Næsten hver tiende er under 14 år ved første solarietur
Størstedelen af solariebrugere er under 18 år første gang, de går i solarium. Alarmerende, mener Kræftens Bekæmpelse.
Det lyder måske uvirkeligt, men der er ingen aldersgrænse for solariebrug i Danmark. Det betyder, at alle – børn som voksne - kan lægge sig under de kunstigt fremstillede uv-stråler. Og det gør mange børn faktisk brug af.
Ny rapport om unges solarievaner viser, at næsten syv ud af ti tidligere og nuværende solariebrugere i alderen 15-25 år var under 18 år første gang, de gik i solarium. Næsten hver tiende var mellem 9 og 13 år første gang, de lagde sig i de blålysende bokse.
- Det er skræmmende, at debutalderen er så lav, for solariebrug øger risikoen for modermærkekræft markant. Jo yngre man er, jo farligere er det, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Debutalderen for solariebrug kan få afgørende konsekvenser på længere sigt. Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct, men går man i solarium, før man fylder 35 år, øges risikoen med 60 pct.
Aldersgrænse kan være en del af løsningen
I dag er Danmark et af de eneste europæiske lande, der har ikke har en aldersgrænse for solariebrug.
- Det er slet ikke i orden, at vi lader børn gå i solarium. Vi opfordrer derfor de danske politikere til at gøre som deres kolleger i de fleste vesteuropæiske lande og indføre en 18 års aldersgrænse for solariebrug. En sådan aldersgrænse vil sende et klart signal om, at solariebrug ikke er for børn og medføre færre tilfælde af modermærkekræft i fremtiden, fastslår Peter Dalum.
Der er ikke mange argumenter for ikke at indføre en aldersgrænse. Erfaringer fra udlandet viser, at lovgivning påvirker unges solarievaner. Andelen af unge solariebrugere er signifikant lavere i de vestlige lande, der har indført en 18-års aldersgrænse end de lande, som ingen aldersgrænse har.
Størstedelen af de unge i Danmark bakker endda også op. Hele 76 pct. af 15-25-årige mener faktisk, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarium i Danmark. Andelen af unge, der mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år, har været stigende siden 2015.
Hvor mange unge går i solarium?
14 pct. af 15-25-årige har brugt solarium mindst én gang inden for det seneste år. Selvom der er sket et fald i andelen af solariebrugere fra 40 pct. i 2008, er andelen steget igen inden for de seneste år - fra 10 pct. i 2019 til 14 pct. i 2023.
______________________________________________________________________________________
Om rapporten 'Unges solarievaner 2023
Rapporten belyser 15-25-åriges viden, holdninger og adfærd i forhold til solariebrug i 2023 samt udviklingen i unges solarievaner fra 2008-2023.
Undersøgelsen er baseret på en webbaseret spørgeskemaundersøgelse med svar fra 1.022 danskere i alderen 15-25 år og er nationalt repræsentativ på køn (mand/kvinde), alder og region.
Data er indsamlet af analyseinstituttet Epinion i perioden 1. februar til 22. marts 2024, men det er unges solarievaner i 2023, der belyses, da respondenterne er blevet spurgt til deres solarievaner ét år tilbage i tiden.
Hele rapporten kan læses her: Unges solarievaner 2023
Nøgleord
Kontakter
Christine Lind Tybring, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelses Solkampagne. tlf: 2684 4446, mail: tybring@cancer.dk
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
Ny kampagne sætter lup på tobaksindustriens metoder29.10.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Tobaksindustrien presser politisk på for at bremse lovgivning mod nikotinprodukter og bidrager til at overbevise de unge om, at snus og e-cigaretter er harmløse. Det sætter partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på i ny kampagne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum