Håndværkerfradraget er tilbage i 2025: Men er det en bjørnetjeneste for den grønne omstilling?
Da håndværkerfradraget blev indført tilbage d. 1. juni 2011, var det VK-regeringens forsøg på at understøtte håndværkerbranchen og danskerne generelt med omkostninger til praktisk hjælp til hjemmene efter finanskrisen. Efter at være blevet afskaffet og genindført ad flere omgange gennem årene, genindføres den nu i 2025 som et “grønt håndværkerfradrag”.

Lidt for nemt og lidt for dovent
Det nye, grønne håndværkerfradrag gør det muligt for husstande, der ønsker at energirenovere, at opnå et fradrag på op til 8.600 kr. pr. år. Med fradraget ønsker regeringen at give en håndsrækning til de danskere, der får energirenoveringer lavet, for at understøtte den grønne omstilling.
Dette er dog en lidt for nem og doven løsning, hvis man spørger Rasmus Christiansen, der er Adm. direktør hos den danske afdeling hos Europas førende udbyder af energiløsninger, 1KOMMA5°:
“Det er altid positivt, når der bliver initiativer, der arbejder for miljøet og får os tættere på et grønnere Danmark. Men udspillet fra regeringen er både dovent og forsimplet på et niveau, der ikke rigtig står mål med det regeringen ønsker at understøtte.”
Rasmus uddyber, at håndværkerfradraget, i modsætning til det oprindelige formål, nu bliver brugt som et bud på en grøn løsning, der ikke rigtig løser nogle problemstillinger, der reelt gør en forskel for miljøet eller befolkningen.
“Det løser ikke noget. Tværtimod, øger det presset på en håndværkerbranche, der i forvejen er præget af manglende arbejdskraft og støt stigende lønninger. Dette medvirker udelukkende til, at presset og lønningerne stiger”, uddyber han.
Og resultatet er ensidigt, hvis man spørger Rasmus.
“Hvis håndværkerne bliver endnu mere pressede, så betyder det længere ventetid med hensyn til montager og installationer i hjemmene. Og så vil de stigende lønninger betyde, at man som slutforbruger også skal betale mere for håndværkerens service. Vi risikerer i realiteten bare, at besparelserne som fradragene skaber, udlignes af højere udgifter – og så er der jo tale om en nulløsning”, afslutter han.
Et blik mod Sverige og Holland viser gode alternativer
Selvom det er forventeligt, at der oftest vil være kritik af tiltag, der igangsættes på politisk plan, så kommer det primært af, at der reelt findes nogle ordentlige alternativer, som bl.a. vores naboland, Sverige, har benyttet sig af. Særligt, hvis man spørger Tobias Nielsen, der er Salgs- og Markedsføringsdirektør i 1KOMMA5° Danmark:
“Hvis vi kigger rundt i Europa, er der mange eksempler på forskellige måder, vi kan understøtte den grønne omstilling. I Sverige har man arbejdet med at tilbyde en reduktion i indkomstskatten på 50% af prisen på en batteriløsning til private husstande. Dette giver svenskerne muligheden for at opnå skattebesparelser på helt op til 50.000 svenske kroner pr. person i den pågældende husstand, samt 15% rabat på et solcelleanlæg”, siger han.
Lignende eksempler finder man også i Holland, hvor regeringen frem til i år har tilbudt muligheden for at indgå i en ‘nettomålerordning’, der har resulteret i, at 30% af alle husstande i Holland nu har solceller. Svarende til 2,5 mio. private solcelleanlæg. Dette står i skarp kontrast til de ca. 120.000 solcelleanlæg, der er installeret på private husstande i Danmark.
I Danmark er vi blevet tilbudt muligheden af EU for at fjerne moms på solcellepaneler. Det valgte regeringen at takke nej til. Det tætteste danskerne kommer på et tilskud, der understøtter den grønne omstilling, er håndværkerfradraget, der slet ikke nærmer sig en positiv påvirkning som det, vi ser i Sverige og Holland.
Og dette er ærgerligt, hvis man spørger Tobias:
“Det er et stort spørgsmål, hvorfor man undlader at give tilskud, der direkte kan påvirke væksten af grøn energi i Danmark. Og det er også en af de helt store kritikpunkter ift. det nye tiltag med håndværkerfradraget, som jo reelt set ikke fremmer den grønne omstilling. Hvorfor ikke gøre det omvendt og støtte direkte med målrettede tiltag direkte til grønne løsninger, som vores nabo lande gør i stedet for at introducere en indirekte løsning som håndværkerfradraget reelt er”, afslutter han.
Kontakter
Mohammed AyoubKommunikations- & Presseansvarlig
Tlf:53863062mohammed.ayoub@1komma5.dkRasmus ChristiansenCEO
Tlf:23202570rasmus.christiansen@1komma5.dkTobias Lindskov NielsenChief Revenue Officer
Tlf:31339794tobias.nielsen@1komma5.dkOm 1KOMMA5° Danmark
1KOMMA5° driver den AI-styrede energiplatform "Heartbeat AI", der skaber et "virtuelt kraftværk", der forbinder kundernes solcelleanlæg, solcellebatterier, varmepumper og ladestandere med energimarkedet, og øger effektiviteten af energisystemer markant. Som en one-stop-shop, tilbyder virksomheden også private og erhvervskunder køb og installation af individuelle og intelligente energiløsninger. Målet er at omdanne 500.000 bygninger om året til klimaneutral elproduktion, opvarmning og mobilitet. Som Europas markedsledende hardware- og softwareplatform, driver 1KOMMA5°, i øjeblikket, næsten 80 lokationer og omkring 2.400 ansatte i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Spanien, Holland og Australien.
Følg pressemeddelelser fra 1KOMMA5° Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra 1KOMMA5° Danmark
Kæmpe kommunale forskelle: Så mange solcelleanlæg har vi i 202519.3.2025 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er store kommunale forskelle på antallet af private solcelleanlæg. Rebild Kommune er den kommune med flest aktive privatanlæg pr. 10.000 indbyggere, mens Frederiksberg Kommune er den med færrest, viser nyeste 2025-tal fra Energistyrelsen.
1KOMMA5° lancerer højtydende solcellepanel med polysilicium fra Tyskland12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1KOMMA5° annoncerer lanceringen af det nye dobbeltglas 1KOMMA5° Full-Black solcellepanel. Virksomheden er den eneste tyske producent, der bruger polysilicium fra Bayern og Sachsen til udvikling af deres solcellepaneler, til trods for markant højere produktionsomkostninger. Virksomheden sikrer dermed de højeste miljømæssige og sociale standarder - og fremmer direkte europæisk værdiskabelse i produktionen. Derudover øger 1KOMMA5° deres produkt- og ydelsesgaranti på det nye solcellepanel til 30 år. N-Type TOPCon teknologi og dobbeltglas sikrer øget energiproduktion og forbedrer effektiviteten af panelet.
1KOMMA5° annoncerer rekordomsætning og profitabel vækst18.2.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Foreløbige tal for 2024: 1KOMMA5° sætter ny salgsrekord på 520 millioner euro sammenlignet med 450 millioner euro i 2023 - dét til trods for recession og faldende efterspørgsel på solcelleanlæg og varmepumper. Den organiske omsætning, eksklusiv opkøb, voksede særligt kraftigt med 36% - fra 360 millioner euro i 2023 til 490 millioner euro i 2024 - en rekord i virksomhedens historie. 1KOMMA5° kom ind på det danske marked i 2023 og har nu åbnet deres første flagship-butik i København, som skal bringe New Energy til Danmark. Med det danske flagship er der nu 26 showrooms, fordelt over 80 lokationer rundt om i verden, bl.a. i Berlin & Adelaide. I løbet af de næste tre år planlægger 1KOMMA5° at investere 100 millioner euro i den videre udvidelse af software-forretningen omkring Heartbeat AI - Europas største virtuelle kraftværk for privatkunder.
Tyske CleanTech Unicorn 1KOMMA5° åbner Københavnsk flagship-butik og bringer New Energy til Danmark24.1.2025 08:45:01 CET | Pressemeddelelse
1KOMMA5° skaber nye muligheder for, at danske husejere kan reducere deres energiomkostninger og CO2-aftryk, og skubber derved til den grønne omstilling i Danmark. Det nye 1KOMMA5° showroom er placeret i hjertet af Nørrebro og er den første ‘One-Stop-Shop’ for grønne energiløsninger til hjemmet i Danmark. Samtidig bliver det nu et af mere end 25 1KOMMA5° flagship-butikker rundt om i verden, med lokationer i bl.a. Malmö, Berlin, Adelaide og Helsinki. Firmaets ‘end-to-end’ energisystemer kombinerer solcellepaneler, batterier, invertere og den AI-drevne Heartbeat AI platform, hvilket giver private husstande mulighed for at optimere deres energiforbrug og deltage aktivt i energimarkedet. Åbningen markerer også lanceringen af 1KOMMA5°’s eget batteri, hvilket er designet til netstabilisering og til at forøge besparelsesmulighederne for private husejere - muliggjort af 1KOMMA5°’s unikke positionering som en reel ‘One-Stop-Shop’ for energisystemer til hjemmet i Danmark.
1KOMMA5° gør Heartbeat AI til et datterselskab for at udvide udbredelsen af kunstig intelligens i private hjem.21.11.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Som et regulært datterselskab, vil 1KOMMA5° Heartbeat GmbH samle al software, som 1KOMMA5° tilbyder, i forberedelsen til at åbne yderligere op for producenter og energileverandører. Virksomheden forventer at investere 100 mio. euro (ca. 750 mio. kroner) i udviklingen af Heartbeat AI de kommende tre år. Allerede i 2025, forventer 1KOMMA5° at indtægten for AI-forretningsområdet rammer et trecifret millionbeløb, og de planlægger også at integrere løsningen for kunder, der allerede har et eksisterende solcelleanlæg fra andre leverandører end 1KOMMA5°s samarbejdspartnere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum