Sex & Samfund: Henvendelser om sexsygdomme topper i januar – husk at bruge kondom i juletiden
På Sex & Samfunds rådgivningsportal Sexlinien stiller flest unge spørgsmål om sexsygdomme i januar. Med den nye julekampagne ’Hårde pakker – en indpakningsguide til årets vigtigste julegave’ håber Sex & Samfund at kunne huske flere unge på også at bruge kondom i juletiden.
Hvert år kontakter tusindvis af unge Sex & Samfunds rådgivningsportal Sexlinien for Unge med spørgsmål om krop og sex. I 2023 var det mest søgte ord på sexlinien.dk ’klamydia’ og henvendelser omhandlende sexsygdomme toppede i januar.
”Juletiden er fuld af sjove og dejlige fester, som for nogle ender med sex uden kondom med nye partnere. Selvom, at ingen har en sexsygdom som nytårsønske, henvender flest unge sig til Sexlinien med spørgsmål om netop dette i januar måned. Derfor har vi i Sex & Samfund et juleønske om, at flere unge beskytter sig med kondom – den eneste præventionsform, der både beskytter mod graviditet og sexsygdomme,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Lige mange mænd og kvinder stillede i 2023 spørgsmål omhandlende kondom.
”Den gode nyhed er, at flere unge stiller nysgerrige spørgsmål til Sexlinien om brug af kondom og slikkelap. Og ifølge den nyeste undersøgelse fra vores samarbejdspartnere RFSU, opfatter et flertal det positivt, når en sexpartner foreslår kondom. Så selvom, man kan synes, at det er akavet at spørge, så giver det plus-point,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
I den årlige undersøgelse Kondomtjek fra det svenske kondomfirma og seksualoplysningsorganisation RFSU svarer flere af de danske unge adspurgte, at de opfatter en person, som foreslår kondom, ’ansvarsbevidst’, ’voksen’ og ’hensynsfuld’.
Sjov julekampagne skal nå flere unge
I samarbejde med RFSU har Sex & Samfund netop lanceret julekampagnen ’Hårde pakker – en indpakningsguide til årets vigtigste julegave’.
Med udgangspunkt i julen, bygger kampagnen på et humoristisk koncept, der informerer om anvendelsen af kondom med mulighed for at vinde et års forbrug af RFSU-kondomer.
Kampagnen kører via de sociale medier og vil også blive vist på infoskærme på en række ungdomsuddannelser.
”Hvis vi skal nå bredt ud med budskabet om sikker sex, skal vi nå de unge, der hvor de er. Med vores julekampagne om kondombrug forsøger vi at sende vigtig sundhedsinformation ud til en målgruppe af unge, som måske ikke selv opsøger den,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Om Sexlinien for Unge
Sex & Samfund står bag Sexlinien for Unge, som er Danmarks ældste og største informations- og rådgivningsportal om krop og sex for unge mellem 15-25 år. Her rådgives tusindvis af unge hvert år, mens flere hundredetusinde klikker ind på hjemmesiden www.sexlinien.dk
Spørgsmål på Sexlinien om prævention og sexsygdomme i 2023
- Flest kontaktede Sexlinien med spørgsmål omhandlende sexsygdomme i januar måned. De mest hyppige spørgsmål omhandlede smitteveje, klamydia og sexsygdomme generelt.
- Det mest søgte ord på Sexlinien.dk i 2023 var ’klamydia’.
- Næsten lige mange mænd og kvinder stillede spørgsmål omhandlende sexsygdomme i 2023 (47,8% spørgende kvinder og 48,5% spørgende mænd)
- Næsten lige mange mænd og kvinder stillede spørgsmål omhandlende kondom i 2023 (52% spørgende kvinder og 47% spørgende mænd). Spørgsmål omhandlende slikkelap, der fx beskytter mod oralt overført klamydia, var stillet af 55% kvinder og 36% mænd.
- Selvom, at Sexlinien primært henvender sig til aldersgruppen 15-25 år, var 43% af dem, som kontaktede Sexlinien med spørgsmål om sexsygdomme i 2023, 25 år eller ældre.
Læs mere om Sex & Samfunds julekampagne her: www.hårdepakker.dk
Kontakter
Pernille BuchPresseansvarlig
Tlf:29714222pb@sexogsamfund.dkVedhæftede filer
Om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld5.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.
Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed27.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række førende eksperter skal komme med deres anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive en stærkere spiller på den globale sundhedsscene.
Barnevognsmarch 2024: Gå for verdens mødre i fem danske byer6.5.2024 16:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor går hundredvis af forældre og børn med i Barnevognsmarchen 2024 for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår på Mors Dag d. 12. maj i København, Aalborg, Odense, Roskilde og Helsingør.
Sex & Samfund om ny abortlov: Historisk sejr for danske kvinders ret til egen krop3.5.2024 06:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om en ny abortlov. Sex & Samfund glæder sig over nyheden.
Tuborgfondet støtter Sex & Samfunds nye indsats: Flere unge for samtykke1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Tuborgfondet vil frivillige i Sex & Samfund de næste 2½ år engagere unge fra hele landet til dialog om, hvordan vi får skabt en ny samtykkekultur. Det skal ske gennem oplysende events, kampagner og samtaleaktiviteter. Projektet har særligt fokus på, at alle unge - på tværs af køn, geografi og holdninger - føler sig inkluderet og inviteret ind i samtalen om samtykke.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum