Fussingø tager form: Nu opstår en af Danmarks første naturnationalparker
Den fysiske etablering af 833 hektar sammenhængende natur i Naturnationalpark Fussingø er begyndt.
Når Naturnationalpark Fussingø åbner i 2025, sætter det gang i en opblomstring af vildere natur med grobund for flere forskellige arter end i dag. Naturen bliver vådere og mere varieret til gavn for biodiversiteten og de store naturoplevelser.
Arbejdet med at etablere Naturnationalpark Fussingø er i fuld gang. Helt konkret arbejder Naturstyrelsen netop nu med at fælde de træer, der skal give plads til hegnet omkring naturnationalparken, der bliver en af Danmarks første.
”Naturnationalparkerne er et afgørende værktøj til at hjælpe vores pressede natur. Derfor er det en vigtig milepæl, at en af Danmarks første naturnationalparker, Fussingø, nu tager fysisk form. Stude og krondyr vil på sigt skulle afgræsse området og hjælpe med at gøre naturen mere varieret. Det giver liv og plads til endnu flere arter. Når vi nu sætter hegn op, sikrer vi, at de store dyr ikke havner i trafikken eller på landmændenes marker. Omvendt bliver hegnet hverken en hindring for den øvrige natur eller menneskers adgang til området,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Udover at fjerne træer for at kunne etablere hegn omkring naturnationalparken, består etableringen i at fjerne dræn, så vandet kan genfinde sin naturlige vej og skabe flere vådområder til gavn for endnu flere arter.
Der vil også blive fjernet træer, der ikke oprindeligt vokser i Danmark. Det skal give mere plads og lys til de hjemmehørende arter. Træ- og landbrugsproduktionen ophører også i området.
Inden etableringen af Naturnationalpark Fussingø har der blandt andet været inddragelse af eksperter og interessenter, offentlige høringer, ansøgning om blandt andet etableringstilladelse og mulighed for at indgive klager.
I 2024 er der desuden oprettet lokale bestyrelser i alle kommende naturnationalparker.
Naturnationalpark Fussingø forventes at åbne i begyndelsen af 2025.
Læs Naturstyrelsens nyhed om etableringen af Naturnationalpark Fussingø.
Yderligere oplysninger:
Miljøministeriets pressetelefon 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS) eller mail: presse@mim.dk
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde11.7.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.
Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage7.7.2025 06:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum