I oldtiden producerede de gode tekstiler
Ulla Mannering, forskningsprofessor ved Nationalmuseet, slår fast, at udtrykket ”klæder skaber folk” også var gældende i oldtiden. Fra arkæologiske udgravninger og forskningen ved vi i dag overraskende meget om Egtvedpigens og Huldremosekvindens klædedragt. Og lige som vi i dag vælger det sidste sæt tøj til vores afdøde, var det ikke tilfældigt, hvad fortidens mennesker blev begravet i.

Skind og tekstiler har i tusindvis af år beskyttet os mennesker mod vejr og vind, og i Danmark findes en af verdens mest enestående samlinger af forhistoriske tekstiler og klædedragter. De seneste 20 års forskning i disse samlinger har givet Ulla Mannering og hendes kollegaer mange overraskende og nye resultatet, så vi i dag meget mere om oldtidens materialer, farver og dragter.
”Vores forfædres tøj og tekstiler viser, at man før i tiden mestrede mange forskellige teknikker, og at råmaterialerne i mange tilfælde var af høj kvalitet og højt specialiserede. Således svarer kvaliteten af den fåreuld, som de første uldtekstiler i bronzealderen blev fremstillet af, til den fineste merinould eller kashmiruld, vi har i dag. Den forestilling, at forhistorisk tøj har været ubehageligt eller kradsende, er bestemt ikke korrekt. Det meste forhistoriske tøj har faktisk været behageligt at have på kroppen og har tilladt en fri og individuel kropsform,” fortæller Ulla Mannering.
Nutidens tøjproduktion står på skuldrene af vores forhistoriske tradition, hvor man vævede tekstiler. Det gamle og traditionsrige håndværk er dog for længst erstattet af maskiner, der på ingen tid kan forsyne modebranchen med tekstiler til en ny sæson. Og her adskiller vores tid sig markant fra oldtidens forhold til materialerne.
”Det at fremstille et tekstil var et tidskrævende arbejde, som indgik i et fastlagt årshjul og involverede mange hænder. Først skulle råmaterialet vokse frem, ulden på fåret eller hørren på marken, og så skulle man klargøre fibrene, altså sortere og kæmme ulden eller løsne fibrene fra planternes stængler og øvrige dele, inden man kunne spinde en tråd. Herefter kunne man så endelig komme i gang med at væve stoffet, men man var bestemt ikke færdig endnu. Tøjet skulle farves, syes sammen og måske behandles, så overfladen blev næsten vind- eller vandtæt. Hermed var der let gået et helt år, og der kan ikke være nogen tvivl om, at de mange materialer og den megen tid, man brugte, gav tekstiler og tøj en helt særlig værdi i det forhistoriske samfund,” fortæller Ulla Mannering.
Af vores forfædre kan vi lære at skrue ned for mængden af tøj i klædeskabet og op for kvaliteten. De havde ikke en stor garderobe, og hvert eneste stykke tøj var værdifuldt. Klæder skaber folk, både dengang og nu. Det var kvaliteten af håndværket, der spillede en rolle i oldtiden, og måske kan det igen blive det afgørende for vores forhold til tøj og tekstiler?
Tøj og tekstil i Danmarks oldtid er tredje bind i serien ‘I Danmarks oldtid’. En serie, der skildrer udviklingen inden for relevante og vedkommende temaer af Danmarks forhistorie. Den nyeste forskning præsenteres populærvidenskabeligt af de førende eksperter inden for hvert tema. At skrive sammenhængende og fyldestgørende om et emne fra stenalderen til vikingetiden kan være udfordrende, fordi kildematerialet ikke nødvendigvis er ligeligt fordelt over hele perioden. Til gengæld kan det lange tidsperspektiv være med til at synliggøre en udvikling, der ellers kan gå tabt i detaljer.
Ulla Mannering er forhistorisk arkæolog med speciale i nordeuropæisk dragt- og tekstilproduktion. Fra 2005-2016 arbejdede hun på Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning, som hun var medinitiativtager til. Fra 2010 var hun samtidigt ansat som seniorforsker ved Nationalmuseet og har siden 2020 været forskningsprofessor her.
Fakta om bogen:
Titel: Tøj og tekstil i Danmarks oldtid
Forfatter: Ulla Mannering
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740669930
Sidetal: 203
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 29. november 2024
Nøgleord
Kontakter
Marie JensbyPR og kommunikation
Tlf:60548460marie.jensby@turbine.dkBilleder

Links
Om Turbine Forlaget
Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.
Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.
Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Paula Hawkins er tilbage24.3.2025 12:45:41 CET | Pressemeddelelse
Da Paula Hawkins debuterede som skønlitterær forfatter med Kvinden i toget gik det ikke ubemærket hen. Den blev en international bestseller og udkom på over 50 sprog. Nu udkommer hendes anmelderroste spændingsroman fra 2024 – Den blå time – på dansk.
I 175 år har revyerne grillet magthaverne19.3.2025 13:23:48 CET | Pressemeddelelse
I år fylder den danske revy 175 år. Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm dykker ned i højdepunkter fra de mange år, hvor både politikere, kongelige og helt almindelige mennesker har siddet side om side og grinet af både hinanden, sig selv og verdens absurditeter og skøre tendenser. Derudover beskriver de også revyen af i dag, for den 175-årige er stadig fuld af liv og aktualitet.
Vigdis Hjorths roman om et fængselsophold18.3.2025 10:21:00 CET | Pressemeddelelse
Romanen Tredive dage i Sandefjord som Vigdis Hjorth udgav i 2011 om en kvindes fængselsdom på tredive dage for spirituskørsel foreligger nu for første gang på dansk.
Strik med ét enkelt fed13.3.2025 09:27:00 CET | Pressemeddelelse
Langt de fleste strikkere ligger inde med et lager af garnfed eller -nøgler, der enten er blevet tilovers fra et andet projekt, er købt med hjem fra en messe eller en lille lokal garnbutik. Mette Hvitveds nye strikkebog, Strik med ét enkelt fed, er fuld af inspiration til, hvordan de enkelte fed kan blive til strømper, tørklæder og andre mindre projekter.
Skab et personligt hjem med hjælp fra Line Dupont4.3.2025 11:59:41 CET | Pressemeddelelse
Over 230.000 mennesker følger med på Instagram, når Line Dupont deler ud af sine DIY-ideer og vejledninger til hjemmebyggede boligforbedringer. Nu udkommer hun med sin første bog, der en komplet guide til alle, der gerne vil bygge selv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum