Ny forskning kaster lys over øget risiko for psykisk sygdom hos epilepsipatienter
En række psykiske sygdomme er mere udbredte hos personer med epilepsi end hos personer uden epilepsi.
En ny omfattende undersøgelse offentliggjort i det anerkendte tidsskrift JAMA Neurology afslører, at personer med epilepsi har en markant højere risiko for at udvikle en række psykiske lidelser sammenlignet med personer uden epilepsi. Jakob Christensen, der er overlæge på Neurologi på Aarhus Universitetshospital og professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet har gennemført studiet sammen med en gruppe internationale forskere.
Studiet, som er en systematisk gennemgang og analyse af eksisterende forskning på området, viser, at personer med epilepsi har øget sandsynlighed for at udvikle psykiske lidelser som angst, depression og bipolar lidelse. F.eks. er risikoen for depression over dobbelt så høj hos personer med epilepsi sammenlignet med personer uden epilepsi, og risikoen for bipolar lidelse er mere end tredoblet. Desuden er risikoen for selvmordstanker og selvmordsforsøg højere hos denne patientgruppe.
Forskerne påpeger, at resultaterne er vigtige for at sikre en helhedsorienteret tilgang til behandling af epilepsi, hvor både neurologiske og psykiatriske aspekter inddrages.
- Resultaterne viser, at psykiatrisk sygdom er udbredt hos patienter med epilepsi, og det understreger behovet for en øget opmærksomhed på psykiatriske lidelser hos epilepsipatienter. En målrettet indsats for at identificere og behandle psykiatrisk sygdom hos epilepsipatienter kan forbedre patienternes generelle helbred og livskvalitet betydeligt, siger professor Jakob Christensen.
Studiet er baseret på data fra mere end 565.000 personer med epilepsi og over 13 millioner personer uden epilepsi. Det omfatter 27 studier fra flere forskellige lande og analyserer forekomsten af 20 psykiatriske lidelser hos personer med og uden epilepsi.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Systematisk review og meta-analyse.
Samarbejdspartnere: Colombia University i New York i USA, Oxford University i England, Iran University of Medical Sciences i Iran, New York State Psychiatric Institute i USA, University of Miami i USA & University of Calgary i Cananda.
Ekstern finansiering: -
Interessekonflikter: Rapporterede interessekonflikter fremgår af den videnskabelige artikel.
Nøgleord
Kontakter
Jakob Christensen
Overlæge på Neurologi, Aarhus Universitetshospital
Professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Tlf. 6086 5899, e-mail: jakob@farm.au.dk
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkLinks
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
Gratis arrangement om krop, vægt og sundhed på Aarhus Universitetshospital21.2.2025 15:05:00 CET | Pressemeddelelse
Den 4. marts 2025 kan du deltage i et gratis arrangement om krop, vægt og sundhed på Aarhus Universitetshospital. Arrangementet med temaet "Rundt om overvægt" byder på oplæg, stande og smagsprøver. Mød eksperter og bliv klogere på emner som vægttabsmedicin, ultraforarbejdede fødevarer og tarmbakterier. Tilmelding er ikke nødvendig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum