Strategisk klimatilpasningsprojekt skal beskytte kysten ved Skagen
Havet og det vilde vejr på den danske vestkyst æder sig ind på kysten ved Skagen. Derfor er arbejdet med at beskytte den udsatte kyststrækning med massive mængder sand på begge sider af Det Grå Fyr og ved Damstederne i Skagen begyndt.
Vildere vejr og kraftigere stormfloder er en del af den nye klimavirkelighed, vi ser konsekvenserne af over hele Danmark.
Det presser i særlig grad vestkysten af Jylland, fordi den kraftige vind i kombination med højere vandstande gør truslen fra stormfloder større.
”Arbejdet med at kystbeskytte Danmarks kyster følger de risici, vi kan se i de løbende vurderinger af sårbare områder i Danmark, og her er Vestkysten i særlig grad udsat. For at ruste os mod kysternes tilbagerykning har vi afsat 1,1 mia. kr. de kommende år til sandfodring og investeringer i kritiske kystsikringsanlæg på Vestkysten. Det skal opretholde sikkerhedsniveauet for beboerne i de udsatte områder, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Beskyttelse af kysten ved Skagen
Et af de steder, hvor der behov for at standse tilbagerykningen af kysten, er ved Skagen.
Det skyldes at vind-, bølge- og strømforhold ved Skagen gør, at havet eroderer stranden, og der kommer gradvist til at mangle sand flere steder. Det sker også ved Det Grå Fyr og Damstederne, selvom de ligger på den østlige side af Skagen.
”Hvis der sker gennembrud af klitbarrieren, vil store lavtliggende områder i baglandet være i fare for massive oversvømmelser. Derfor pumper man nu 130.000 m3 sand ud for at stoppe bølgerne. Det gør også, at de bølgebrydere og høfder, der er bygget for at begrænse kysttilbagerykningen, kan opretholde deres effekt, siger Magnus Heunicke.
Vigtigt samarbejde
I det konkrete projekt på Skagen har staten og Frederikshavn Kommune har indgået en aftale om kystbeskyttelse ved stranden nord og syd for Det Grå Fyr samt stranden ved Damstederne.
Det løbende samarbejde mellem staten og de berørte kommuner er vigtigt for at opretholde beskyttelsen af Vestkysten.
”Skagen Odde er et helt særligt naturområde og en vigtig turistattraktion for Frederikshavn Kommune. Det er et unikt sted, som har stor betydning for alle, der bor i området. Derfor skal vi passe på kyststrækningen, og det kan vi et samarbejde med staten,” siger Karsten Thomsen, borgmester i Frederikshavn Kommune.
Udgifterne til projektet i Skagen fordeles 50/50 % imellem Staten og Frederikshavn Kommune i fællesaftalen for Skagen. Projektet der er i gang i øjeblikket vil beløbe sig til ca. 7,5 mio. kr.
Fakta om kystbeskyttelse på Vestkysten:
• Med klimatilpasningsplan 1 afsættes 1.142 milliard kroner til sandfodring (i perioden 2025-2029), som skal beskytte store dele af den jyske vestkyst. Indsatsen finansieres af staten og de lokale kommuner.
• Uden sandfodring vil ca. 10.000 ejendomme med en samlet ejendomsværdi på ca. 13,6 mia. kr. være truet af erosion og oversvømmelse inden for en 25-årig 3 tidshorisont.
• Staten har siden 1983 bidraget til beskyttelsen af dele af den jyske vestkyst via fællesaftaler med kommunerne.
• Fra 1954-1995 var der en tilbagerykning af kysten på ca. 160 m. Tilbagerykningen har været stoppet siden 1995.
• Udover sandfodring ejer staten en række infrastrukturanlæg på den jyske vestkyst, som blandt andet har til formål at beskytte mod havets påvirkning. Disse istandsættes og vedligeholdes løbende.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum