Biofiltre fra DTU kan mindske udledning af metan fra gylle – og spare penge i landbruget
DTU’s test af et biofilter ved en grisefarm viser en markant reduktion af den potente drivhusgas metan. Samtidig viser beregninger, at biofiltret kan være en god forretning, der er langt billigere end de kommende CO2-afgifter.

En svineproducent ved Gilleleje fik reduceret metanudslippet fra gårdens gylletank med 69 pct. ved hjælp af et biofilter. Det viser en 18 måneders lang test udført af en gruppe forskere med DTU i spidsen.
Det var den første fuldskalatest af et biofilters evne til at reducere metanudslippet fra en svinebesætning, og resultaterne var rigtig gode, fortæller Charlotte Scheutz, professor ved DTU:
”Filteret kunne nedbryde 92 pct. af det metan, der blev ført igennem det i det første år. Vores forhåbninger var, at det ville nedbryde 80 pct., så biofilterets effektivitet overgik langt vores forventninger,” siger Charlotte Scheutz.
Billigere end CO2-afgift
I testperioden lykkedes det at opsamle 75 pct. af gyllegassen fra tanken. De sidste 25 pct. er undsluppet gennem gylletankens telt-overdækning. Omregnet betyder det, at den samlede effektivitet i anlægget ligger på en reduktion af metanen på 69 pct.
Som en del af projektet har forskerne også udregnet de såkaldte skyggepriser. Skyggepriser for et klimatiltag angiver omkostningerne ved at reducere med ét ton CO2-ækvivalenter.
Beregningerne har vist, at skyggeprisen for forsøgsanlægget ligger på 74 kr. pr. ton reduceret CO2-e. Til sammenligning vil den CO2-afgift, som et flertal i Folketinget vedtog i sommer, ligge på 300 kr. pr. ton udledt CO2-e fra dyreproduktionen. Frem til 2035 stiger beløbet til 750 kr. Selvom den reelle udgift bliver lavere, fordi der samtidig indføres et bundfradrag på 60%, mener Charlotte Scheutz på den baggrund, at der er penge at spare i landbruget.
”Det viser, at selvom der er omkostninger ved at etablere og drive et biofilter ved sin svineproduktion, så er det billigere end at blive opkrævet den vedtagne CO2-afgift.”
Bakterier nedbryder metan
Et biofilter etableres ved, at man udgraver et areal på ca. en halv meters dybde, hvorefter det fyldes med sten, som udgør et lag, der fordeler gassen. Oven på stenene lægges et 80 cm tykt lag af kompost. I komposten findes en naturligt forekommende gruppe bakterier, som lever af metan. Det betyder, at bakterierne i mødet med metanen nedbryder den uønskede drivhusgas. Filteret fungerer helt uden tilsætning af kemikalier, og løsningen kan derfor bruges i såvel økologisk som konventionel produktion.
Biofilteranlægget fungerer ved, at gyllegas pumpes fra toppen af gylletanken, hvorefter den føres gennem rør ind under kompostlaget udenfor. Herfra siver den metanfyldte gas ud og op gennem komposten, og undervejs bliver metanen altså nedbrudt af de metanædende bakterier.
Flere tests på svinefarme
Biofiltre som en metanreducerende løsning ved overdækkede gylletanke ser så lovende ud, at forskergruppen nu har fået bevilget yderligere penge til teknologimodning.
”Den nye bevilling betyder, at vi både fortsætter med at overvåge biofilteret i Gilleleje og er i færd med at etablere yderligere to biofilteranlæg hos andre svineproducenter,” siger Charlotte Scheutz.
Om forskningen
- Projektet BioMet har demonstreret, at biofiltre kan være en omkostningseffektiv teknologisk løsning til reduktion af metanudledning fra gylletanke.
- Partnere har ud over DTU også omfattet Cowi, Seges Innovation, Københavns Universitet og PFH Miljø & Anlæg.
- Projektet blev støttet af Landbrugsstyrelsens program GUDP og varede fra 2020 til 2023.
- Arbejdet fortsætter nu i projektet BioMet 2.0, hvor biofiltre skal etableres på to nye svinebedrifter for at indsamle yderligere dokumentation.
Kontakter
Charlotte ScheutzProfessorDTU Sustain
Sektionsleder for Waste, Climate & Monitoring
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Startskud for byggeriet af Danmarks nye forskningsskib31.3.2025 14:02:41 CEST | Pressemeddelelse
DTU indgår værftskontrakt om byggeriet af forskningsskibet Dana V, som er tegnet af danske skibsdesignere. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet.
DTU er i top tre på patentansøgninger i Danmark27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vestas og Novozymes er de eneste danske virksomheder, der ansøger om flere patenter end DTU, viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed. Det er første gang nogensinde at et universitet er i top tre.
Stor stigning i kvote 2-ansøgere til DTU’s uddannelser17.3.2025 16:27:33 CET | Pressemeddelelse
Det er fortsat populært at studere på DTU, hvor antallet af kvote 2-ansøgere, der har DTU som førsteprioritet, er vokset med 30%. Det er markant flere end på landsplan.
DTU og europæiske partnere står bag verdens første 3D-print af metal i rummet12.3.2025 12:36:33 CET | Pressemeddelelse
I dag præsenterer DTU Space et af verdens første 3D-printede metalobjekter fremstillet i rummet. Det sker ved et event hos DI, hvor den banebrydende teknologi præsenteres for første gang i Danmark.
DTU får ny dekan for bæredygtighed28.2.2025 09:00:11 CET | Pressemeddelelse
Camilla Rygaard-Hjalsted bliver DTU’s nye dekan med ansvar for bæredygtighed. Hovedfokus bliver at understøtte en bæredygtig samfundsforandring til gavn for mennesker og miljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum