Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis
Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.
12 gymnasieelever var nomineret til prisen Årets Projekt Forskerspire 2024 inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab.
Torsdag den 28. november inviterede prorektor for uddannelse Kristian Cedervall Lauta til fejring af de nominerede. Departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet Hanne Meldgaard overrakte præmier til de fire vindere.
De fire vindere er:
- Humaniora: Sine Lauritsen fra Bagsværd Kostskole og Gymnasium med projektet Unge og ældres emojibrug i digital interaktion – fælles forståelser og misforståelser
- Naturvidenskab: Victor Nielsen fra Vejle Tekniske Gymnasium med projektet Plante-ører: Undersøgelse af trichomers rolle i planters lydperception
- Samfundsvidenskab: Selma Jørgensen fra Svendborg Gymnasium med projektet Unge danske mænds holdninger til eksisterende og fremtidig prævention
- Sundhedsvidenskab: Elizabeth Nguyen fra Svendborg Gymnasium med projektet Kostens rolle i psoriasis
Vinderne af det landsdækkende talentprogram, har udtænkt originale projekter og kommer vidt omkring i forskningens verden. De ambitiøse projekter belyser vigtige emner anno 2024. Selma vil gøre os klogere på de normer og barrierer, der påvirker unge danske mænds præventionsvælg og præventionsdeltagelse. Sine vil give os større indsigt i den voksende digitale hverdagskommunikation på tværs af generationer ved at se på unge og ældres emoji-brug, både når det skaber kløfter og når vi bygger bro. Victor vil undersøge om og hvordan planter kan høre. Måske er plantens ’trichomer’ dens ’ører’? Sidst, men ikke mindst, vil Elizabeth undersøge, om en kostændring til en antiinflamatorisk middelhavskost kan være en hjælp for de mange personer, der lever med sygdommen psoriasis.
Forskerspirer udvikler deres akademiske talent
Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram for gymnasieelever, der drives af Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet. Elever i 2. g. eller 1. hf på de gymnasiale ungdomsuddannelser kan deltage. Gymnasieeleverne får i løbet af deltagelsen mulighed for at udvikle deres akademiske talent ved at fordybe sig i et emne, de brænder for, og udvikle et forskningsdesign i samarbejde med en forsker. Projektet sendes til bedømmelse hos en videnskabelig jury, der udvælger de tre bedste projekter i hver kategori. Det bedste projekt i hver kategori vinder muligheden for at udføre sit projekt.
Nøgleord
Kontakter
Mille StenstrupUddannelser & Studerende, Københavns Universitet
Tlf:51 82 69 78forskerspirer@adm.ku.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Institutleder bliver ny dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet28.11.2024 10:23:22 CET | Pressemeddelelse
Professor Bo Jellesmark Thorsen overtager 1. januar dekanposten efter dekan Katrine Krogh Andersen, som siden 1. januar 2020 har stået i spidsen for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Presseinvitation: Fejring af talentfulde forskerspirer14.11.2024 13:13:06 CET | Presseinvitation
Torsdag den 28. november kl. 13.30-15.30 inviterer Københavns Universitet pressen til fejring af vinderne af Forskerspirer-konkurrencen 2024.
Niels Bohr Bygningen indviet af H.M. Kongen29.10.2024 20:05:14 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet markerede åbningen af Niels Bohr Bygningen med en reception og officiel indvielse af H.M. Kongen.
Presseinvitation: H. M. Kongen indvier Niels Bohr Bygningen18.10.2024 12:15:21 CEST | Presseinvitation
H.M. Kongen står for den officielle indvielse, når åbningen af Niels Bohr Bygningen bliver markeret med en reception den 29. oktober.
Københavns Universitet og MIT går sammen om banebrydende kvanteforskning på tværs af Atlanten28.6.2024 10:53:44 CEST | Pressemeddelelse
Kvantecomputere har potentiale til at ændre verden. Nu skal nyt samarbejde mellem Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme på KU og Engineering Quantum Systems-gruppen på det anerkendte amerikanske universitet MIT accelerere forskningen i udvikling af avancerede kvantecomputere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum