Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.

Regeringen kunne i dag, sammen med SF og Radikale, præsentere aftalen om finansloven for 2025.
Hos Lederne savner man flere konkrete tiltag i finanslovsaftalen direkte rettet mod at sikre mere arbejdskraft. Lederne opfordrer politikerne til at omsætte de gode intentioner om øget arbejdsudbud fra regeringens egen 2030-plan til konkrete tiltag.
”Det er vigtigt, at vi arbejder med, hvordan vi får flere hænder her og nu. Og der må vi også se uden for landets grænser. Der er eksempelvis brug for at styrke mulighederne for at hente flere internationale medarbejdere fra lande uden for EU hurtigere til Danmark,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere.
Hun anerkender dog, at der i finansloven afsættes midler til partnerskaber med Indien og Filippinerne om rekruttering og uddannelse af sundhedspersonale.
”Men der er brug for langt mere. Manglen på kvalificerede medarbejdere rammer danske virksomheder og ledere i mange forskellige brancher. Ja, faktisk svarer seks ud af ti af vores medlemmer, at de har problemer med at rekruttere de medarbejdere, der er behov for. Og uden de nødvendige hænder og hoveder bliver det umuligt både at holde gang i væksten og indfri de grønne ambitioner,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Savner midler til ungeinitiativ
Finansloven understreger behovet for, at flere unge, som ikke er i job eller under uddannelse, skal med i arbejdsfællesskabet. Lederne glæder sig derfor over, at aftalepartierne bag Ungeløftet, som blev præsenteret d. 22. oktober, prioriterer disse 43.000 unge – eksempelvis gennem lokale partnerskabsaftaler mellem kommuner og lokale virksomheder.
Men samtidig ærgrer det Lederne, at der i finansloven ikke er blevet plads til Lederalliancen blandt de støttede initiativer.
”Lederalliancen gør netop det, Ungeløftet ønsker, nemlig gennem håndholdte indsatser at matche unge uden job og uddannelse med lokale virksomheder. Og det er dokumenteret, at det virker. 100 unge har fået en fod indenfor på arbejdsmarkedet gennem Lederalliancen,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris
Lederalliancen er et partnerskab mellem Lederne, Dansk Industri og Videnshuset Cabi – støttet af Tuborgfondet – som, ved at bygge bro mellem virksomhederne og kommunernes ungeindsatser, hjælper virksomheder med at finde arbejdsopgaver til de unge og skræddersyer forløb, der passer til den unges kunnen og virksomhedernes behov.
En hånd til karrieredrømmene
Til gengæld glæder Lederne sig over, at man med finansloven for 2025 har valgt at hæve servicefradraget, som gør det muligt at få fradrag for ydelser som fx rengøring og børnepasning.
”Det er en kærkommen håndsrækning til alle de travle børnefamilier. Vi ved, at kvinder i gennemsnit bruger flere timer i hjemmet på praktiske gøremål, så vi håber også, at servicefradraget kan mindske den ulige fordeling, der kan være i familierne, og måske skubbe på ligestillingen på arbejdsmarkedet generelt, så det er muligt at have dobbeltkarrierer i de enkelte familier,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Pressechef hos Lederne, Jesper Melgaard – mo.: 27 69 45 69
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
Politisk mod i ny reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 12:41:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum