Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland går ind i næste fase i starten af 2025
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er igang med at blive renoveret og får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Herslev til Bjæverskov går for alvor igang i starten af 2025.
Arbejdet med at vedligeholde 400 kilovolt luftledningsforbindelsen mellem Herslev og Bjæverskov vest for Køge går i gang i januar 2025. Vedligeholdsarbejdet består i at udskifte master, ledninger og isolatorer på strækningen.
Forberedelserne til arbejdet er allerede gået i gang. Blandt andet er der blevet lagt køreplader ud ved de første master, som skal renoveres. Byggepladsen, hvor materialerne skal opbevares, er også blevet etableret.
I januar 2025 går selve arbejdet med at udskifte master isolatorer, ledninger mm. i gang fra Herslev og til vest for Bjæverskov. Arbejdet forventes at være afsluttet i løbet af 2026.
Hvad sker der på resten af strækningen?
Arbejdet med at renovere højspændingsforbindelse afhænger især af, i hvilke perioder forbindelsen kan undværes i elnettet. Den kan nemlig som udgangspunkt ikke være i drift, samtidig med at den bliver skiftet. Det er ene og alene Energinets kontrolcenter, som afgør hvornår det kan ske. Kontrolcentret overvåger, at der er balance i danske elnet, og er med til at sikre den tårnhøje forsyningssikkerhed på 99,99 %, som vi har i landet. Derfor bliver renoveringsarbejdet planlagt ud fra, hvornår der kan gives såkaldt ”udetid”, dvs. hvornår en given strækning midlertidigt kan tages ud af drift.
I efteråret 2024 er strækningen mellem Søstremose øst for Kalundborg og Herslev blevet renoveret, dvs. der er blevet skiftet master og isolatorer mm. på strækningen. Ledningerne forventes at blive skiftet i starten af 2025.
Strækningen mellem Bjæverskov og Hovegård ved Ballerup skal også renoveres. Energinet har ekstraordinært fået mulighed for at skifte masterne på strækningen i juli 2025. Derfor forventes masterne på denne strækning at blive skiftet til sommer næste år. Men det er ikke muligt at nå at sætte den ny tråd op i den korte sommerperiode. Derfor vil det først ske i 2026.
Arbejdet med masteskift på strækningen mellem Bjæverskov og Hovegård er vigtigt at få udført næste år, da det er en kritisk forbindelse for strømforsyningen til hovedstadsområdet. Det særligt vanskeligt at opnå udetid tæt på København. Derfor har Energinet planlagt, at masterne på strækningen mellem Herslev og Bjæverskov bliver skiftet i foråret 2025. Herefter flytter entreprenørerne til strækningen mellem Bjæverskov og Hovegård i sommerperioden. Og så vender entreprenørerne tilbage til strækningen mellem Herslev og Bjæverskov og sætter de nye ledninger op på de nye master. Arbejdet planlægges på denne måde, da Energinets entreprenører ikke har mandskab til at arbejde på begge strækninger samtidig.
Vigtig for Danmarks forsyningssikkerhed
Luftledningsforbindelsen, som blev bygget i 1979, er vigtig for hele Danmarks forsyningssikkerhed. Med mere end 40 år på bagen er forbindelsen imidlertid ved at have opbrugt sin tekniske levetid. Netop fordi forbindelsen er én af energiens vigtigste ”motorveje” er der begrænsninger på, hvornår og i hvor lang tid forbindelsen kan tages ud af drift.
Da forbindelsen er kritisk for forsyningssikkerheden, bliver arbejdet planlagt og udført i en så koncentreret periode som muligt. Der er tilknyttet to entreprenører, som arbejder med udskiftning af master og ledninger parallelt på hver deres del af strækningen. Det er samme slags master og ledninger, der sættes op. Fundamenterne repareres efter behov og genbruges. Isolatorer skiftes fra glas til blandingsproduktet komposit, der støjer mindre og har et mere slankt design. Isolatorerne sikrer, at strømmen ikke løber fra ledningerne og over i masten og ned i jorden.
Alle berørte ejendomme, som har master stående, er blevet informeret på forhånd. Arbejdet vil kun i begrænset omgang påvirke trafikken, f.eks. kan det være nødvendigt at spærre en vej kortvarigt, når ledningerne skal monteres.
Nøgleord
Kontakter
Sven Erling RyeProjektlederEltransmission
Tlf:23 33 88 63svr@energinet.dkBilleder
Links
Om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Grøn energi hver time: Google, Better Energy og Energinet tester nye energicertifikater5.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Granulære certifikater, der sammenholder produktion og forbrug af grøn energi time for time, tager et stort skridt fra udvikling til virkelighed, når Google, Better Energy, Flexidao og Energinet i december 2024 tester den nye opgørelsesmetode for grøn energi i Energinets Energy Track & Trace-platform med reelle målerdata fra produktion og forbrug i DataHub.
Første spadestik til ny Energinet-bygning i Erritsø16.9.2024 13:38:50 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdet med at udvide Energinets domicil på Tonne Kjærsvej i Erritsø er nu officielt gået i gang. Fredag den 13. september blev første spadestik taget til byggeriet, som i løbet af de næste to et halvt år vil rejse sig på marken mellem Energinets nuværende hovedbygning og Kolding Landevej. Naboer og trafikanter på især Kolding Landevej har måske i løbet af august og september lagt mærke til mindre forberedende aktiviteter forud for byggeriet. Her er nogle få nedslag i vigtige begivenheder i tidsplanen: I denne uge begynder arbejdet med at etablere indkørsel til byggepladsen fra Kolding Landevej. I uge 40 bliver der opsat en skurby til de medvirkende i byggeriet. I uge 44 begynder opstillingen af den første tårnkran, hvorefter grave- og betonarbejdet går i gang. I nogle perioder vil der være mere aktivitet end i andre, for eksempel med jord- og betonarbejde, som muligvis vil give nogle støjgener for Energinets nærmeste naboer. Det er muligt at følge med i milepælene for byggeriet på en
Ny tal opgjort på 98 kommuner: Se hvor grønt dit elforbrug rent faktisk er2.6.2024 13:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange virksomheder anvender Energinets miljødeklarationer til at opgøre, hvor grønt deres elforbrug er, fx til deres grønne regnskaber. Hidtil har der kun været tal for hhv. Østdanmark og Vestdanmark, men en ny miljødeklaration fra Energinet opgør time for time og for alle landets 98 kommuner, hvor strømmen kommer fra, og dermed hvor grøn den er.
Energinet indgår partnerskab med Siemens Energy og sætter fart på grøn omstilling16.5.2024 10:07:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen og elforbruget mangedobles, og de næste fire år skal det vestdanske eltransmissionsnet udbygges med ca. 50 nye eller forstærkede 150 kV-højspændingsstationer. Siemens Energy har vundet opgaven og skal dermed hjælpe Energinet med at sætte fart i den grønne omstilling af elnettets ”motorveje”.
Danmark får brug for flere højspændingsledninger13.5.2024 09:08:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen fra vind og sol mangedobles de kommende årtier. Det samme vil ske med vores elforbrug, i takt med at vi skifter til elbiler, varmepumper og laver grønne brændsler som fx brint. Meget mere strøm skal transporteres rundt i landet og over grænser. Det kræver store udbygninger af elnettet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum