Nyt digitalt kort over Danmarks diger
Slots- og Kulturstyrelsen har foretaget en omfattende kortlægning af sten- og jorddiger i hele landet. Det nye digitale kort tilbyder langt mere præcise angivelser af digernes placering.
Sten- og jorddiger fortæller om historien i landskabet gennem 2000 år. Det er historien om Danmarks inddeling i sogne, landsby- og herregårdsejerlav, om driften i marken og om tidligere tiders beskatnings- og ejerforhold.
Slots- og Kulturstyrelsen har registreret omkring 31.000 km sten- og jorddiger rundt i hele landet. Resultatet er et digitalt kort med både nye og langt mere præcise optegnelser end tidligere af, hvor digerne ligger placeret i landskabet.
Indtil nu har registrering af Danmarks sten- og jorddiger været mangelfuld, da den tidligere kortlægning er fra starten af 00’erne – før man havde udbredt adgang til digitale kort. Men det ændrer Slots- og Kulturstyrelsens nye digitale kortlægning på.
Enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen Morten Stenak siger:
”Det er et stort og vigtigt skridt, at vi nu kan gå i luften med et digitalt kort over samtlige beskyttede sten- og jorddiger. Indtil nu har beskyttelsen af digerne været baseret på amternes gamle registreringer, der ikke altid har været lige retvisende, men nu har vi ført arbejdet ind i den digitale nutid til gavn for både borgere og myndigheder.”
Det digitale kort er udarbejdet i samarbejde med Klimadatastyrelsen under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Derudover har projektet været fulgt af repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer, Kommunernes Landsforening, Miljøstyrelsen, Landbrugsstyrelsen, Danmarks Kulturarvsforening og Kulturministeriet.
Se det digitale kort på Arealinformation under Danmarks Miljøportal
Om sten- og jorddiger
Digerne blev beskyttet mod tilstandsændringer i 1992 i naturbeskyttelsesloven og fra 2004 i museumsloven. Baggrunden for loven var et ønske om at beskytte diger mod at blive fjernet i takt med landbrugets strukturudvikling og den hastige byudvikling. Digerne er beskyttede ud fra deres biologiske, landskabelige og kulturhistoriske værdier.
Kommunerne er dispensationsmyndighed, og Slots- og Kulturstyrelsen er tilsynsmyndighed for beskyttede sten- og jorddiger.
Nøgleord
Kontakter
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon(modtager ikke SMS)
Tlf:22 61 19 95Følg pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Slots- og Kulturstyrelsen freder SAS Royal Hotel14.8.2024 15:15:44 CEST | Pressemeddelelse
Efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn har Slots- og Kulturstyrelsen truffet afgørelse om at frede SAS Royal Hotel.
Christiansfeld bliver en del af et nyt transnationalt verdensarvssted26.7.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske by Christiansfeld indgår nu med tre andre brødremenighedsbyer i hhv. USA, Tyskland og Nordirland i ét samlet verdensarvssted kaldet ”Moravian Church Settlements”.
Vinderen af udbuddet af et nyt lydunivers for børn og unge er fundet31.5.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Radio- og tv-nævnet har udpeget Aller Media A/S, som vinder af udbuddet af et nyt lydunivers med indhold til børn og unge.
Dele af Aarhus Universitet fredes efter genbehandling af fredningssagen17.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Slots- og Kulturstyrelsen har truffet afgørelse om at frede dele af Aarhus Universitetspark samt ni bygningskomplekser på Aarhus Universitets campus. Der er tale om en af de største samlede fredninger af bygninger og landskabsarkitektur i Danmark.
Amaliehaven genåbnet efter omfattende restaurering8.5.2024 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Takket være en generøs donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 65 mio. kr. er restaureringen af Amaliehaven nu fuldført. Den ikoniske have, der i mere end 40 år har været et samlingspunkt i København, står genskabt, som den oprindeligt så ud ved indvielsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum