Grøn forskning løftes til nye højder med 132 millioner kroner
Danmarks Frie Forskningsfond støtter med uddelingen ’Fri grøn forskning’ den grønne og nysgerrighedsdrevne forskning. 132 millioner kroner er bevilliget til 42 nye, nybrudsskabende forskningsprojekter, som alle skal bidrage med viden til, hvordan vi kan løse de klima- og miljømæssige udfordringer, som hele verdenen står over for.
Fonden har modtaget mange ansøgninger med gode forskningsprojekter inden for det grønne område, og idérigdommen har været stor. Det tematiske ad hoc-udvalg, DFF | Tematisk forskning – Fri grøn forskning, har vurderet og behandlet de mange ansøgninger. Blandt de 42 grønne projekter skal der bl.a. forskes i, hvordan vi kan sikre den globale fødevaresikkerhed, genbrug af batterier fra elbiler og dyrkning af quinoa i Danmark.
Se alle forskningsprojekterne under ’Fri grøn forskning’ her.
Jan Oskar Jeppesen, formand for udvalget DFF | Tematisk forskning – Fri grøn forskning, fortæller:
»Det har været enormt fascinerende at læse forskernes mange forskellige tilgange og idéer til, hvordan man tackler de her store samfundsudfordringer. En af styrkerne ved udvalgsarbejdet er, at vi som fagpersoner også har forskellige måder at gå til problemerne på, og det giver nogle virkeligt interessante og dynamiske diskussioner. «
Jan Oskar Jeppesen uddyber:
»Vi har desuden lagt vægt på, at der er mulighed for forskning inden for og på tværs af alle faglige hovedområder, da mange forskellige veje kan føre til grøn omstilling, og det har resulteret i, at nogle meget inspirerende og lovende projekter har fået en bevilling.«
Læs casen: Matematiske modeller kan bidrage til at udvikle bedre infrastruktur for færre penge
»Det er tydeligt, at der er både vilje og evne fra forskernes side til at løse de klima- og miljømæssige udfordringer, som vores samfund står over for. Med projekter både inden for power-to-X, lagring af CO2 og beskyttelse af grundvandet kommer projekterne bredt omkring de mange klima- og miljømæssige udfordringer, som vi står over for, « siger Søren Serritzlew, formand for bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond.
Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget i alt 333 ansøgninger, og der er uddelt midler til 42 projekter. Succesraten er 13 % målt på antal ansøgninger.
Programmet ’Fri grøn forskning’ er ét blandt de ni temaer, som er prioriteret politisk. Programmerne er åbne for ansøgninger fra alle videnskabelige områder, der kan bidrage med viden til temaet. Politisk prioriteret, tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning, der er baseret på forskernes egne nysgerrighedsdrevne initiativer.
Danmarks Frie Forskningsfond har siden 2018 udmøntet forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer, som er finansieret ved årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven.
Der tages forbehold for ændrede bevillingsbeløb og antal bevillinger ved den kommende administrative gennemgang.
Kontakter
Tine Sloth BækgaardFuldmægtig
Tlf:+45 72 31 83 79tsbd@ufm.dkOm Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skolarstipendier til studerende og midler til forskningsophold i udlandet27.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Otte studerende fra de sundhedsvidenskabelige uddannelser har modtaget samlet 1,5 millioner kroner til videnskabeligt arbejde. Tre forskere har desuden modtaget midler til at fremme internationaliseringen af samfundsvidenskabelig forskning og skal på forskningsophold i udlandet.
Over 28 millioner kroner til forskning i ældre22.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni originale forskningsprojekter med fokus på ældre ser nu dagens lys med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projekterne skal bl.a. understøtte praksisnær forskning inden for pleje og omsorg samt belyse den ældre borgers sociale, psykologiske og fysiske robusthed.
Forskning i ensomhed styrkes med 17,6 millioner kroner20.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Syv nye, originale forskningsidéer bliver nu ført ud i livet med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Forskningsprojekterne skal understøtte forskning i ensomhed og bidrage med viden om årsag, håndtering og forebyggelse af ensomhed.
Knap 30 millioner kroner skal styrke forskning i udsatte børn og unge19.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt midler til 10 nye forskningsprojekter, som skal bidrage til at styrke forskning i udsathed og mistrivsel hos børn og unge samt understøtte kapacitetsopbygningen på forskningsområdet.
95 millioner kroner til at udvikle dansk psykiatriforskning12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Initiativet skal skabe bedre rammer for forskning i forebyggelse af mistrivsel og psykiske lidelser og behandlingen af psykiske lidelser. Samtidig skal initiativet styrke de faglige miljøer og muligheden for at rekruttere og fastholde medarbejdere på tværs af det samlede psykiatriområde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum