Nyt undervisningsmateriale skal styrke danske unges kendskab til Ukraine: ”Ved at forstå landets kultur og historie, kan vi bedre forstå ukrainernes frihedskamp”
Behovet for at forstå de demokratiske udfordringer og de autoritære trusler, Europa står overfor, har ikke været større i det 21. århundrede. Derfor lancerer Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus nu gratis undervisningsmateriale, der hjælper unge med at forstå Ukraine-krigens historiske rødder og samtidige, geopolitiske konsekvenser.
Krigen mellem Rusland og Ukraine minder os om, at demokrati ikke kan tages for givet. Det er den første fuldskalakrig på det europæiske kontinent siden Anden Verdenskrig, og den vil kaste geopolitiske skygger i mange år frem.
Med lanceringen af nyt undervisningsmateriale målrettet danske gymnasieelever, ønsker Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus at styrke unges forståelse for Ukraines kamp for frihed og demokrati i en verden, der er blevet mere truende og kompleks at navigere i.
Ungdomshuset oplever stor interesse blandt danske unge for at lære mere om Ukraines historie og kultur – et behov, der nu søges dækket med undervisningsmaterialet.
Materialet er frit tilgængeligt for lærere og henvender sig til elever i samfundsfag, historie og engelsk. Det er udviklet i samarbejde med den anerkendte historiker og østeuropaekspert Vibe Termansen.
Mens polarisering truer det europæiske sammenhold, søger dette undervisningsmateriale at styrke den gensidige forståelse mellem Danmark og Ukraine.
Undervisningsmaterialets indhold
Det nye undervisningsmateriale består af fem sessioner, tilpasset fagene historie, samfundsfag og engelsk. Det giver bl.a. indblik i:
Historiske nøglebegivenheder og demokratiets udvikling i Ukraine: Eleverne introduceres til Ukraines kamp for frihed og demokrati efter Sovjetunionens sammenbrud, herunder revolutioner og Ukraines forhold til EU og NATO.
- Reglerne for krigsførelse og folkemord: Gennem fokus på den ukrainske tragedie Holodomor får eleverne et fundament til at forstå internationale konflikter og de regler, der gælder i krig.
- Analyse af propaganda og magtretorik: Eleverne undersøger Putins taler og lærer at genkende de retoriske strategier, der ligger bag krigens narrativer.
- National identitet og kulturel selvbestemmelse: Gennem spørgsmål om sprog, navngivning og kultur belyses Ukraines selvopfattelse og retten til at definere egen identitet.
- Ukraines udenrigspolitiske relationer: Eleverne får indsigt i internationale aftaler og relationer, der ligger til grund for konflikten, herunder stormagters ansvar og konsekvenserne af Ukraines NATO-ønsker.
Vibe Termansen, historiker og og journalist, om undervisningsmaterialet:
"Den regelbaserede verdensorden er truet. Der er krig i Europa, og den kan sprede sig. Det kan man fortvivles over - eller man kan gøre noget - stort og småt. Hvis handlinger skal beskytte demokratiet, friheden og verdensordenen, skal de bygges på fakta. Man er altså nødt til at begynde med at vide noget."
Julie Arnfred Bojesen, leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus om undervisningsmaterialet:
"Som tænkeren Hal Koch sagde, er demokrati ikke blot en styreform, men en måde at leve og tænke på, og noget som hver generation skal kæmpe for. I en ustabil verden er der lige nu et stort behov for at styrke danske unges demokratiske bevidsthed – og det kan gøres gennem indsigt i Ukraines historie og samfund. Ukraines historie viser, at vi alle sammen skal være bevidste om, at demokrati er noget vi må kæmpe for. Ukraine er meget mere end krig og ødelæggelse. Landet har en lang og rig kultur og historie, som vi gerne vil opmuntre danske unge til at dykke ned i - selvom krigen lige nu er allestedsnærværende i ukrainernes liv."
"Som leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus har jeg oplevet på egen krop og sjæl, hvor stor en forskel det gør for den medmenneskelige forståelse, når man møder folk ansigt til ansigt. Derfor er det meget vigtigt for os, at undervisningsmaterialet giver danske unge mulighed for mere end bare at læse om Ukraine. Danske unge skal have lov til at møde de unge ukrainere. Til formålet har vi oprettet et ambassadørkorps af ukrainske flygtninge, der kan komme ud på danske skoler og fortælle deres historier i øjenhøjde med de unge. Desuden tilbyder undervisningsmaterialet som supplement aktuelle videointerviews med unge, der befinder sig i Ukraine netop nu, og som giver indblik i et hverdagsliv, der lige nu ligger fjernt fra den gennemsnitlige danske unges."
Mød de ukrainske unge
Som en del af undervinsningsinitiativet har Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus etableret en ambassadørordning, hvor ukrainske unge i Danmark stiller op til talks og debatter på skoler.
Med udgangspunkt i de unges egne oplevelser som flygtninge i Danmark, deler de åbent deres viden om Ukraine og deres erfaringer fra krigens virkelighed. Dialogen med danske unge kan være med til at nedbryde grænser og skabe grobund for en fælles forståelse og solidaritet.
Besøg vores undervisningsunivers
De fem undervisningssessioner kan downloades gratis via Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus’ hjemmeside her.
Mød os i Holbæk
Interesserede har mulighed for at møde Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus den 4. december fra 17-19 på Stenhus Gymnasium i Holbæk, hvor projektkoordinator Adel Storgaard holder oplæg om undervisningsmaterialet.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Romulus Palludan
Tlf:52172163rrp@danishculture.comBilleder
Links
Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus
Gensidig forståelse starter med et mødested.
Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus er sat i verden for at være platformen, hvorfra ukrainske og danske unge bygger stærke relationer og sammen skaber en fælles fremtid.
Det Ukrainsk-Dansk Ungdomshus støttes af Udenrigsministeriet og ledes af Dansk Kulturinstitut (DKI) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
Ungdomshuset har fysiske rammer i de ukrainske byer Kyiv og Mykolaiv, men indflydelsen rækker langt ud over bygrænserne. Med huse i både det nordlige og sydlige Ukraine inspireres unge fra hele landet til demokratisk engagement og aktiv deltagelse i samfundslivet.
Det sker gennem talrige aktiviteter, der tæller workshops i demokratisk dannelse og dialog, debataftener, filmvisninger, kunstudstillinger og meget mere. Derudover støttes unges civilsamfundsprojekter gennem ungdomshusets støttepulje, der har til hensigt at øge unges muligheder for at engagere sig aktivt i genopbygningen af deres lokalsamfund.
Ungdomshuset bygger desuden stærke broer på tværs af Europa, når ukrainske og danske unge mødes gennem talrige aktiviteter i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum