalinger, der skal styrke Europas konkurrenceevne. En af anbefalingerne er, at EU’s rammeprogram for forskning og innovation skal være simpelt og effektfuldt. Pengene skal bruges mere målrettet, og excellence-princippet skal fortsat være omdrejningspunktet, så pengene går til de bedste projekter og forskere.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund skal drøfte rapporten og dens konklusioner med sine ministerkollegaer, når hun i Bruxelles deltager i et møde i Konkurrenceevnerådet (forskning og rum) den 29. november.

Danmark overtager EU-formandskabet i anden halvdel af 2025, og det kan derfor blive under det danske formandskab, at der skal tages meget afgørende beslutninger om EU’s fremtidige konkurrenceevne og retningen inden for forskning og innovation.  

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Europa står ved en skillevej. Lige nu taber vi terræn til USA og Kina, som investerer massivt i forskning og innovation, herunder inden for kritisk teknologi. Det er Europas selvstændighed, sikkerhed, job og vækst, der er på spil. Derfor skal vi i EU ind til kernen af det, som gør os stærke. Det er vores viden og innovation. Jeg mener, at alle skal leve op til den fælleseuropæiske målsætning om at bruge tre pct. af BNP på forskning senest i 2030 – offentlige og private investeringer inklusive. EU skal tage strategiske beslutninger om at prioritere midler til forskning inden for kunstig intelligens, biotech, kvante- og rumteknologi – og så skal forskningsmidlerne gå til de dygtigste forskere inden for felterne.

Fakta

  • Når ministrene fra EU's medlemslande tager til Bruxelles for at træffe beslutninger, sker det i Ministerrådet. 
  • Uddannelses- og forskningsministeren sidder i Konkurrenceevnerådet, der blandt andet beskæftiger sig med forskning og rummet. 
  • Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025. Forberedelserne er allerede godt i gang.
  • Når Danmark overtager EU-formandskabet, vil det være Danmark, som sætter dagsordenen og leder forhandlingerne i Ministerrådet. Som formandskabsland vil Danmark have stor indflydelse på at opnå gode kompromisser og komme i mål med vigtige resultater.
  • Formandskabet går på tur mellem EU’s medlemslande. Det enkelte medlemsland har formandskabet i et halvt år. Danmark overtager formandskabet fra Polen.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye